reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

reklama
Mala.di, przejrzałam szybko stronę Womaru i z tego, co widzę, to ergonomiczne nosidła też mają - stąd pewnie certyfikaty. Zauważ na zdjęciu, jak się układają nogi dziecka - w ergonomicznych idą jeszcze kawałek wzdłuż bioder mamy i dopiero od kolan zwisają w dół. A w tych wisidełkach dziecko jest prawie jak w pionie - nóżki wiszą luźno.

No i kiepskie jest to, że reklamują noszenie dziecka przodem do świata. A tak się nosić nie powinno. Niestety baaaardzo często spotykam na mieście dzieci w wisidełkach właśnie przodem do świata...
Przy noszeniu w chuście nie chodzi tylko o nóżki, ale też o kręgosłup - dzieci nie mają prostych pleców, ale fizjologicznie zaokrąglony kręgosłup - taki żółwik. Jak się je włoży przodem do świata, to plecy się prostują, co nie jest dobre dla kręgosłupa. Jest jeszcze kilka innych powodów, dla których ta pozycja jest kiepska:
Artykuł - Przodem do świata? NIE!.

No i co to za certyfikaty.
Opinie położnej i lekarza jakiegoś fizjoterapeuty
instytut włókiennictwa :szok: (sprawdził każda partię czy tylko kilka specjalnie dobranych
norma bezpieczeństwa dotyczy min bezpiecznego pakowania
certfikat eko-tex sama zobacz czego dotyczy Standart Eko-Tex 100
ech dalej nie chce mi się czytać.
W każdym razie należy sprawdzić każdy certyfikat.
Certfikat brzmi dumnie ale nawet ja mogłabym założyć stowarzyszenie np " w zgodzie z naturą" i przyznawać takie certifikaty :tak: Ta strona jest tak skonstruowana, żeby wydawało się, że reprezentuje poważną firmę tymczasem to jest produkt, którego nie poleci żadna eko-mama chustująca swoje dziecko :-( Produkty z lini eko wydają się ok (bo tylko te poleca jakiś tam lokalny koordynator kangura) Wszystkie atesty dotyczą materiałów i pewnie te są ok ale konstrukcje są już do doopy. Ta chusta, którą pokazałaś ostatnią jest ok. Ale nosidła są fatalne.

Zobacz tak wygląda dobre (pierwsze z brzegu nie szukałam za długo) nosidło ergonomiczne. Zobacz co się dzieje z nóżkami dziecka
http://nosidla.com.pl/pl,product,13019758,bondolino,popelina,kiwi,gekon.html
i porównaj to z tymi z womaru no bez komentarza.

Ewa my z naszym prawie dwulatkiem w zeszłym roku chodziliśmy po górach na nogach a na odpoczynek u taty na barana. O zapięciu w nosidło ergonomiczne nie było mowy. Może Franek już sobie poradzi też.

Ostatnia edycja:
Karolina, jest taka opcja :) Ale pozostaje jeszcze kwestia drzemki - bo raczej będzie jeszcze spał w dzień. W nosidle by się zdrzemnął może chwilę na plecach ;) Zobaczymy po wakacjach, jak się będzie sytuacja przedstawiać.

Widziałam wczoraj na Rynku parę osób z Mei Taiami. Fajne to to, ale chyba jednak wolę chustę - ładnie się dostosowuje do każdego dziecka.

no fakt, różnica jest.

ja sie zastanawiałam nad nosidełkiem ze wzgledu na to, że to jednak jakoś łatwiej i szybciej, bałabym sie strasznie że coś za luźno, źle zawiąże... ale narazie chyba odsune na dalszy plan kupowanie chusty.

Tyle,że nosidło jest dla większego dziecka niemowlaka nie nosi się w nosidle, a do KK mozesz zawsze podjechać jeszcze w ciąży dziewczyny napewno pokażą Ci jak dociągać na jakie są chusty, będziesz miala większą wiedzę zanim zdecydujesz się coś kupic.
A mnie się włączyła chustochoroba:sorry: znów oglądam, przegladam i wybieram którą bym chciała. Obym się wyleczyła szybko, bo mnie z domu Mój wyrzuci:tak:

Ostatnia edycja:
Wooow Kakakarolina jestem pod wrazeniem! Jestes w tej chwili moim chuscianym guru:D Doswiadczenie Ewy tez duze,wiec ja bede polegac na was a nie na stronach internetowych. Respect:D

No to po pierwsze jak ten rozmiar chusty wybrac? Ze niby jak normalnie nosze ubrania S/M to wybrac M chuste?

Ja się na rozmiarach nie znam... Chustę mam 5-metrową (mam 171 cm wzrostu). Przy wiązaniu typu kieszonka wystarcza idealnie - ogonek z tyłu wisi, ale nie plącze się pod nogami ;) Przy plecaku sporo chusty zostaje z przodu, więc przewiązywałam ją jeszcze na tył.

reklama
Do góry