mala.di
Fanka BB :)
Muszę się wtrącić na temat chleba na zakwasie. Z mojej wiedzy i zainteresowań dość głębokich w temacie odżywiania wynika, iż chleb na zakwasie jak i wszelkie inne kwaszonki i kiszonki które mamy w naszej kulturze kulinarnej polski i europy środkowo wschodniej są bardzo zdrowe i pod wieloma względami wskazane do spożywania. Tak samo jak kapusta kiszona, barszcz kiszony, ogórki, kefiry, jogurty, żur, tak samo zakwas na chleb. Na temat ich właściwości pro zdrowotnych można by się wypowiadać kilometrami. Raczej nie ma to nic wspólnego z tym, że drób jak każde mięso zakwasza organizm.
ja nie wiem jak z tym chlebem ale pewnie podobnie, ogórki kiszone i kiszona kapusta mogą nam pomóc w sprawie zaparć, bo maja leciutenkie dzialanie przeczyszczajace, albo raczej usprawniające trawienie. dlatego np mamy na nie ochote (przynajmniej ja zawsze mialam ) po zjedzeniu czegoś tłustego, ciężkostrawnego.