reklama
sanns
Zaciekawiona BB
A i mi się jeszcze przypomniał przepis na pysznego kurczaka po amerykańsku - szybko się robi ale długo się zapieka.
Przepis znalazłam kiedyś w internecie i jest to ulubione danie męża
Składniki:
W naczyniu żaroodpornym kładziemy folie spożywczą zostawiając po bokach trochę więcej żeby później zakryć mięso.
Pierś płuczemy i kroimy na cienkie plastry i przyprawiamy.Wykładamy do naczynia.
majonez mieszany z ketchupem i łyżką miodu. ( w proporcjach zależnych od naczynia i tak aby zakryło całe mięso)
Sosem zalewamy mięso i z dodatkowych boków robimy "daszek". Wszystko razem pieczemy 45 -60 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Podajemy z ryżem
Przepis znalazłam kiedyś w internecie i jest to ulubione danie męża
Składniki:
- pierś z kurczaka ( u Nas zawsze jedna duża podwójna)
- ketchup
- majonez
- łyżka miodu
- przyprawy (u mnie papryka ostra, zioła, sól, pieprz, czasem zamiast tego przyprawa do kurczaka)
W naczyniu żaroodpornym kładziemy folie spożywczą zostawiając po bokach trochę więcej żeby później zakryć mięso.
Pierś płuczemy i kroimy na cienkie plastry i przyprawiamy.Wykładamy do naczynia.
majonez mieszany z ketchupem i łyżką miodu. ( w proporcjach zależnych od naczynia i tak aby zakryło całe mięso)
Sosem zalewamy mięso i z dodatkowych boków robimy "daszek". Wszystko razem pieczemy 45 -60 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Podajemy z ryżem
moja wczorajsza zachciewajka
Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym — Vegeta | Z Vegetą smakuje lepiej!
Wzięłam 1 pierś bo lubię jak jest dużo sosu, sok z 2 dużych pomarańczy z tego samego powodu i tylko malutką łyżeczkę brązowego cukru. No i oczywiście nie używam żadnych Veget ani innego syfu z glutaminianem tylko sól+kolorowy pieprz świeżo mielony.
Ale to było pyszneeeeee!!!! jutro zrobię to samo z polędwiczkami wołowymi, zobaczymy jak wyjdzie.
Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym — Vegeta | Z Vegetą smakuje lepiej!
Wzięłam 1 pierś bo lubię jak jest dużo sosu, sok z 2 dużych pomarańczy z tego samego powodu i tylko malutką łyżeczkę brązowego cukru. No i oczywiście nie używam żadnych Veget ani innego syfu z glutaminianem tylko sól+kolorowy pieprz świeżo mielony.
Ale to było pyszneeeeee!!!! jutro zrobię to samo z polędwiczkami wołowymi, zobaczymy jak wyjdzie.
e-stera
Fan(ka)
Ja robiłam kurczaka w ten sposób.....i jeszcze podlewałam śmietaną 30%.
Znalazłam fajną Vegete Nature ..........be z tych dodatków i tylko jej uzywam-kostkom też mówię nie.
Znalazłam fajną Vegete Nature ..........be z tych dodatków i tylko jej uzywam-kostkom też mówię nie.
Ostatnia edycja:
e-stera
Fan(ka)
Blok czekoladowy
Składniki: -2 i 1/2 szklanki mleka w proszku -3/4 szkl. mleka kokosowego w proszku -1/2 szkl. wody -2 szklanki cukru -20dag margaryny -2 łyżki ciemnego kakao Dodatki: ( ilość wg. uznania ) -suszone morele -orzechy włoskie -suszona żurawina -suszone śliwki -migdały Sposób wykonania: Mleko w proszku wymieszać z mlekiem kokosowym, kakaoi dodatkami. Wodę zagotować z margaryną i cukrem. Stopniowonie przerywając mieszania, przelewamy gorącą masę do suchychskładników. Gładką dobrze wymieszaną masę przekładamy doforemki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy na kilka godzindo lodówki (najlepiej na noc).
Składniki: -2 i 1/2 szklanki mleka w proszku -3/4 szkl. mleka kokosowego w proszku -1/2 szkl. wody -2 szklanki cukru -20dag margaryny -2 łyżki ciemnego kakao Dodatki: ( ilość wg. uznania ) -suszone morele -orzechy włoskie -suszona żurawina -suszone śliwki -migdały Sposób wykonania: Mleko w proszku wymieszać z mlekiem kokosowym, kakaoi dodatkami. Wodę zagotować z margaryną i cukrem. Stopniowonie przerywając mieszania, przelewamy gorącą masę do suchychskładników. Gładką dobrze wymieszaną masę przekładamy doforemki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy na kilka godzindo lodówki (najlepiej na noc).
e-stera
Fan(ka)
Uwielbiam też dania takie szybko robione jednogarnkowe-ja preferuje wok.
Ok. 70 dag szynki
2 szklanki kaszy pęczak
2 cebule
czosnek
tymianek sol pieprz
Szynkę kroimy w duża kostkę, smażymy , solimy, pieprzymy, dodajemy cebulkę i czosnek .Wszystko dusimy na małym ogniu aż mięsko troszkę zmięknie-można podlać troszkę wodą.Dodajemy kaszę,wlewamy ok 3 szklanek wody i dalej dusimy.Pilnujemy żeby nam się nie przypaliło i w miare potrzeby dolewamy wody.Wszystko dusimy do momentu aż kaszą będzie mięka.
Na koniec przyprawimy i gotowe!
Do tego robię zawsze surówkę z ogórka kiszonego z cebulką i majonezem bądź oliwą z oliwek.
Ok. 70 dag szynki
2 szklanki kaszy pęczak
2 cebule
czosnek
tymianek sol pieprz
Szynkę kroimy w duża kostkę, smażymy , solimy, pieprzymy, dodajemy cebulkę i czosnek .Wszystko dusimy na małym ogniu aż mięsko troszkę zmięknie-można podlać troszkę wodą.Dodajemy kaszę,wlewamy ok 3 szklanek wody i dalej dusimy.Pilnujemy żeby nam się nie przypaliło i w miare potrzeby dolewamy wody.Wszystko dusimy do momentu aż kaszą będzie mięka.
Na koniec przyprawimy i gotowe!
Do tego robię zawsze surówkę z ogórka kiszonego z cebulką i majonezem bądź oliwą z oliwek.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
Podziel się: