reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

....****....dzis na obiad było/bedzie...****....????

reklama
Ja na dniach zrobie ten przepis Syli :-) bo akurat mam tunczyka i pietruszke:-D no a reszte sie dokupi...tylko kiedy ja to zrobie jak od dwoch dni kiedy przyjechal moj brat prawie nas w domu nie ma...Dzis po 7 godzinach w miescie nogi w dupe mi wlaza :no::baffled: A jutro by chcieli basen,albo jezioro ...albo... jooo a ja mam byc przewodnikiem...
 
ja też wypróbuję sosik z tuńczyka, brzmi smakowicie. Syla daj jeszcze jakieś proste przepisy na kuchnię włoską, bo coś mi się wydaje że masz ich więcej:tak::-)
 
A ja przywiozłam od mamy rosół, pierogi, młodą kapustę, więc mam trochę spokoju :-p Ale jak już wszystko zjemy, to wypróbuję przepis Sylwii, bo mi się spodobał :tak: a w ogóle to mi ostatnio ślinka cieknie na myśl o ogórkach małosolnych, przywiozłam od mamy ogórki i zrobiłam dziś- mam nadzieję, że jutro wieczorem już będę mogła wcinać, mniam!
 
Ja dzisiaj robie taki:-)

Farfale Alfa Romeo

- makaron farfalle (kokardki) ok. 150 g,
- czosnek (3 ząbki),
- 1 cebula,
- bekon,
- pomidory suszone,
- czarne oliwki,
- pomidory w puszcze krojone lub całe (1 puszka) lub swieże (2),
- bazylia swieża i suszona,
- pieprz,
sól,
- tabasco,
- oliwa z oliwek,
- ser parmigiano regiano (parmezan) lub granna padano.

Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek (jedna lyzke stolowa), kroimy bekom w kosteczke (dosyc gruba). Kiedy bekon zrumienieje dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule i czosnek (wazne zeby nie byl wycisniety przez praske)i przez kilka minut dusimy na srednim ogniu, uwazajac zeby czosnek sie nie przypalil. Nastepnie kroimy czarne oliwki na cwiarki oraz pomidory suszone w "pasemka" i dodajemy do wczesniejszych skaldnikow i znowu dusimy przez kilka minut. Jesli mamy swieze pomidory to nalezy je obraz ze skorki i posiekane dorzucic na patelnie. Jesli natowiast w puszce to mysle ze polowa puszki wystarczy. Sos doprawiamy sola i pieprzem oraz suszona bazylia. Swieza bazylie siekamy i dodajamy do sosu. Na smaym koncu wlewamy kilka kropel tabasco.
Makaron:
Makaron gotujemuy all dente (nie za twardy ale tez nie za mniekki :-)) z dodatkiem soli i oliwy z oliwek (zeby sie nie skalejal).
Na koncu do sosu dodajemy ugotowany makaron i zostawiamy na chwile na najmniejszym ogniu zeby pasta przeszla smakiem sosu.
Parmezan lub granna padano scieramy na tarce i podajemu w miseczce na stol.
Gotowy makaron na talerzu mozna przyozdobic kilkoma listkami swiezej bazylii.
 
reklama
Do góry