reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

Poważnie? Ale maszyna to też taki piekarnik. Czy to się może różnić?
Mam też taki kamień do piekarnika, ale używam go tylko do pizzy. Chleb też można na nim piec. Może wypróbuję kiedyś w końcu :D

reklama
w maszynie trochę się roi zadusza (gotuje) w piekarniku jest iny smak i skórka jest taka mniaaam
Ja wsadzam normalnie do piekarnika na 180stopni i gotowe. Spróbuj kiedyś i opisz róznicę;-)

ja też piekę chleb w piekarniku ale chętnie wypróbowałabym maszynę , zwłaszcza taka co to za mnie miesza :) Drogi to jest wydatek?

Ale prawdziwi wyjadacze chlebowi odradzają maszynkę jako wygodne ale nie najsmaczniejsze rozwiązanie właśnie. Ja się nie znam ale wydatek mnie odstraszył. 10 minut ugniatania to nie dramat.

bo bułeczki są pycha ale nie ekonomiczne;-). Chleb u nas to na dwa dni wystarczy a bułki jakimś cudem w jeden wieczór znikają a robota ta sama:-D

To fakt - bułki znikają błyskawicznie ;) Ale lubię czasem je upiec - sklepowe się nie umywają ;)
Ja swoją maszynę (najprostszą z najprostszych) kupiłam ponad 2 lata temu za 200 zł. Wyeksploatowana jest strasznie, ale działa bez zarzutu do dziś :)
Pieczemy w niej chleb, robię w niej ciasto na bułki i czasem na drożdżówki (maszyna podgrzewa składniki, miesza je i robi pierwsze wyrastanie ciasta - potem tylko formuję bułeczki, rosną godzinę i do piekarnika :)). Z wyrabianego ręcznie ciasta nigdy mi takie puszyste nie wyszły jak z maszyny.
Ale chleb pieczony w piekarniku muszę koniecznie spróbować. Mam od Teściów koszyk do wyrastania i przepis na prawdziwy chleb na zakwasie, ale na początek chyba spróbuję jednak na drożdżach.

Co do maszyn to ostatnio była w Tesco przecena:tak: Pewnie nie jest "mercedesem" ale zawsze coś ;-)

A taki chleb mogę upiec w zwykłej formie do ciasta czy musi być koniecznie "keksówka" bo takiej nie posiadam ;-)

reklama
Do góry