reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Galeria brzuszka i maluszka :)

Madziu żaden lachon ze mnie nie jest ;) Ale dziękuję za miłe słowa:-) Ja się cieszę, bo już co nieco widać, i wreszcie nie tylko ja to dostrzegam:-)
pozdrawiam-y;)

reklama
Gola, jaka ty zgrabniucha jesteś!!!
ankusch śliczny brzusio!!
Kurcze ale nam rosną te brzuszki, niedługo już wszystkie będziemy miały bębenki i zadna się nie ukryje;-)

Gola, ło matko, ale oooogromny brzuch ;-);-) ja chyba w życiu takiego płaskiego nie miałam :-) świetną masz figurę

ankush, no u Ciebie to już się nie da ukryć, ślicznie :-)

onanana, julieet dziękuję, cieszę się, że już zaczyna być widać brzuszek:) żona kolegi jest w 8 miesiącu będzie mieć synka, jak przyszliśmy do nich, i stała tyłem w kuchni, to myślałam, że to ktoś inny, w ogóle po niej z tyłu nie było widać. A tak to ma taką świetną piłeczkę, arbuzik tylko z przodu, mówi, że u niej widać było stricte ciążowy brzuszek w w połowie 5 miesiąca (choć wtedy wszyscy myśleli, że jest góra w 3).

ciekawe, czemu jednym z nas macica się szybciej powiększa niż innym;)

Gola figure masz swietna, ja taka mialam ale w liceum :-D
ankusch sliczny brzuszek i juz taki duzyyy :-)
Na pewno duzo zalezy od budowy ciala i te dziewczyny ktore juz kiedys byly w ciazy to wiadomo w kolejnej szybciej sie brzusio pokazuje ale jako tako chyba nie ma jakies konkretnej teori, kazda ciaza jest inna tak samo jak kobieta wiec nie ma takich samych ciaz ;-):-D

Jestem ciekawa, czy jest ciąża która przebiega "książkowo". Wiem, że podręcznikowe teorie to wynik statystyk ale jednak zbyt dużo kobiet traktuje je jako wyznacznik normy. Tak samo jest z rozwojem dzieci, z czym się spotkałam teraz na studiach. Jeden wykładowca traktował rozwój jako coś, co gdy odbiega od normy prowadzi do upośledzenia... nie jest to zbyt mądre podejście i przede wszystkim na kierunku gdzie są same dziewczyny i zapewne przyszłe matki powoduje to do dziwnego punktu widzenia...

Mam mam tego brzucha..:-D dziewczyny wczoraj w pracy stwierdziły że już fajna sie robię okrąglutka..przytyłam 2kg niech maluch ma gdzie sie poruszać:-) ciekawe do ilu dobije a potem ile zostanie mi na plusie...;-)a już ukryć nie dam rady wystaje i już...miłego dnia

onanana-śliczny brzuszek, no to się zaczęło :)

Gola - laseczko śliczna, brzusio poszedł do przodu.

ankusek - już się nie wyprzesz :) jesteś tak samo wielka jak ja :) Może dziś uda mi się fotkę wrzucić.

Co do tych brzuchów Gola - to myślę, że niektóre z nas bardziej na boki idą, ciąża idzie w biodra. U innych boki stoją a wypiera nas do przodu. Z drugim dzieckiem też jest inaczej, chociaż maja sąsiadka w sierpniu będzie rodziła drugie dziecko, a brzuch dopiero teraz jej się zaokrąglił. Indywidualna sprawa, tak jak z rozwojem małych dzieci.

Ponko - tak się złożyło, że pracuję z dziećmi od 0 do moje najstarsze dziecko terapeutyczne miało 12 lat, jako terapeuta mogę powiedzieć z całą pewnością, że każde dziecko rozwija się indywidualnie, każde odchylenie pół roku to przodu, czy pół roku do tylu, jest normą. A nawet jeśli odchylenie występuje to należy popatrzeć na to holistycznie, bo być może dziecko przechodzi złoty rozwój intelektualny i aspekt motoryczny nie bardzo go interesuje, a może być tak, że zdobywa na drabinie świat i wtedy inne aspekty będą w małej odstawce, które po chwili zostaną szybko wyrównane. Zawsze można wykonać funkcjonalną ocenę dziecka i zobaczyć, czy rozwój jest harmonijny czy skokowy, ale tylko wnikliwa obserwacja matki może powiedzieć, czy dziecko charakteryzuje się takim czy innym typem czy coś się podziało, że w rozwój zaczął przebiegać inaczej.

Mam nadzieję, że bardzo nie zamieszałam. Trudno napisać o rozwoju dziecka w kilku zdaniach.

Ssabrinaa, agutek dzięki kochane, mój chłop mnie nawet tak nie komplementuje ;-)

reklama
Dziewczyny śliczne macie te brzuszki a ankush to ma naprawdę duży :)
Muszę kiedyś wstawić zdjęcie mojego bąbelka ale to jak się powiększy bo narazie jest malutki:]

Do góry