reklama
Gola84
Fanka BB :)
onanana, julieet dziękuję, cieszę się, że już zaczyna być widać brzuszek żona kolegi jest w 8 miesiącu będzie mieć synka, jak przyszliśmy do nich, i stała tyłem w kuchni, to myślałam, że to ktoś inny, w ogóle po niej z tyłu nie było widać. A tak to ma taką świetną piłeczkę, arbuzik tylko z przodu, mówi, że u niej widać było stricte ciążowy brzuszek w w połowie 5 miesiąca (choć wtedy wszyscy myśleli, że jest góra w 3).
ciekawe, czemu jednym z nas macica się szybciej powiększa niż innym
ciekawe, czemu jednym z nas macica się szybciej powiększa niż innym
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
Gola figure masz swietna, ja taka mialam ale w liceum
ankusch sliczny brzuszek i juz taki duzyyy :-)
Na pewno duzo zalezy od budowy ciala i te dziewczyny ktore juz kiedys byly w ciazy to wiadomo w kolejnej szybciej sie brzusio pokazuje ale jako tako chyba nie ma jakies konkretnej teori, kazda ciaza jest inna tak samo jak kobieta wiec nie ma takich samych ciaz ;-)
ankusch sliczny brzuszek i juz taki duzyyy :-)
Na pewno duzo zalezy od budowy ciala i te dziewczyny ktore juz kiedys byly w ciazy to wiadomo w kolejnej szybciej sie brzusio pokazuje ale jako tako chyba nie ma jakies konkretnej teori, kazda ciaza jest inna tak samo jak kobieta wiec nie ma takich samych ciaz ;-)
Jestem ciekawa, czy jest ciąża która przebiega "książkowo". Wiem, że podręcznikowe teorie to wynik statystyk ale jednak zbyt dużo kobiet traktuje je jako wyznacznik normy. Tak samo jest z rozwojem dzieci, z czym się spotkałam teraz na studiach. Jeden wykładowca traktował rozwój jako coś, co gdy odbiega od normy prowadzi do upośledzenia... nie jest to zbyt mądre podejście i przede wszystkim na kierunku gdzie są same dziewczyny i zapewne przyszłe matki powoduje to do dziwnego punktu widzenia...
ankusch
Fanka BB :)
Mam mam tego brzucha.. dziewczyny wczoraj w pracy stwierdziły że już fajna sie robię okrąglutka..przytyłam 2kg niech maluch ma gdzie sie poruszać:-) ciekawe do ilu dobije a potem ile zostanie mi na plusie...;-)a już ukryć nie dam rady wystaje i już...miłego dnia
onanana-śliczny brzuszek, no to się zaczęło
Gola - laseczko śliczna, brzusio poszedł do przodu.
ankusek - już się nie wyprzesz jesteś tak samo wielka jak ja Może dziś uda mi się fotkę wrzucić.
Co do tych brzuchów Gola - to myślę, że niektóre z nas bardziej na boki idą, ciąża idzie w biodra. U innych boki stoją a wypiera nas do przodu. Z drugim dzieckiem też jest inaczej, chociaż maja sąsiadka w sierpniu będzie rodziła drugie dziecko, a brzuch dopiero teraz jej się zaokrąglił. Indywidualna sprawa, tak jak z rozwojem małych dzieci.
Ponko - tak się złożyło, że pracuję z dziećmi od 0 do moje najstarsze dziecko terapeutyczne miało 12 lat, jako terapeuta mogę powiedzieć z całą pewnością, że każde dziecko rozwija się indywidualnie, każde odchylenie pół roku to przodu, czy pół roku do tylu, jest normą. A nawet jeśli odchylenie występuje to należy popatrzeć na to holistycznie, bo być może dziecko przechodzi złoty rozwój intelektualny i aspekt motoryczny nie bardzo go interesuje, a może być tak, że zdobywa na drabinie świat i wtedy inne aspekty będą w małej odstawce, które po chwili zostaną szybko wyrównane. Zawsze można wykonać funkcjonalną ocenę dziecka i zobaczyć, czy rozwój jest harmonijny czy skokowy, ale tylko wnikliwa obserwacja matki może powiedzieć, czy dziecko charakteryzuje się takim czy innym typem czy coś się podziało, że w rozwój zaczął przebiegać inaczej.
Mam nadzieję, że bardzo nie zamieszałam. Trudno napisać o rozwoju dziecka w kilku zdaniach.
Gola - laseczko śliczna, brzusio poszedł do przodu.
ankusek - już się nie wyprzesz jesteś tak samo wielka jak ja Może dziś uda mi się fotkę wrzucić.
Co do tych brzuchów Gola - to myślę, że niektóre z nas bardziej na boki idą, ciąża idzie w biodra. U innych boki stoją a wypiera nas do przodu. Z drugim dzieckiem też jest inaczej, chociaż maja sąsiadka w sierpniu będzie rodziła drugie dziecko, a brzuch dopiero teraz jej się zaokrąglił. Indywidualna sprawa, tak jak z rozwojem małych dzieci.
Ponko - tak się złożyło, że pracuję z dziećmi od 0 do moje najstarsze dziecko terapeutyczne miało 12 lat, jako terapeuta mogę powiedzieć z całą pewnością, że każde dziecko rozwija się indywidualnie, każde odchylenie pół roku to przodu, czy pół roku do tylu, jest normą. A nawet jeśli odchylenie występuje to należy popatrzeć na to holistycznie, bo być może dziecko przechodzi złoty rozwój intelektualny i aspekt motoryczny nie bardzo go interesuje, a może być tak, że zdobywa na drabinie świat i wtedy inne aspekty będą w małej odstawce, które po chwili zostaną szybko wyrównane. Zawsze można wykonać funkcjonalną ocenę dziecka i zobaczyć, czy rozwój jest harmonijny czy skokowy, ale tylko wnikliwa obserwacja matki może powiedzieć, czy dziecko charakteryzuje się takim czy innym typem czy coś się podziało, że w rozwój zaczął przebiegać inaczej.
Mam nadzieję, że bardzo nie zamieszałam. Trudno napisać o rozwoju dziecka w kilku zdaniach.
reklama
Podziel się: