reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po urodzeniu malucha

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Joaśka pisze:
Czyli do ZUSu musze się po coś przejść?
Tylko po co i do którego, z miejsca zameldowania mojego, czy tam, gdzie się dziecko urodziło?
A czy zakład pracy tego nie powinien przesłać?
Masakra!
po porodzie 5 lat temu szlam do zusu wlasciwego dla miejsca zameldowania i tam zalatwialm formalnosci zwiazane z macierzynskim; moze teraz sie cos zmienilo;

reklama
najbliższego MOPS'u czyli już tego w miejscu zameldowania ?
To jak mi się dzidzia urodzi.. to musze "niezwłocznie" (to będzie ciekawe) jechać do USC w miejscu urodzenia dzidzi - A jeszcze sie spytać "tatusia" czy zechce ze mna pojechać - ja bym wolała nie, ale to chyba byłoby nie fair? moge go jedynie poprosić żeby dzidzia miała moje nazwisko, bo jego jest dość "ciężkie" - ciekawe czy się zgodzi...
ciekawe czy o zaświadczenie o zarobkach z ZUS moge się wcześniej upomnieć - bo oni chyba dość długo takie rzeczy wystawiają... to w sprawie tej dodatkowej kaski...
i do MOPS po becikowe... skoro nie pracuje to zadnych formalności z macierzyńskim załatwiać nie musze ...
o czymś zapomniałam???  jak coś popsułam to też piszcie :)

To mnie trochę z tym ZUSem przestraszyłyście, ale zaraz tam zadzwoniłam i juz wszystko wiem. Teraz spokojnie mogę iść do szpitala. Po powrocie mam dostarczyć do ZUSu zaświadczenie od lekarza a ponieważ pracuję w małej firmie to reszta formalności w ZUSie. Pani powiedziała, że jest to pięć minut załatwiania i tylko raz. A radziła, żeby było wcześniej, bo nie będzie przerw w "dostawie pieniędzy". Nie mówiła o innych dokumentach, ale na wszelki wypadek wezmę dokumentację szpitalną i kartę ciąży żebym nie miała żadnych niespodzianek.
Ufff! Ulżyło mi bo już się przestraszyłam, że coś mi umknęło. ;D
Aaaaaa! Dziś słyszałam, że to becikowe "504zł" ma być przyznawane na podstawie dochodów z 2004r! Trochę dziwne, ale dla mnie OK bo wtedy do września byłam u rodziców a potem z mężem, ale nie miałam żadnych dochodów. Może jeszcze się uda i to załatwić? Ale muszę te rewelacje też potwierdzić!

dla mnie beznadzieja... niepracuje od marca '05 :( dokońca nie chce mi się w to wierzyć huh

No to ja mam problem...

Ojciec mojego dziecka siedzi w Anglii, mial zamiar wrocic dopierro kolo maja-czerwca
a ja termin porodu mam na przełom kwietnia i marca
oczywiście chce uznać dziecko

nie ma innej mozliwości tylko taka ze musi sie stawić z dowodem osobistym?
dziwne to...

aha, czy nawet jak on uznaje dziecko to ono może mieć moje nazwisko?

albertiga - Twoja sytuacja jest bardziej skomplikowana - niestety nie potrafie ci pomoc ale mysle ze sa na taka sytuacje odpowiednie paragrafy - musisz sie dowiedziec u zrodla; powodzenia

Nasza Anek@ jest prawniczką to pomoze, niech tylko się pojawi:)

Z mojego zasobu wiedzy moge powiedzieć, ze nadanie nazwiska dziecku nie świadczy o uznaniu dziecka przez ojca.

Poczekajmy na nasza prawniczke, bo ja miałam tylko prawo cywilne ogólne, nie wnikaliśmy w rodzinne i opiekuńcze.

reklama
albertiga jak ojciec uznaje dziecko, to ma takie prawo by miało ono jego nazwisko, może się go zrzec, ale wszystko zależy od jego chęci.. :(

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry