reklama
Kamea
Fanka BB :)
FraniowaMamo Kuba miał TSH 4,44
FT3 4,39
FT4 1,22
Lekarka podejrzewa, że to w niewielkim stopniu podwyższone TSH jest u Kuby przejściowe ze względu na jego wcześniactwo. Narazie przez miesiąc mamy podawać mu 2 razy po pól tabletki jodu i zobaczymy jaki będzie efekt. Jeżeli TSH będzie lepsze to zostaniemy przy jodzie, a jeżeli nie będzie poprawy, to wtedy dodamy hormony (oby nie)
mamo Julci niezła agentka z tej Twojej córy:-)
FT3 4,39
FT4 1,22
Lekarka podejrzewa, że to w niewielkim stopniu podwyższone TSH jest u Kuby przejściowe ze względu na jego wcześniactwo. Narazie przez miesiąc mamy podawać mu 2 razy po pól tabletki jodu i zobaczymy jaki będzie efekt. Jeżeli TSH będzie lepsze to zostaniemy przy jodzie, a jeżeli nie będzie poprawy, to wtedy dodamy hormony (oby nie)
mamo Julci niezła agentka z tej Twojej córy:-)
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
Kamea, miałam wczoraj długa rozmowę telefoniczną z dr prowadzącą Frania nt TSH właśnie. Powiedziała, że konsultowała Frania z 2 endokrynologami i obaj są zdania żeby mu nie włączać jodu, bo tak wczesna suplementacja może prowadzić do chorób autoimmunologicznych.
Zrobiłam zestawienie wyników krasnala, popatrz:
08.03: TSH - 10,8, FT3 - 7,61
25.03: TSH - 6,02, FT3 - 5,25, FT4 - 17,00
29.06: TSH - 6,15
Ja niedługo osiwieje już od tego tematu...
Jutro chyba wezmę Frania do labu i zrobię mi badania TSH i FT3.
Ja niedługo osiwieje już od tego tematu...
Annulec
Początkująca w BB
Witajcie,
moja Natasza od wczoraj pokasłuje- trzy razy zakasłała w "salwach" po trzy ... wybieram się co prawda do lekarza, ale czy Waszym dzieciaczkom też się to przytrafia?
Na 1 września miałyśmy termin-może to jeszcze odruch z brzuszka, bo pediatra w zeszłym tygodniu powiedziała że część zachowań wcześniaków to właśnie odruchy z brzucha.
moja Natasza od wczoraj pokasłuje- trzy razy zakasłała w "salwach" po trzy ... wybieram się co prawda do lekarza, ale czy Waszym dzieciaczkom też się to przytrafia?
Na 1 września miałyśmy termin-może to jeszcze odruch z brzuszka, bo pediatra w zeszłym tygodniu powiedziała że część zachowań wcześniaków to właśnie odruchy z brzucha.
Kamea
Kurcze, nie żartuj! ładnie... normalnie zaskoczyłaś mnie tą chorobą autoimmunologiczną...Kamea, miałam wczoraj długa rozmowę telefoniczną z dr prowadzącą Frania nt TSH właśnie. Powiedziała, że konsultowała Frania z 2 endokrynologami i obaj są zdania żeby mu nie włączać jodu, bo tak wczesna suplementacja może prowadzić do chorób autoimmunologicznych.
Ja niedługo osiwieje już od tego tematu...Jutro chyba wezmę Frania do labu i zrobię mi badania TSH i FT3.
Ile kosztuje prywatne zrobienie takiego badania? Kuba miał tylko raz robione te badania na podstawie skierowania. Kurczaczek, nie wiem co mam myśleć
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
mamoośka
Wiesz czasami tak bywa,że wcześniaki przenoszą swoje brzuszkowe zachowania i odruchy na ten świat.Poprostu obserwuj maleństwo,skoro kaszel się nasili lub będzie częstszy zasuwaj do lekarza.U takich dzieci sytuacja z godziny na godzine się zmienia.Witajcie,
A tak w ogóle zapomniałam się przywitać.
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
Kurcze, nie żartuj! ładnie... normalnie zaskoczyłaś mnie tą chorobą autoimmunologiczną...
