reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności

Natolin zaraz sprawdze w necie co potrzeba:-)

Dowodem do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego i zasiłku opiekuńczego ubezpieczonemu jest zaświadczenie płatnika składek:

• wystawione na druku ZUS Z-3, którego wzór stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia - w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem,
  • wystawione na druku ZUS Z-3a, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia - w przypadku ubezpieczonego nie będącego pracownikiem.
Przyznanie i wypłata zasiłku macierzyńskiego następuje na podstawie:

• zaświadczenia lekarskiego stwierdzającego przewidywaną datę porodu - za okres przed porodem, albo skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - po porodzie,
  • zaświadczenia pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego - w razie wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych,
  • oświadczenie ubezpieczonej o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka.
Do przyznania i wypłaty zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, w przypadku gdy umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu, poza tymi dowodami wymagane jest również świadectwo pracy lub inny dokument stwierdzający rodzaj zawartej umowy o pracę i datę rozwiązania stosunku pracy.

http://www.podatki.biz/artykuly/18_356.htm

czyli wypelniasz druk 3a, jakies cos co mowi o tym jak dlugo bylas zatrudniona (ja mialam ze soba chyba umowe i swistek mowiacy ze umowa przedluzona do porodu, pani w Zus sobie wybrala co chciala) akt urodzenia dziecka, moj dowod, zaswiadczenie o porodzie poszlo do pracodawcy

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny kochane najważniejsza kwestia. Jeśli firma zatrudnia powyżej 20 osób ma obowiązek na podstawie aktu urodzenia sama załatwić wszystkie formalności z ZUS (nawet jeśli mamy umowę tylko do dnia porodu).

Naprawdę. Zadzwoń do pierwszego lepszego ZUS'u ja już pytałam, ale na szczęście przedłużyli mi umowę do końca marca 2011.

A wiecie może, ile wynosi zasiłek macierzyński właśnie w przypadku, jak się miało umowę tylko do dnia porodu? Jaka to może być mniej więcej kwota?

mi wyliczyli srednia- umowe o prace mialam na 3 m-ce a potem do porodu przedluzona, czyli wzieli pod uwage te 3 m-ce, a w zasadzie tylko pierwszy, kiedy to nie bylam na zadnym zwolnieniu i dostalam tylce co na umowie mialam

slujackie a jak z tym becikowym teraz jest??? potrzebne zaswiadczenie od lekarza czy nie potrzebne???

A, no to super, ja myślałam, że to są podobne kwoty jak zasiłku dla bezrobotnych, czyli jakieś 600 zł :) A swoją drogą, to ciekawe, że Ci przedłużyli umowę do dnia porodu, skoro miałaś tylko na trzy miesiące, bo przecież trzeba być co najmniej w 12 tyg. w dniu zakończenia umowy, żeby przedłużyli. No chyba że zaczynając tę pracę już byłaś w ciąży:confused:

A, no to super, ja myślałam, że to są podobne kwoty jak zasiłku dla bezrobotnych, czyli jakieś 600 zł :) A swoją drogą, to ciekawe, że Ci przedłużyli umowę do dnia porodu, skoro miałaś tylko na trzy miesiące, bo przecież trzeba być co najmniej w 12 tyg. w dniu zakończenia umowy, żeby przedłużyli. No chyba że zaczynając tę pracę już byłaś w ciąży:confused:

zaczynajac prace bylam juz w zaawansowanej ciazy, nie pamietam dokladnie ktory tydzien, ale na pewno drugi trymestr, dostalam umowe na okres probny 3 m-ce, jeden m-c przeppracwoalam normlanie, be zwolnien, w drugim mialam chyba jedno L4, a w trzecim bylo juz mi ciezko pracowac, powiedzialam tez ze jestem w ciazy, zmieniono mi warunki pracy i jak sie dowiedzualam , ze mam do porodu przedluzona umowe poszlam na l4 do konca ciazy juz

A wiecie może, ile wynosi zasiłek macierzyński właśnie w przypadku, jak się miało umowę tylko do dnia porodu? Jaka to może być mniej więcej kwota?

Liczy się tak jak chorobowe czyli średnia z ostatnich 12miesięcy. Jeśli byłaś zatrudniona krócej u tego pracodawcy to średnia z tylu miesięcy ile przepracowałaś do dnia naliczania pensji:)

reklama
Liczy się tak jak chorobowe czyli średnia z ostatnich 12miesięcy. Jeśli byłaś zatrudniona krócej u tego pracodawcy to średnia z tylu miesięcy ile przepracowałaś do dnia naliczania pensji:)

to lipa , bo mialam podwyżkę dopiero od lutego ... czyli dostanę mniej niz dostawalam od lutego (niewiele coprawda ,ale zawsze to byloby coś).

Do góry