reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

U nas w tym roku ucięli nawet dofinansowania do turnusów, a w kwietniu już nie było szans na jakiekolwiek pieniądze. Nie wiem ile procent dofinansują w przyszłym roku... Na pewno mało:( Jawnie pisze na ich stronie, że z powodu zmniejszonych dotacji, dofinansowania będą niższe...

reklama
tak doczytuję na szybko, o dofinansowaniu, o którym piszecie.. Ale, jak rozumiem, dziecko musi mieć stwierdzoną niepełnosprawność, tylko, co sie za tym kryje..? i kto orzeka o niepełnosprawności? Wojtuś ma orzeczoną dysplazję, z tego tytułu ma mieć za darmo szczepienia na pneumo - i meningokoki, ale to chyba nie podchodzi pod niepełnosprawność..? przepraszam za pytania czasem może dziwne, ale wszystkiego się uczę.. ;)

Powiatowy Zespół ds Orzekania o Niepełnosprawności. Znajdź takowy, weź papiery na komisję, wypełnij, wyznaczą ci termin.
Wcześniaki dostaja orzeczenie z automatu.
Z orzeczeniem przysługuje ci m.in. 153 zł zasiłku mies no i te inne formu wsparcie. Mając orzeczenie możesz zapisać dziecko do fundacji, zbierać 1%, wnioskowac do fundacji o dofinansowanie itd

Witajcie
jestem mama wczesniaczka 34 tydz jest po zapaleniu opon mozgowych ,wstrzasie septycznym ,ma wzmozone napiecie miesniowe
I trafilam na wasz watek i przeczytalam o zasilku pielegnacyjnym i powiem wam ze tak sie zdenerwowalam ze szok Michas zaraz skonczy 6 miesiecy a mi nikt kompletnie nie podpwiedzial ze mozna o to sie starac co za Panstwo
Bylam dzis po wniosek i musze teraz isc do lekarza by wypenil powiedzice mi tylko czy to musze isc do swojego pediatry czy do neurologa
Pozdrawiam

A nam pediatra:)
Spytaj po prostu w swoim Zespole Orzekania ds N.

MBA, jesteście pod kontrola neurologa? Jak malutki sie miewa? Co mówią lekarze?

FraniowaMama tak jestesmy pod opieka neurologa ale w zasadzie wszystko jest w porzadku mamy te napiecie miesniowe i musimy rehabilitowac
I tak sie zastanawiam czy to nie bedzie za malo by starac sie o ten zasilek i czy nie jest za pozno
Michas ma sie dobrze rozwija sie prawidlowo jak na wiek korygowany
Po takich przejsciach to wszyscy sa zachwyceni ze Michas ma sie tak dobrze
Pozdrawiam i zycze zdrowka dzieciaczkom

MBA, za samo napiecie się należy.
Spokojnie. Ja stanęła na komisji jak Franiu miał 6 mies.
I faktycznie to niesamowite ze po takich przejściach maluch tak fantasycznie daje sobie radę:)

reklama
FraniowaMamo -kurcze, rzeczywiście orzekają za samo napięcie? ale chyba za sam fakt wcześniactwa chyba nie? rehabilitowany Wojt będzie, tak czy inaczej, ale nie wiem czy to wystarczy do orzeczenia.. Dysplazję oskrzelowąma stwierdzoną, ale nie wie, czy to się zalicza..

Do góry