Milus ja tez sie zwolniłam z pracy i tez chciałam wziasc cały urlop ale niestety przysługuje tylko tyle ile sie przepracowało,mi sie konczy wszystko na poczatku wrzesnia i dostałam 17dni urlopu,niepotrzebnie Twoj eM powiedział przed urlopem ze sie zwalnia bo tak to by mogł najpierw wziasc cały urlop,a jesli zwalnia sie od razu bez wypowiedzenia to dostanie jeszcze jeden dzien dodatkowo.
reklama
asiulka918
mama Wojtusia-Lutówka2011
Dziewczątka ja tak może nieskromnie...ale gdyby któraś potrzebowała pomocy jeśli chodzi o rodzinne lub becikowe właśnie to ja mogę jakoś pomóc, tzn przez 3 lata pracowałam w świadczeniach rodzinnych w moim mieście i jakieś tam wiadomości mam mogę tez dopytać koleżanek ile się zmieniło przez ostatni rok kiedy mnie tam już nie ma, ale z tego co śledziłam to niewiele.
petusia ja chciałabym zapytać czy należeć mi się będzie rodzinne i na wychowawczym jakieś pieniążki, jeśli na pracowałam ponad rok na najniższej krajowej a mąż miał 1800 na papierku czyli jakieś 1300 na rękę, od sierpnia 2010 byłam na chorobowym a teraz macierzyński.
pestusia
Fanka BB :)
asiulka - w momencie kiedy przechodzisz na wychowawczy następuje tzw. utrata dochodu i Twój dochód wynosi 0 zł. Liczą się tylko zarobki męża netto z roku poprzedzającego okres zasiłkowy. Jeśli będziesz składała wniosek na okres zasiłkowy 2011/2012 liczą się dochody z 2010 r. I teraz musicie sobie policzyć. Tak jak pisała Ola dochód w rodzinie nie może przekroczyć 504 zł na osobę na miesiąc, a w przypadku dziecka niepełnosprawnego - 583 zł na osobę na miesiąc. Jak chcesz możesz mi na priv przesłać jakie macie kwoty z US za 2010 r. i postaram Ci się to wyliczyć.
Pestusia czyli jak my z eMkiem oboje mamy na umowach najnizsza krajowa to i tak liczony byłby dochod tylko eMka?oni wtedy dziela na dwoje czy juz troje?a co jesli ja sie zwolniłam z obecnej pracy i od wrzesnia zaczynam nowa? czy wtedy moge isc na wychowawczy?
pestusia
Olus - jeżeli szłabyś na wychowawczy w tej pracy co byłaś to tak, liczylby się dochód Emka tylko. Ale jak zmieniasz pracę to nie wiem do końca jak to jest, czy przysługuje Ci wychowawczy czy nie. Tak czy siak, nawet jeśli przysługuje, to w momencie przejścia na wychowawczy tracisz swoje dochody i Twój = 0. Liczą się tylko zarobki netto męża.
pestusia
olus znalazłam w kodeksie pracy coś takiego:
Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza
się poprzednie okresy zatrudnienia.
Z tego by wynikało, że nawet jeśli zmienisz pracę, a złożysz wniosek o wychowawczy to pracodawca powinien Ci go udzielić.
Co do dorabiania:
Art. 1862. § 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem
Ale wydaje mi się, że tracisz w tym momencie prawo do dodatku z tytułu urlopu wychowawczego, czyli do tych 400 zł wypłacanych jako dodatek do zasiłku rodzinnego. Ale o to jeszcze dopytam jutro kumpele z pracy i wtedy dam Ci znać
Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza
się poprzednie okresy zatrudnienia.
Z tego by wynikało, że nawet jeśli zmienisz pracę, a złożysz wniosek o wychowawczy to pracodawca powinien Ci go udzielić.
Co do dorabiania:
Art. 1862. § 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem
Ale wydaje mi się, że tracisz w tym momencie prawo do dodatku z tytułu urlopu wychowawczego, czyli do tych 400 zł wypłacanych jako dodatek do zasiłku rodzinnego. Ale o to jeszcze dopytam jutro kumpele z pracy i wtedy dam Ci znać
reklama
pestusia
olus - z tego co się dowiedziałam, to podejmując pracę na urlopie wychowawczym tracisz prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urlopu wychowawczego. Przynajmniej ja tak interpretuje art. 10 ustawy o świadczeniach rodzinnych który mówi, że dodatek nie przysługuje osobie, jeżeli podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową w okresie korzystania z urlopu wychowawczego"
Papciu - wydaje mi się, że wnioski na nowy okres zasiłkowy będzie można składać gdzieś od połowy sierpnia, najlepiej przedzwonić do MOPSu i się dowiedzieć. Jeśli mają tam już takie dokumenty jak akt urodzenia, ksero dowodu osobistego, ewentualnie akt małżeństwa to tego nie trzeba będzie składać. Na bank musi być nowy wniosek, zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2010, my braliśmy jeszcze aktualne zaświadczenie o zameldowaniu, zaświadczenia od pracodawców rodziców dziecka, no i są jeszcze takie gotowe wzory różnych oświadczeń, do pobrania pewnie w MOPSie.
Papciu - wydaje mi się, że wnioski na nowy okres zasiłkowy będzie można składać gdzieś od połowy sierpnia, najlepiej przedzwonić do MOPSu i się dowiedzieć. Jeśli mają tam już takie dokumenty jak akt urodzenia, ksero dowodu osobistego, ewentualnie akt małżeństwa to tego nie trzeba będzie składać. Na bank musi być nowy wniosek, zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2010, my braliśmy jeszcze aktualne zaświadczenie o zameldowaniu, zaświadczenia od pracodawców rodziców dziecka, no i są jeszcze takie gotowe wzory różnych oświadczeń, do pobrania pewnie w MOPSie.
Podziel się: