Ja dzisiaj robie taki:-)
Farfale Alfa Romeo
- makaron farfalle (kokardki) ok. 150 g,
- czosnek (3 ząbki),
- 1 cebula,
- bekon,
- pomidory suszone,
- czarne oliwki,
- pomidory w puszcze krojone lub całe (1 puszka) lub swieże (2),
- bazylia swieża i suszona,
- pieprz,
sól,
- tabasco,
- oliwa z oliwek,
- ser parmigiano regiano (parmezan) lub granna padano.
Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek (jedna lyzke stolowa), kroimy bekom w kosteczke (dosyc gruba). Kiedy bekon zrumienieje dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule i czosnek (wazne zeby nie byl wycisniety przez praske)i przez kilka minut dusimy na srednim ogniu, uwazajac zeby czosnek sie nie przypalil. Nastepnie kroimy czarne oliwki na cwiarki oraz pomidory suszone w "pasemka" i dodajemy do wczesniejszych skaldnikow i znowu dusimy przez kilka minut. Jesli mamy swieze pomidory to nalezy je obraz ze skorki i posiekane dorzucic na patelnie. Jesli natowiast w puszce to mysle ze polowa puszki wystarczy. Sos doprawiamy sola i pieprzem oraz suszona bazylia. Swieza bazylie siekamy i dodajamy do sosu. Na smaym koncu wlewamy kilka kropel tabasco.
Makaron:
Makaron gotujemuy all dente (nie za twardy ale tez nie za mniekki :-)) z dodatkiem soli i oliwy z oliwek (zeby sie nie skalejal).
Na koncu do sosu dodajemy ugotowany makaron i zostawiamy na chwile na najmniejszym ogniu zeby pasta przeszla smakiem sosu.
Parmezan lub granna padano scieramy na tarce i podajemu w miseczce na stol.
Gotowy makaron na talerzu mozna przyozdobic kilkoma listkami swiezej bazylii.