reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Formalne sprawy i papierkologia

pestusia- czyli jak chce sobie dorobic na wychowawczym, np robiac w domu projekty i nie musze nic zgłaszac pierwszemu pracodawcy ktory dal mi urlop wych. ?

reklama
trzeba zgłosić podjęcie pracy. jak się nie pracuje, to pracodawca zgłasza do zus z minimalnym wynagrodzeniem do emerytalnego i z wysokoscią zasiłku pielęgnacyjnego do zdrowotnego. a jak się podejmuje pracę, to główny pracodawca zgłasza ze stawkami zerowymi do zdrowotnego, nie pamiętam jak z emerytalnym

Dziewczyny,

czy zasiłek, macierzynski, który dostajecie lub dostawałyscie był co miesiąc w tej samej wysokości?

Ja co miesiąc dostaję na konto inna kwotę, oczywiście co miesiąc mniejszą:wściekła/y::eek::crazy:

Asco mi wytłumaczyła babka w pracy z płac, że wyliczona jest średnia kwota na dzień za ostatnie 3 mies albo pół roku (nie pamiętam teraz) i w zależności od tego ile w miesiącu jest dni roboczych tyle podliczają :/ U mnie to było 100 kilka zł, więc lipa.. Ciekawa jestem jak mi teraz policzą za ten miesiąc, kiedy wybrałam urlopy.. Mam nadzieję, że już z normalną premią..

Asco kwoty sa rozne bo to zalezy np od ilosci dni pracujacych w danym miesiacu ale coraz mniej to nie wiem,moze takie miałas zarobki bo to tez ma znaczenie

Ja dostawałam tyle samo co miesiąc.

W zusie nie liczą za dni pracujące, tylko za wszystkie. To tak jak z zasiłkiem chorobowym, jest płacony za wszystkie dni, tylko średnią dzienną też licza dzieląc przez ilość wszystkich dni (a dokładnie, to liczą, że miesiąc ma 30 dni). Także różnica może być niewielka w zależności czy miesiąc miał 30, czy 31 dni.

Ostatnia edycja:
Ja przed macierzyńskim byłam pół roku na urlopie bezpłatnym i podstawą zasiłku jest tylko moje wynagrodzenie brutto, normalnie juz zgłupiałam jak to powinno być, rożnice są znaczne co miesiac 100 lub 200 zł mniej:(
Pisałam juz do "płac", ale cisza jak makiem zasiał:wściekła/y:

U mnie też co miesiąc była inna kwota, jedynie przy ostatniej wypłacie była w miarę równa mojej pensji w pracy. A teraz jestem na urlopie, więc zobaczymy jak będzie wypłata???

reklama
Do góry