reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności

Nice-girl - nardziny dziecka do USC zglasza szpital, wiec nawet jak urodzisz w pscimiu dolnym, to w tym pscimiu odbierasz akt urodzenia, becikowe- jak skladasz papiery ty ty podpisujesz oswiadczenie ze nikt go nie pobral. Zameldowanie wybierasz u meza czy u siebie, z Peselem nie pomoge, bo nie pamietam gdzie go zalatwialam.
Natomiast z Zusem o macierzysnki, musisz sama zlozyc papiery, bo w momencie porodu, masz rozwiazana umowe z pracodawca i to juz nie jest ich sprawa- mialam tak samo, pracowalam w banku, wiec mala firma to nie byla

reklama
Dzięki dziewczyny za pomoc :) Ladygab - mam jeszcze jedno pytanie - w którym oddziale ZUS się załatwia macierzyński? Tu gdzie firma zarejestrowana, czy tam gdzie jestem zameldowana?

Info dla mam studentek ;-);-)
Dzisiaj poczytałam sobie regulamin przyznawania pomocy materialnej u mnie na uczelni i dowiedziałam się, że student może ubiegać się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka :tak::tak: U mnie jest to 500 zł. Niby niedużo, ale warto spróbować - 500 zł piechotą nie chodzi. ;-);-)
Podobno na każdej uczelni jest taka możliwość, tylko kwoty są różne ;-)

Dzięki dziewczyny za pomoc :) Ladygab - mam jeszcze jedno pytanie - w którym oddziale ZUS się załatwia macierzyński? Tu gdzie firma zarejestrowana, czy tam gdzie jestem zameldowana?

A to macierzyński się jakoś załatwia?:baffled: Ja myślałam, że to automatem się przechodzi na macierzyński? A co w takim razie trzeba zobić w tym ZUSIE?

No bo to jest absurd, żeby w takim gorącym czasie - po urodzeniu dziecka jeszcze się po urzędach szlajać, żeby sobie macierzyński załatwiać!!

reklama
No beznadziejne to jest... :/ I nie mam pojęcia o co w tym chodzi i co i jak się w ogóle załatwia, więc jakby ktoś był dobrze zorientowany to miło jeśliby napisał, tak łopatologicznie co i jak po kolei :)

Do góry