reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

asia.85 dopiero teraz znalazłam chwilkę i zajrzałam na stronę bogutynmlyn.pl i aż się zdziwiłam że jest tyle rodzajów mąk:) najchętniej zaszalałabym i kupiła co drugą, ale może na początek kupię coś co już ktoś sprawdził. zastanawiam się nad mąką z pszenicy durum, kupowałaś ją może i masz o niej jakieś zdanie? którą z pszennych polecasz do chleba?
 
reklama
marmila, do pieczenia chleba mąkę pszenną chlebową typ. 850 lub 750. Do chleba na zakwasie mąka żytnia typ 720, która jest jasna i o wiele lżejsza niż mąka razowa (typ. 2000). Ja uwielbiam orkiszowy chleb. Może kup orkiszową 700 na początek. Mnie kusi mąka kokosowa:-) i dyniowa, tylko muszę jakiś fajny przepis z nimi znaleźć.
 
no mnie też dyniowa zaintrygowała :) może kiedyś spróbuję dodać trochę dyniowej do pszennego chleba i zobaczymy co z tego wyjdzie:) jak się do tego zabiorę to dam znać jak mi poszło :) i co mnie pozytywnie zaskoczyło to że cenowo wcale nie wychodzi to drożej niż np mąka lubelli.
 
Witam wszystkie eko mamy :-)

Co do bycia eko, to ja na razie korzystam z wielorazówek i to od niedawna ;-) staram się wprowadzać zdrowe żywienie chociaż ciężko to idzie z moją rodziną ;-)
Myślę nad własnym chlebem,ale brak mi przepisu i talentu kulinarnego :-D
 
lolkak Talent , jak sama nazwa wskazuje mają nieliczne jednostki, a reszta z nas jakoś sobie radzi, raz lepiej , raz gorzej więc głowa do góry :) Nie nastawiaj się że zawsze Ci każde danie uda. np ja mam już swoje popisowe dania które wydawałoby się że zawsze mi się udają a i tak czasem zdarzają się niespodzianki ( i to najczęściej właśnie wtedy kiedy najbardziej mi zależy żeby wszystko było na tip top :laugh2: ), W internecie roi się od fajnych przepisów, a najlepiej znajdź w swoim najbliższym otoczeniu kogoś kto chleb już piecze i będziesz mogła wymieniać się zakwasem i spostrzeżeniami :)
Piekę chleb na zakwasie od ok roku ( chociaż przyznaję się bez bicia ze czasem najdzie mnie ochota na grahamkę czy kajzerkę i wtedy idę do piekarni ) i teraz już wyrobienie ciasta zajmuje mi jakieś 15 min, mam już wypracowany system co i jak wcześniej naszykować, bo pierwsze kilka razy to pół kuchni była ubabrana, a teraz po pracy do umycia jest micha i łyżka.

asia.85 zrobiłam zakupy na poleconej przez Ciebie stronie za prawie 100zl i ciężko mi było powiedzieć sobie "stop" :) Mam nadzieję że zdążą z dostawą przed moim porodem:) zwłaszcza że dopadła mnie jakaś paskudna infekcja (katar, kaszel) i wolałabym się wykurować porządnie nim zacznę rodzić :)
 
a mój ulubiony chleb to ten
Chleb orkiszowy
przez tydzień jest świeży

Mam go w zakładkach już długi czas, muszę w końcu wypróbować :)
Tyle że ja raczej z tych wygodnych i chleb piecze za mnie maszyna ;) Wyrabiam w niej też ciasto na bułeczki - właśnie mieszają się miodowe, mmm :)
Dziecko tak rozpuściliśmy domowym chlebem, że długi czas w ogóle nie chciało jeść pieczywa ze sklepu ;) A musieliśmy trochę ograniczyć pieczenie, bo maszyna fajna rzecz, ale prądu zżera niemiłosiernie dużo :/
 
reklama
Do góry