reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

jakie macie zajecia na basenie? Franio nie boi sie wody? uper ze trafiliscie na dobrych rehabilitantow, wazne ze Franiowi podpasili. Nie ma to jak dobra współpraca. Z takim grafikiem 2tyg zleca wam jak kilka dni.

Wspaniala wiesc z tą nóżką :-D!

A co do maty... sama chcialam kupic ale jak zobaczylam ceny to prawie spadlam ... Wierze ze twojemu maluszkowi przyznadza to dofinansowanie, podobno to dobrze robi na rozluznienie mieni...

reklama
Franula dzięki turnusom oswoił się z wodą. Teraz moge mu np polewac wode prysznicem przy myciu głowy i ...ma z tego tylko frajdę:) Na basenie ma rehabilitację, rehabilitant wykonuje z nim cwiczenia, tzn niby bawi sie a tak naprawde ćwiczy:) Ostatnio udało sie krasnalowi wykonac kilka ruchów naprzemiennych nóżkami:)
A mata by sie nam przydała.. mam nadzieję, że fundacja pomoże. Dam znac na pewno jaki wynik:)

Super wieści! Dobrze, że nóżkę można "naciągnąć" Fajna sprawa z tym basenem! Ja już jakiś czas myślę, o tym żeby Kubę zabrać na basen, bo uwielbia wodę, ale poczekam chyba z tym do wiosny...
Czekam na kolejne dobre wiadomości od Franusia.

Franula dzięki turnusom oswoił się z wodą. Teraz moge mu np polewac wode prysznicem przy myciu głowy i ...ma z tego tylko frajdę:) Na basenie ma rehabilitację, rehabilitant wykonuje z nim cwiczenia, tzn niby bawi sie a tak naprawde ćwiczy:) Ostatnio udało sie krasnalowi wykonac kilka ruchów naprzemiennych nóżkami:)
A mata by sie nam przydała.. mam nadzieję, że fundacja pomoże. Dam znac na pewno jaki wynik:)

A mojej od początku mogliśmy polewać główkę, najpierw ostrożnie a teraz tylko na to czeka :tak: trochę dziwne bo nie lubi głaskania po głowie a woda ją bawi. No i fikołki w wanience by robiła ;-):-)
Szkoda, że jak ja byłam mała to nie było takiej diagnostyki, nikt tak nie sprawdzał dzieciaczków, też mam krótszą nogę, normalnie jest to niewidoczne, jak się rozbiorę to lekarz od razu widzi. A mam przez to okropne bóle w biodrze bo jest przeciążone na jedną stronę. Jeśli tylko można Frankowi tę nóżkę naprostować to działajcie :tak:

No wiesz.. to jest -6-7 mies.. Franiu właściwie cały czas był ok. -6 mies w stosunku do wieku urodzeniowego.
No nic, zobaczymy co powiedzą lekarze pod koniec XI w CZD

Wczoraj jak byłam w centrum u dr rehabilitacji, to rozmawiałam z mamą bliźniaczek, 30tydz, 1500g i 1200g. Powiedziała że do 5 roku wyrównywały się z dziećmi urodzonymi o czasie, z czego jedna z dziewczynek nadal jest rehabilitowana. Chodzą już do przedszkola. Teraz wiem czemu dali nam orzeczenie na 5 lat. Lekarz powiedział, że tyle czasu daje małej na nadgonienie. Więc jak myślę o Franiu i jego koszmarnym starcie to też ma jeszcze duuużo czasu. Myśl pozytywnie, zobacz ile dokonał w ciągu tego roku.

Aleście mi dziewczyny przysłodziły!!:-);-)

Kari, wg mnie zestaw z Rossmana jest lepszy (i tańszy) niż ten z baby ono.

Pierwszy dzień turnusu minął nam super, ja na żadnym wczesniejszym:) Mały ćwiczy z super rehabilitantką:) Dowiedziałąm sie ze to skrócenie nogi krasnala jest pozorne - mały ma po prostu zrotowane bioderko ze względu na problemy z nap mięśnowym. pani rehabil troche mu to bioderko ponaciagała,co niestety nie było zbyt przyjemne..

no to super!! Rotację spowodowaną napięciem mięśniowym można zlikwidować ćwiczeniami!!
nawet miałam taka pacjęntkę przed póściem na zwolnienie, 84 lata, po 2 miesiącach w gipsie rotacja zewnętrzna i skrócenie o 5 cm. Co prawda to geriatria a nie pediatria, ale problem wystąpić może z róznej przyczyny w różnym wieku. Wiadomo, że u Frania wmieszana jest tu neurologia, ale jago możliwości jako małego dzieciaczka są niebotycznie większe niż "starej baby" (to nie obraźliwie!!)

reklama
Do góry