reklama
No właśnie a jak to jest... Od 1 lipca br. mam wyższą pensję. Od 1 listopada jestem na zwolnieniu lekarskim. Jeśli okaże się, że zostanę na tym zwolnieniu do końca ciąży, to które miesiące będą brane pod uwagę do naliczenia podstawy macierzyńskiego? Tylko te które przepracowałam przed macierzyńskim czyli maj 2010 - październik 2010 czy może jednak wrzesień 2010 - luty 2011? Cały czas mnie to gnębi...
Liczys ei pensja i to co dostajesz oficjalnie- z czego tez masz podatek odprowadzany. Czyli nic co masz na "reke" sie nie wliczakurcze byłam przekonana że liczy się ostatnie 6 m-cy a nie aż 12... no nic. A nadgodziny tez się w to mogą wliczać? Takie wypłacane nie razem z pensją?
A ja to się będę byczyć na tym macierzyńskim ze ho hocos około 8 miesięcy ha ha
Generalnie liczy się kwota, od jakiej byly placone składki. Więc jesli to byla taka gotówka do ręki to nie. Ja sprawdzilam moje RMUA i na szczęście wszystkie premie miałam "legalne". W trakcie roku trafily mi sie dwa miesiące super handlowe i teraz będę dostawać o 200 zlotych więcej niż mam na umowie :-)
A tak w ogóle to mam pytanie do dziewczyn, ktore dostają juz pieniądze od Zusu. Oni wyplacają pensję na konto? Bo ktoś mnie ostatnio nastraszyl, że przekazami pocztowymi będę kasę dostawać..
A tak w ogóle to mam pytanie do dziewczyn, ktore dostają juz pieniądze od Zusu. Oni wyplacają pensję na konto? Bo ktoś mnie ostatnio nastraszyl, że przekazami pocztowymi będę kasę dostawać..
Napiszę tylko jedno słowo - ZAZDROSZCZĘ. Jakoś ta instytucja nie napawa mnie dobrymi emocjami..Oj ja w tej kwestii nie pomogę. Mimo ze jestem już bardzo długo na L4- od 11.07 to mi dalej płaci firma i sama się rozlicza z zusem!
reklama
buziaczek1
Fanka BB :)
ja tez nie pomogem bo w pl nie mieszkam i wiem ze ja mam miec rok macierzynskiego z tego 39 tyg platne pierwsz 6 90% a potem 123£ tyg i to tyle wiadomosci urlopowych
Podziel się: