reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalne sprawy i papierkologia

Dziewczątka ja tak może nieskromnie...ale gdyby któraś potrzebowała pomocy jeśli chodzi o rodzinne lub becikowe właśnie to ja mogę jakoś pomóc, tzn przez 3 lata pracowałam w świadczeniach rodzinnych w moim mieście i jakieś tam wiadomości mam;) mogę tez dopytać koleżanek ile się zmieniło przez ostatni rok kiedy mnie tam już nie ma, ale z tego co śledziłam to niewiele.

pestusia- to ja podpytam. Gdzie odbiera sie becikowe- tam gdzie rodze- czy tyam gdzie jestem zameldowana?- U mnie bede to 2 inne miasta z gory dzieki!!:)

reklama
Dziewczyny może Wy wiecie coś na ten temat, termin porodu mam na 30 marca, umowę na czas określony do końca lutego. Pracodawca przedłuży mi umowę do końca porodu ale co z macierzyńskim? Od kwietnia muszę się zarejestrować w Urzędzie Pracy żeby być uprawnioną do macierzyńskiego??

Do macierzyńskiego nabrałaś prawa na umowie o pracę. ZUS będzie wypłacał ci swiadczenie niezaleznie od rejestracji w PUP. Do PUP warto sie jednak zarejestrować, żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne uprawniające do bezpłatnej opieki lekarskiej.

Tulipku - u mnie jest dokładnie tak samo. Wniosek o becikowe składasz w miejscu zamieszkania, nie zameldowania. Jako dokument potwierdzający zamieszkanie na terytorium danego miasta przedstawiasz np. umowę najmu mieszkania (prócz dokumentów takich jak ksero dowodu osobistego i akt urodzenia dziecka).
Kurczę, dopiero doczytałam, że chodzi tylko o rodzenie w innym mieście tak?jeżeli tylko będziesz rodzić w innym mieście a jesteś zameldowana i mieszkasz w innym to składasz tam gdzie mieszkasz i jesteś zameldowana. Nie zakręciłam za mocno?:D

Do macierzyńskiego nabrałaś prawa na umowie o pracę. ZUS będzie wypłacał ci swiadczenie niezaleznie od rejestracji w PUP. Do PUP warto sie jednak zarejestrować, żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne uprawniające do bezpłatnej opieki lekarskiej.

Ale skoro mąż pracuję to dzięki książeczce rodzinnej wszyscy będziemy ubezpieczeni i mamy prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej? Dobrze myślę?

reklama
Do góry