reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Formalne sprawy i papierkologia

Do ZUS musi wpłynąć oświadczenie, najlepiej załatwic tą sprawę przy wręczaniu zwolnienia pracodawcy. Od razu dostarczyć razem z oświadczeniem :) Tylko wcześniej trzeba się pofatygować do najbliższego oddziału ZUS po wzór oświadczenia.

reklama
DZIEWCZYNY Z UK.

Glupie pytanie w sumie...Bo z Olafem to bylo oczywiste, ze zalatwiajac paszport itd musialam jechac do Londynu etc... Ale powiedzcie mi, czy musze rejetrowac dziecko z obcokrajowcem u nas w kraju tez? Skoro bedzie mialo brytyjski paszport i obywatelstwo?

HARSH moje koleżanki zapisywały dzieci urodzone w innym kraju z obcokrajowcem, rownież w Polsce, wtedy dziecko ma podwójne obywatelstwo , chyba ,że coś się zmieniło.

Dzieki Dziewczyny...
Bo generalnie ktos mi powiedzial, ze dziecko trzeba zarejetrowac, poniewaz jezeli sie tego nie zrobi, lamie sie polskie prawo... No, ale tak troche bez sensu...

Harsh- nie wiem jak to dokladnie jest jak tatus jest obcokrajowcem. Jak ma obywatelstwo Brytyjske to dziecko ma chyba tez.
Teraz dzieci urodzone w UK ( gdzie mama i tata sa Polakami) nie maja obywatelstwa Brytyj. tylko Polskie.
U nas rejestrowanie wygladalo tak: jak sie dziecko urodzi rejestruje sie w urzedzie angielskim i dostaje certyfikat urodzenia. Potem chcielismy tymczasowy paszport to z tym certyfikatem szlismy do konsulatu- i maly dostal paszport ale w waszym przypadku skoro bedzie mialo obywatelstwo bryt. a z tym zameldowanie w angli to bedzie mialo paszport angielski.

W Polsce rejestrowalismy dopiero po roku czasu jak juz sie tymczasowy paszport konczyl. Daje sie orginal angielski aktu urodzenia- przetlumaczony i zameldowuje w PL. Po tym dziecko dostaje polski akt urodzenia. A potem co z tym idzie nastepny paszport.

Dzieki Dziewczyny...
Bo generalnie ktos mi powiedzial, ze dziecko trzeba zarejetrowac, poniewaz jezeli sie tego nie zrobi, lamie sie polskie prawo... No, ale tak troche bez sensu...

W tym przypadku moze osobie chodzilo o to zeby ich poinformowac ze masz dziecko (tylko do czystej rejestracji) bo do paszportu i zameldowania raczej nie skoro mieszkacie w UK a dziecko bedzie mialo inna narodowosc.

Kiedys byla jeszcze mozliwosc podwujnego obywatelstwa ale PL rzad sie wycofal i juz nie ma.
Moim zdaniem nie potrzebujecie rejestrowac dziecka w PL.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny czy ktos wie kiedy trzeba złozyc podanie czy co tam w pracy czy w zusie zeby dostac macierzynski? czas sie tym troszke zainteresowac;)

reklama
Ewe, becikowe jest jako jednorazowa wypłata zapomogi z tytułu urodzenia dziecka - to dostaje się przy urodzeniu żywego dziecka - 1000zł . U mnie w mieście jeśli dochód nie przekracza kryterium automatycznie masz przyznane rodzinne i jako dodatek z tytułu urodzenia dziecka dostajesz też 1000zł - wypełniasz formularz z kilku kartek i dołączasz zaświadczenie z US o dochodzie.

Do góry