reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

A może napiszecie co serwowałyście/będziecie serwować na chrzcinach? Ja niebawem będę musiała ułożyć jakieś menu, więc dla mnie to bardzo istotne informacje ;-)
My zamiast tradycyjnego obiadu mieliśmy coś jakby strogonow, tylko z mięsa drobiowego (wyrób mojej mamy), kilka sałatek (m.in. tradycyjna jarzynowa, meksykańska, sos tatarski, jakaś z porem - wyrób teściowej), kupiliśmy trochę wędlin, zamówiliśmy półmisek mięs w galarecie, do tego jeszcze galaretki drobiowe, kilka placków (wyroby teściowej i mojej mamy - m.in. sernik, jakiś placek z orzechami i jabłkami, jakiś biszkopt z delikatną białą masą i jakiś "pijany" placek z rodzynkami :-)), tort mieliśmy z cukierni :-) Ogólnie było strasznie dużo jedzenia i potem rozdawaliśmy :-) Większość przygotowały mamy :tak: Mimo, że chciałam sama część zrobić, a część zamówić, mamy się nie zgodziły :-p Koniecznie chciały pomóc..

reklama
u nas na chrzcinach było takie menu (gotował kucharz zawodowy)
obiad:
-rosół
-ziemniaki lub klaski śląskie
-dewolaje (takie z wołowiny)
-schab zapiekany z pieczarkami i serem
-schab nadziewnay
- 3 rodzaje surówki

zimna płyta
-3 rodzaje sałatek
-schab ze śliwką w galarecie
-galantyna (to takie piersi z kurczaka zawinięte w rulon)
-jakieś wędliny, warzywa itp

goracy posiłaek
-łosoś z grilla
-frytki
-sałatka grecka

2 goracy posiłe
-barszcz czerwony
-kuliki miesne w cieście biszkoptowynm

ciasta, owoce:tak:
jak sobie jeszcze coś przypomne to dopisze:tak:

My zamiast tradycyjnego obiadu mieliśmy coś jakby strogonow, tylko z mięsa drobiowego (wyrób mojej mamy), kilka sałatek (m.in. tradycyjna jarzynowa, meksykańska, sos tatarski, jakaś z porem - wyrób teściowej), kupiliśmy trochę wędlin, zamówiliśmy półmisek mięs w galarecie, do tego jeszcze galaretki drobiowe, kilka placków (wyroby teściowej i mojej mamy - m.in. sernik, jakiś placek z orzechami i jabłkami, jakiś biszkopt z delikatną białą masą i jakiś "pijany" placek z rodzynkami :-)), tort mieliśmy z cukierni :-) Ogólnie było strasznie dużo jedzenia i potem rozdawaliśmy :-) Większość przygotowały mamy :tak: Mimo, że chciałam sama część zrobić, a część zamówić, mamy się nie zgodziły :-p Koniecznie chciały pomóc..

No my niestety będziemy musieli wszystko sami przygotować. Na szczęście będzie razem z nami chyba tylko 8 osób. No i raczej odpada u nas tradycyjny obiad, bo chrzciny są dopiero o 18.00. Ale to jeszcze do obgadania jest, bo może jednak się skusimy :happy:
A możesz podać mi przepis na sałatkę meksykańską?

u
-schab zapiekany z pieczarkami i serem
-schab nadziewnay

Wiesz może jak to było przyrządzane?

A propos tortu. Miałyście taki specjalny z napisem "chrzest" itp.? Bo się zastanawiam czy zamawiać taki w cukierni czy odpuścić sobie - wiem, że za okazyjne torty zdzierają kasę :confused2:

Wiesz może jak to było przyrządzane?
schab był zapieczony w panierce:tak: na gotowy były nakładane pieczrki, wcześniej uduszone i pokorojone drobno, a na to był ser, wszystko do piekarnika zapiekać aż ser się rozpuści

schab nadziewany:confused: troszkę nie pamiętam ale to był plasterek schabu złozony na pół w środku był kawałek brzoskwini:tak: złączony wykałaczką upieczony w panierce:tak:

A propos tortu. Miałyście taki specjalny z napisem "chrzest" itp.? Bo się zastanawiam czy zamawiać taki w cukierni czy odpuścić sobie - wiem, że za okazyjne torty zdzierają kasę :confused2:
ja zamówiłam tort 2 kilo taki z bita śmietana i owocami oczywiście wyszło 2,8kg i 150zł do zapłaty
4t51zmg.jpg

ja zamówiłam tort 2 kilo taki z bita śmietana i owocami oczywiście wyszło 2,8kg i 150zł do zapłaty
4t51zmg.jpg

O ja pierd*** :szok:
Nie no torcik piękny, ale 150zł!!!!!! W życiu tyle nie dam dla 8 osób :no: Szkoda mi kasy...tym bardziej, że chcę kupić we wrześniu porządny fotelik samochodowy córci i szykuje mi się ogromny wydatek :dull:
Ciekawe ile u nas wezmą za torta. Potrzebuję znacznie mniejszego.
Twój jest a raczej był bardzo ładny ;-) A ile gości mieliście?

O rany, nawet nie wiedziałam, że torty są takie drogie. Ja na szczęście nie muszę się szarpać, bo moja rodzinka jest luzacka. Jakbym im kazała przyjść z własną wałówą, to też by się nie obrazili ;-). A tak poważnie, to tort upiecze teściowa.

Ja miałam z cukierni z napisem jak roksi :tak: Tylko okrągły i nie taki piękny :-) Jakieś 1,5 kg, zapłaciliśmy ok. 60 zł :happy:

Właśnie takiej wielkości potrzebowałabym. Będę musiała się przejść do cukierni i popytać za ile mniej więcej u nich są takie torciki.

Swoją drogą - drogie to badziewie :eek:

reklama
:szok::szok::szok:nie wiedzialam, ze tyle torty kosztuja:dull:
my na razie sie jeszcze nie zdecydowalismy czy ochrzcimy mala, ale widze, ze czeka nas duzy wydatek jakby co:eek:

Do góry