asia.85 dopiero teraz znalazłam chwilkę i zajrzałam na stronę bogutynmlyn.pl i aż się zdziwiłam że jest tyle rodzajów mąk najchętniej zaszalałabym i kupiła co drugą, ale może na początek kupię coś co już ktoś sprawdził. zastanawiam się nad mąką z pszenicy durum, kupowałaś ją może i masz o niej jakieś zdanie? którą z pszennych polecasz do chleba?
reklama
marmila, do pieczenia chleba mąkę pszenną chlebową typ. 850 lub 750. Do chleba na zakwasie mąka żytnia typ 720, która jest jasna i o wiele lżejsza niż mąka razowa (typ. 2000). Ja uwielbiam orkiszowy chleb. Może kup orkiszową 700 na początek. Mnie kusi mąka kokosowa:-) i dyniowa, tylko muszę jakiś fajny przepis z nimi znaleźć.
no mnie też dyniowa zaintrygowała może kiedyś spróbuję dodać trochę dyniowej do pszennego chleba i zobaczymy co z tego wyjdzie jak się do tego zabiorę to dam znać jak mi poszło i co mnie pozytywnie zaskoczyło to że cenowo wcale nie wychodzi to drożej niż np mąka lubelli.
lolkak
Październikowa Mama Mai
Witam wszystkie eko mamy :-)
Co do bycia eko, to ja na razie korzystam z wielorazówek i to od niedawna ;-) staram się wprowadzać zdrowe żywienie chociaż ciężko to idzie z moją rodziną ;-)
Myślę nad własnym chlebem,ale brak mi przepisu i talentu kulinarnego
Co do bycia eko, to ja na razie korzystam z wielorazówek i to od niedawna ;-) staram się wprowadzać zdrowe żywienie chociaż ciężko to idzie z moją rodziną ;-)
Myślę nad własnym chlebem,ale brak mi przepisu i talentu kulinarnego
lolkak Talent , jak sama nazwa wskazuje mają nieliczne jednostki, a reszta z nas jakoś sobie radzi, raz lepiej , raz gorzej więc głowa do góry Nie nastawiaj się że zawsze Ci każde danie uda. np ja mam już swoje popisowe dania które wydawałoby się że zawsze mi się udają a i tak czasem zdarzają się niespodzianki ( i to najczęściej właśnie wtedy kiedy najbardziej mi zależy żeby wszystko było na tip top ), W internecie roi się od fajnych przepisów, a najlepiej znajdź w swoim najbliższym otoczeniu kogoś kto chleb już piecze i będziesz mogła wymieniać się zakwasem i spostrzeżeniami
Piekę chleb na zakwasie od ok roku ( chociaż przyznaję się bez bicia ze czasem najdzie mnie ochota na grahamkę czy kajzerkę i wtedy idę do piekarni ) i teraz już wyrobienie ciasta zajmuje mi jakieś 15 min, mam już wypracowany system co i jak wcześniej naszykować, bo pierwsze kilka razy to pół kuchni była ubabrana, a teraz po pracy do umycia jest micha i łyżka.
asia.85 zrobiłam zakupy na poleconej przez Ciebie stronie za prawie 100zl i ciężko mi było powiedzieć sobie "stop" Mam nadzieję że zdążą z dostawą przed moim porodem zwłaszcza że dopadła mnie jakaś paskudna infekcja (katar, kaszel) i wolałabym się wykurować porządnie nim zacznę rodzić
Piekę chleb na zakwasie od ok roku ( chociaż przyznaję się bez bicia ze czasem najdzie mnie ochota na grahamkę czy kajzerkę i wtedy idę do piekarni ) i teraz już wyrobienie ciasta zajmuje mi jakieś 15 min, mam już wypracowany system co i jak wcześniej naszykować, bo pierwsze kilka razy to pół kuchni była ubabrana, a teraz po pracy do umycia jest micha i łyżka.
asia.85 zrobiłam zakupy na poleconej przez Ciebie stronie za prawie 100zl i ciężko mi było powiedzieć sobie "stop" Mam nadzieję że zdążą z dostawą przed moim porodem zwłaszcza że dopadła mnie jakaś paskudna infekcja (katar, kaszel) i wolałabym się wykurować porządnie nim zacznę rodzić
kakakarolina
Fanka BB :)
Ja piekę z tych mąk
Eko-Mega
i z tej strony (wszystko zawsze wychodzi)
Moje wypieki
a mój ulubiony chleb to ten
Chleb orkiszowy
przez tydzień jest świeży
Eko-Mega
i z tej strony (wszystko zawsze wychodzi)
Moje wypieki
a mój ulubiony chleb to ten
Chleb orkiszowy
przez tydzień jest świeży
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
dla Was pieczenie to przede wszystkim dobra mąka..
... a dla mnie to wieczna żenada, katastrofa i męka ;-)
... a dla mnie to wieczna żenada, katastrofa i męka ;-)
kakakarolina
Fanka BB :)
Kajtusza to trwa jakieś 15 minut jaka to męka ;-)
Mam go w zakładkach już długi czas, muszę w końcu wypróbować
Tyle że ja raczej z tych wygodnych i chleb piecze za mnie maszyna Wyrabiam w niej też ciasto na bułeczki - właśnie mieszają się miodowe, mmm
Dziecko tak rozpuściliśmy domowym chlebem, że długi czas w ogóle nie chciało jeść pieczywa ze sklepu A musieliśmy trochę ograniczyć pieczenie, bo maszyna fajna rzecz, ale prądu zżera niemiłosiernie dużo :/
reklama
kakakarolina
Fanka BB :)
Ewa a spróbuj wyjąć ciasto z maszyny i upiec w piekarniku - zobaczysz jaka różnica
Podziel się: