reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

asia.85 dopiero teraz znalazłam chwilkę i zajrzałam na stronę bogutynmlyn.pl i aż się zdziwiłam że jest tyle rodzajów mąk:) najchętniej zaszalałabym i kupiła co drugą, ale może na początek kupię coś co już ktoś sprawdził. zastanawiam się nad mąką z pszenicy durum, kupowałaś ją może i masz o niej jakieś zdanie? którą z pszennych polecasz do chleba?
 
reklama
marmila, do pieczenia chleba mąkę pszenną chlebową typ. 850 lub 750. Do chleba na zakwasie mąka żytnia typ 720, która jest jasna i o wiele lżejsza niż mąka razowa (typ. 2000). Ja uwielbiam orkiszowy chleb. Może kup orkiszową 700 na początek. Mnie kusi mąka kokosowa:-) i dyniowa, tylko muszę jakiś fajny przepis z nimi znaleźć.
 
no mnie też dyniowa zaintrygowała :) może kiedyś spróbuję dodać trochę dyniowej do pszennego chleba i zobaczymy co z tego wyjdzie:) jak się do tego zabiorę to dam znać jak mi poszło :) i co mnie pozytywnie zaskoczyło to że cenowo wcale nie wychodzi to drożej niż np mąka lubelli.
 
Witam wszystkie eko mamy :-)

Co do bycia eko, to ja na razie korzystam z wielorazówek i to od niedawna ;-) staram się wprowadzać zdrowe żywienie chociaż ciężko to idzie z moją rodziną ;-)
Myślę nad własnym chlebem,ale brak mi przepisu i talentu kulinarnego :-D
 
lolkak Talent , jak sama nazwa wskazuje mają nieliczne jednostki, a reszta z nas jakoś sobie radzi, raz lepiej , raz gorzej więc głowa do góry :) Nie nastawiaj się że zawsze Ci każde danie uda. np ja mam już swoje popisowe dania które wydawałoby się że zawsze mi się udają a i tak czasem zdarzają się niespodzianki ( i to najczęściej właśnie wtedy kiedy najbardziej mi zależy żeby wszystko było na tip top :laugh2: ), W internecie roi się od fajnych przepisów, a najlepiej znajdź w swoim najbliższym otoczeniu kogoś kto chleb już piecze i będziesz mogła wymieniać się zakwasem i spostrzeżeniami :)
Piekę chleb na zakwasie od ok roku ( chociaż przyznaję się bez bicia ze czasem najdzie mnie ochota na grahamkę czy kajzerkę i wtedy idę do piekarni ) i teraz już wyrobienie ciasta zajmuje mi jakieś 15 min, mam już wypracowany system co i jak wcześniej naszykować, bo pierwsze kilka razy to pół kuchni była ubabrana, a teraz po pracy do umycia jest micha i łyżka.

asia.85 zrobiłam zakupy na poleconej przez Ciebie stronie za prawie 100zl i ciężko mi było powiedzieć sobie "stop" :) Mam nadzieję że zdążą z dostawą przed moim porodem:) zwłaszcza że dopadła mnie jakaś paskudna infekcja (katar, kaszel) i wolałabym się wykurować porządnie nim zacznę rodzić :)
 
a mój ulubiony chleb to ten
Chleb orkiszowy
przez tydzień jest świeży

Mam go w zakładkach już długi czas, muszę w końcu wypróbować :)
Tyle że ja raczej z tych wygodnych i chleb piecze za mnie maszyna ;) Wyrabiam w niej też ciasto na bułeczki - właśnie mieszają się miodowe, mmm :)
Dziecko tak rozpuściliśmy domowym chlebem, że długi czas w ogóle nie chciało jeść pieczywa ze sklepu ;) A musieliśmy trochę ograniczyć pieczenie, bo maszyna fajna rzecz, ale prądu zżera niemiłosiernie dużo :/
 
reklama
Do góry