reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

Olga na początek piecz z tego bloga na drożdżach
Chleby na drożdżach
potem jak Ci się spodoba to mozesz się pokusić o swój zakwas ale tym trzeba się opiekować prawie jak dzieckiem :-D
Ewa wygląda bosko a jak smakuje?? czujesz różnicę, czy internetowi wyjadacze ściemniają :ninja2:

reklama
Olga, ten ze zdjęcia jest z tego przepisu: Chleb z miodem i płatkami owsianymi
Tyle że mieszałam ciasto w maszynie.

Jak smakuje? REWELACJA :D Chyba dzisiaj cały pochłonę ;)
Wydaje mi się, że jest różnica w smaku w stosunku do maszynowego, ale żeby się o tym na pewno przekonać, musiałabym upiec ten konkretny chleb w maszynie. No ale nie ma przynajmniej od spodu dwóch dziur po bolcach na mieszadła - strasznie mnie zawsze denerwują ;)

Jeszcze spróbuję zamiesić ciasto rękami, zobaczymy czy będzie różnica. Chciałabym kupić sobie dzieżę do mieszania ciasta... Ale to tylko wtedy, jeśli ciasto ręcznie wyrobione wyrośnie mi podobnie jak z maszyny :)

Poćwiczę jeszcze trochę na drożdżach i zacznę się bawić w zakwasy :)

ewa86 Jesteś Wielka! chleb wygląda super i wierzę że tak też smakuje, aż żal że technologia jeszcze nie pozwala na teleportację i degustację :)
Dziś przyszło zamówienie z Bogutynmłyn, tylko zamiast mąki orkiszowej 1 op. spakowali mi 2 opakowania kaszki orkiszowej :/ Z zapasów zostało mi 2 kg mąki razowej z lubelli i spróbuję upiec razowy drożdżowy Prosty chleb razowy . Trzymajcie kciuki bo to będzie mój pierwszy pierwszy chleb drożdżowy a jak do tej pory ciasta drożdżowe, czy to słodkie czy na pizzę różnie mi wychodziły. raz lepiej raz gorzej.. nigdy idealnie :(

Stawiam dziś chleb orkiszowy. Ale chyba nie będę go często piekła - kilo mąki u nas na targu kosztuje 10 zł :/ Jakaś super hiper eko mąka...:/

Przeczytałam pare pierwszych stron i właśnie szukałam takiego tematu:) Chodzi mi o pomoc w pieluszkach wielorazowych.
Wybrałam takie: PIELUCHY PIELUSZKI WIELORAZOWE 10szt/20 wkładek (2212755485) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Tam jest taka "koszulka" do wkładania wkładów, na tej aukcji jest 10 pieluszek i 20 wkładów, o ile dobrze zrozumiałam ten wkład wkłada się w materiałową kieszeń, czyli jeżeli dziecko nasiusia muszę zmienić całą pieluszkę, bo co prawda większość wyląduje na wkładce to jednak ten materiał nad wkładką też będzie mokry, więc muszę wymienić całą pieluszkę, więc po co mi więcej wkładów niż pieluszek?? Wytłumaczcie mi to, bo nie mam tyle doświadczenia, a jestem zainteresowana akurat tymi pieluszkami...

katjusza77, napisałaś, że przerwałaś karmienie jak zaszłaś w drugą ciążę, dlaczego?? Trzeba przestać karmić jak zachodzi się w ciążę??

ewa86, pomysł z pieluszkami od znajomych jest bardzo pożyteczny, powiedz mi jak znajomych o tym informowałaś nie wymuszając jednocześnie przyniesienia czegokolwiek?? Pytali się co chcesz?? Mam nadzieję, że mi też będą się pytać:D:D Zrobię sobie wczesniej listę czego potrzebuję:D Napisałam już mojemu, że na Dzień Matki, Dzień Dziecka i Wielkanoc i wszystkie święta po drodze chcę ten parowar blender Aventu:D Warzywa będą z ogródka, więc raczej zdezygnuje ze słoiczków;p

Olga RaQ, czy w wiaderku Tummy Tub wystarczy po prostu zamoczyć dziecko w detergentach, nie trzeba go drochę dokładniej przetrzeć ręką? Jak w tym wiaderku myłaś Natce głowę?:>

Szwagierka śpi z synkiem od jego urodzenia. Synek pare dni temu skończył 8 lat. Jej mąż śpi w tym samym pokoju na innym łóżku...
My nie zamierzamy spać z małą, bo nasze skromne ponad 210 kg raczej nie dałoby jej pospać...

Od którego miesiąca przy prawidłowo rozwijającym się dziecku mogę używać chustę tkaną??

reklama
hehehe Ainhoa ile pytań:))
Pieluszki wielorazowe czytaj tu:
https://www.babyboom.pl/forum/pielegnacja-f310/pieluchy-wielorazowe-19626/
na pewno na początek nie kupuj 10 bo Ci nie podpasują i będzie klops. Lepiej po 2 sztuki różnych typów.

Odpowiem Ci za Kajtuszę podczas karmienia wydziela się oksytocyna ta sama, która doprowadza do porodu.

chusty możesz używać od pierwszego dnia i najlepiej nie czekać z tym za długo po potem dziecko już bardzo trudno w to wsadzić jak jest nienauczone.

Do góry