reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

✬⋰
(.•´`*.
✬⋰
*.*
✬⋰´¨) SZCZESLIWEGO
.•´,•*´¨)¸.•*¨)
NOWEGO ROKU
¸.•´¸
✬⋰.•*´¨)I SZAMPANSKIEJ
*.*
¸•´¸✬⋰.•*´¨)ZABAWY
✬⋰.•´ (¸.•` * ¸.✬⋰•´¸.•*´¨)✬⋰
......\~~~~~/.....\~~~~~/
.......\~~~~/.......\~~~~/
........\~~~/.........\~~~/
.........\~~/...........\~~/
..........\~/.............\~/
...........||...............||
......./****\........../ ****\.
✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰
Stary Rok sie kończy,
Jego blask już mija.
Nowy 2010 do brzegu dobija.
życzę Wam ,by był piękny.
Lepszy od Starego
A WAM przyniósł coś szczególnego.
Dużo zdrowia i radości,
szczęścia w życiu i miłości,
uśmiechu na twarzy
i to o czym marzycie.

O*o________________O*o
__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
__$$|______________|$$
__$$|___11_12_1____|$$
__$$|__10__II___2__ |$$
__$$|__9___O___3__ |$$
__$$|___8______4___|$$
__$$|____7_6_5_____|$$
__$$|______________|$$
__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
O*o________________O*o
*¨¨*¤.¸¤*¨¨*¤.¸¤*¨¨*¤.¸¤*
*.*´¨) SZCZESLIWEGO
¸.•´¸.•*´¨) NOWEGO
.•´,•*´¨)¸.•*¨) ROKU
¸.•´¸.•*´¨).•*´¨) 2010

reklama
Antylopko, mamy od Świąt dość nerwowy czas. Od neurologa do neurologa. Mały miał wczoraj wylądować w szpitalu, ale w piątek dostałam telefon, że są 2 ciężkie przypadki pneumonii na oddziale, więc przy jego wywiadzie i ryzyku zakażenia wewnątrzszpitalnego, jeśli nie ma zagrożenia życia, to żebym przemyślała itd..
Mały jest po kolejnym EEG. Tym razem zmiany w prawej skroni. W poprzednim były w lewej, więc zaczynam się zastanawiać czy pani dr opisujące EEG czasem stron nie pomyliły..:szok: Narazie nie dostał leków p/padaczkowych... Mam obserwować małego, nagrywać itd. Mam nadzieję, że to okażą się tylko mioklonie przysenne..
Kolejna wizyta u neurologa pod koniec lutego. Szczepienia nadal wstrzymane - do czasu wyjaśnienia kwestii neurologicznych.
Ruchowo mały jest na poziomie 6 tygodni, komunikacyjnie 10-12 tydzień, czyli mniej więcej w wieku korygowanym. Od 4 dni uśmiecha się świadomie i zaczął odkrywać świat łapkami:) Podejmuje także próby głużenia, narazie b niesmiało, ale zawsze. każdy krok do przodu cieszy..
Pani neurolog powiedziałą mi jeszcze , że nie może wykluczyć narazie zagrożenia DzPM, ale nie jest dramatycznie. mamy sie nie załamywać, tlko ćwiczyć i, jak się wyraziła: "Może się uda"..
Wczoraj mały dostał 3 dawkę synagisu.

Wagowo idzie ładnie do przodu, wazy już 4490. Bardzo rośnie. Robi się z niego taka długa dżdżowniczka:tak:

Wiele tych małych postępów cieszy, ale w tyle głowy ciągle jest strach..

Mamy wcześniaczków, napiszcie mi, czy i u was początkowo były tak duże dysproporcje między poziomem rozwoju a wiekiem korygowanym (bo o urodzeniowym to nawet nie wspominam, wiadomo dlaczego)?

Och kochana trzymaj się i bądź dzielna
Nic więcej mądrego nie jestem w stanie Ci napisać
A dlaczego Franuś miał być hospitalizowany?

FraniowaMama - nie pisze jako mama wcześniaczka, tylko jako fizjoterapeutka i mnie nie dziwi, że są takie różnice między wiekiem korygowanym a rozwojowym. Pamiętaj, że wiek rozwojowy jest ustalony jako średni dla populacji zdrowych, w terminie urodzonych dzieci. Są od niego odstępstwa w obie strony, w dodatku do poszczególnych umiejetności w rózne strony. Jedno dziecko wczesnie unosi główkę, a późno sie uśmiecha świadomie itp. Przenosząc teraz wiek rozwojowy na wiek korygowany różnice moga sie pogłębiać, w rózne strony, w zależności od możliwości poszczególnych układów maluszka.
Nie wiem czy ktos Ci o tym wspominał, a może sama wyszukałaś, fajnie dzieciaczkom robi masaż Chantalle. Zarówno zdrowym, tym bardziej wczesniakom, gdzie nie do końca jeszcze zdiagnozowano wszelkie nieprawidłowości.
na pewno bedzie to miłe doswiadczenie i dla Ciebie, i dla Franusia:tak::-D
Pozdrawiam serdecznie:-)

Mamo frania u nas u moich chłopaków roze sfery rozijaja sie nie proporcjonalnie i np teraz co macio ma miał 3 lata czyli 36 miesicy to rozoj ruchowy był na etapie 30 m, mowa na etapie 20, społecznie na etapie 22 i i kordynacja ruchow-wzrokowa na etapie 32 wiec widzisz jak to jest u nas i Adasia podobnie majac 24 m ruchowo jest na 28 o mowa na 15...poprostu trzeba cwiczyc wszystkie sfery

Dzięki dziewczyny
Masaż Shantala robię Franiowi po kąpieli jeśli tylko jest w nastroju (średnio co drugi dzień:tak: Jeśli jest wściekle głodny, to nic z tego nie wychodzi, trzeba dać butle i koniec.

Beti, Franiu miał trafić do szpitala na oddział neurologiczny ze względu na drgawki. Miał mieć zrobione video eeg, żeby ostatecznie wyjaśnić czy to mioklonie czy drgawki. Chwała Bogu mamy już 9 dzień bez drgawek, 21 dzień bez luminalu. Luminal wypłukuje się z organizmy do 3 tygodni, czasem nawet i do 4. Można wiec założyć, że w organiźmie Frania praktycznie już go nie ma. Teraz więc zaczyna się decydujący czas. Jeśli bez luminalu drgawki nie wrócą, będzie to znaczyło, że ich pojawienie się po zejściu Frania z respiratora było po prostu objawem detoksykacji organizmu. W końcu on przez 2 miesiące dostawał we wlewie ciągłym dormicum a droraźnie luminal lub gadenal i fentanyl. Dorosły byłby po tym uzależniony..

Trzymajcie więc kciuki kobietki, żeby u krasnala drgawki nie wróciły..

reklama
Do góry