reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalne sprawy i papierkologia

reklama
No właśnie a jak to jest... Od 1 lipca br. mam wyższą pensję. Od 1 listopada jestem na zwolnieniu lekarskim. Jeśli okaże się, że zostanę na tym zwolnieniu do końca ciąży, to które miesiące będą brane pod uwagę do naliczenia podstawy macierzyńskiego? Tylko te które przepracowałam przed macierzyńskim czyli maj 2010 - październik 2010 czy może jednak wrzesień 2010 - luty 2011? Cały czas mnie to gnębi...

Barbra, jeśli zostaniesz na zwolnieniu, to zasiłek liczysz jako średnią z 12 miesięcy przed zwolnieniem. W twoim przypadku listopad 2009-październik 2010.
Do sredniej wliczasz też np. premie

kurcze byłam przekonana że liczy się ostatnie 6 m-cy a nie aż 12... no nic. A nadgodziny tez się w to mogą wliczać? Takie wypłacane nie razem z pensją? :)

kurcze byłam przekonana że liczy się ostatnie 6 m-cy a nie aż 12... no nic. A nadgodziny tez się w to mogą wliczać? Takie wypłacane nie razem z pensją? :)
Liczys ei pensja i to co dostajesz oficjalnie- z czego tez masz podatek odprowadzany. Czyli nic co masz na "reke" sie nie wlicza:)

A ja to się będę byczyć na tym macierzyńskim ze ho ho:)cos około 8 miesięcy:) ha ha

Generalnie liczy się kwota, od jakiej byly placone składki. Więc jesli to byla taka gotówka do ręki to nie. Ja sprawdzilam moje RMUA i na szczęście wszystkie premie miałam "legalne". W trakcie roku trafily mi sie dwa miesiące super handlowe i teraz będę dostawać o 200 zlotych więcej niż mam na umowie :-)

A tak w ogóle to mam pytanie do dziewczyn, ktore dostają juz pieniądze od Zusu. Oni wyplacają pensję na konto? Bo ktoś mnie ostatnio nastraszyl, że przekazami pocztowymi będę kasę dostawać.. :baffled:

Oj ja w tej kwestii nie pomogę. Mimo ze jestem już bardzo długo na L4- od 11.07 to mi dalej płaci firma i sama się rozlicza z zusem!:)

a ja Ci współczuje szczerze:( sporo sie na jej temat nasłuchałam i wiem ze jak sobie sama wszystkiego nie dopilnujesz to będziesz potem się prosić o swoje jak Ewi:(!

reklama
ja tez nie pomogem bo w pl nie mieszkam i wiem ze ja mam miec rok macierzynskiego z tego 39 tyg platne pierwsz 6 90% a potem 123£ tyg i to tyle wiadomosci urlopowych

Do góry