reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalne sprawy i papierkologia

reklama
art. 188 - to są dwa dni w ciągu roku, ale tylko jedno z rodziców może skorzystać. trzeba do pracodawcy napisac oświadczenie, że ta druga strona nie będzie z tego prawa korzystała.

Jeżeli małżonka zdeklarowała się na początku roku, że to ona będzie korzystała z 2 dni na dziecko, a między czasie poszła na macierzyński/wychowawczy, to wystarczy zaświadczenie od niej z pracy czy wykorzystała te dni czy tez nie i ojciec może na tej podstawie przejąć te dni.

dziewczynki a kiedy trzeba złożyć do ZUS-u podanie o tzw. "zasiłek rehabilitacyjny" jak się jest na zwolnieniu w ciąży, bo mi się wydawało że po 270 dniach a te nasze lotne księgowe kazały mi już wziąć??

Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży nabrały prawa do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni.

Zmienili przepisy po to właśnie, aby kobiety w ciąży w zasadzie nie potrzebowały bawić się w świadczenia rehabilitacyjne, bo wiadomo, że 270 dni, to około 9 miesięcy.

Futrzaczku - przy kazdym innym zwolnieniu, jeśli się ciągnie powyżej 182 dni, to zamiast zasiłku chorobowego, trzeba się starać o zasiłek rehabilitacyjny, co się wiąże z kolejna porcja biurokracji.

a moja mama wpadła na genialny pomysł, żebyśmy z siostra do spółki wynajęły jedna opiekunkę. różnica wieku naszych dzieci to będą około 2 miesiące, więc to byłby dobry pomysł :) i chyba najtańsza wersja.

Ja to o żłobkach jeszcze nie mysle- poza tym u mnie w moich okoicach trudno o takie luksusy:)
Druga sprawa jest taka ze moja mamulka chce sie zając maluszkami...jak to powiedziała: ktos musi pracować....a babcia juz swoje lata przepracowała, wiec młodzi jak najbardziej powinni pracować:)

reklama
A ja się muszę napracować, żeby potem móc spokojnie pracować. Tak to niestety wygląda :-(
Rozmawiałam dzisiaj z naszą księgową i wychodzi na to, że mi się naprawdę nie kalkuluje pójście na zwolnienie w ciąży. Trzeba pracować w zasadzie do końca, żeby zaliczać premie i dotrwać do premii rocznej - bo to mi daje ok. 2-2,5 tysiąca więcej niż standardowa moja pensja macierzyńskiego miesięcznie, wiec chyba warto się przemęczyć. A jako, że planujemy do co najmniej skończenia roku/półtora zatrudnić opiekunkę, a w Wawie to koszt nawet 2,5-3 tys właśnie :szok::baffled::eek:, to akurat wymyśliłam sobie, że przez czas macierzyńskiego odkładalibyśmy te dodatkowe pieniądze na pensję opiekunki. Na pewno by to dużo pomogło.
A potem chcemy spróbować ze żłobkiem. Oby tylko maleństwo nie chorowało!!!

No ale przemęczyć się w ciąży w pracy trzeba!!!

Do góry