Ile kosztuje prywatne zrobienie takiego badania? Kuba miał tylko raz robione te badania na podstawie skierowania. Kurczaczek, nie wiem co mam myśleć![]()
Kamea, nasz dr prowadząca powiedziała (jak pisałam) że Frania wyniki konsultowała z 2 endo - 1 z IMiDz, 2 z CZD i że są to naprawde świetni specjaliści, niezależnie od siebie wydali takie opinie. Tylko pierwsze badanie robiłam prywatnie, pozostałe dwa robiono na oddziale jak mały lądował w szpitalu. Teraz jak wrócę za 3 tyg to zrobię małemu badania na własną rękę też. TSH i FT3 kosztowały ok 70-80 zł w sumie. Tamci lekarze powiedzieli, że jod, który dziecko dostaje w pożywieniu wystarczy dla wyrównania niedoboru. Dziś nie zdążyłam zrobić tych badań, bo za dużo na głowie przed wyjazdem, ale zrobię dla spokojności po powrocie. Poza tym zmieniłam małemu wszystkie kaszki, podaję tylko kaszki Milupa - tam jest 2 x wiecej jodu niż w kaszkach produkowanych w Polsce.
A Twój krasnal Kamea miał niskie wartości..
Kamea
Wiesz FraniowaMamo. zastanawiam się czy na rozwój chorób autoimmunologicznych wpływ dawka podawanego jodu. Kuba dostaje dwa razy w tygodniu popół tabletki jodidu. Zastanawiam się ciąglę nad tym. Na 21 września mamy kontrole u endokrynologa i zobaczę jakie wtedy będą wyniki a później zastanowie się co dalej...Kamea, nasz dr prowadząca powiedziała (jak pisałam) że Frania wyniki konsultowała z 2 endo - 1 z IMiDz, 2 z CZD i że są to naprawde świetni specjaliści, niezależnie od siebie wydali takie opinie. Tylko pierwsze badanie robiłam prywatnie, pozostałe dwa robiono na oddziale jak mały lądował w szpitalu. Teraz jak wrócę za 3 tyg to zrobię małemu badania na własną rękę też. TSH i FT3 kosztowały ok 70-80 zł w sumie. Tamci lekarze powiedzieli, że jod, który dziecko dostaje w pożywieniu wystarczy dla wyrównania niedoboru. Dziś nie zdążyłam zrobić tych badań, bo za dużo na głowie przed wyjazdem, ale zrobię dla spokojności po powrocie. Poza tym zmieniłam małemu wszystkie kaszki, podaję tylko kaszki Milupa - tam jest 2 x wiecej jodu niż w kaszkach produkowanych w Polsce.
A Twój krasnal Kamea miał niskie wartości..
malami25
Kamea ja w 100% zaufałam lekarzom. Co prawda w porównaniu z Twoim Kubusiem z moją małą nie było źle... ale wystarczyłaby chwila a byłaby teraz z moją siostrą wśród aniołków...
Warto znaleźć dobrego lekarza i jego się słuchać. Mała miała cudowną ordynator na OiOMie i to jej ufałam bezgranicznie. Odwiedzała Tasię jeszcze na patologii noworodka i to od niej miałam najbardziej rzetelne informacje co do stanu zdrowia małej. Matka sama nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć. Potrzebuje kogoś kto jej pomoże. Wierzę że z Kubusiem będzie wszystko w porządku. Jeśli nie ufasz Waszemu lekarzowi szukaj kolejnego, aż trafisz na takiego któremu zaufasz.Uważam że lepiej zapytać 2 osoby za dużo niż jedną za mało...
Warto znaleźć dobrego lekarza i jego się słuchać. Mała miała cudowną ordynator na OiOMie i to jej ufałam bezgranicznie. Odwiedzała Tasię jeszcze na patologii noworodka i to od niej miałam najbardziej rzetelne informacje co do stanu zdrowia małej. Matka sama nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć. Potrzebuje kogoś kto jej pomoże. Wierzę że z Kubusiem będzie wszystko w porządku. Jeśli nie ufasz Waszemu lekarzowi szukaj kolejnego, aż trafisz na takiego któremu zaufasz.Uważam że lepiej zapytać 2 osoby za dużo niż jedną za mało...
reklama
Kamea
Wiesz, z moim Kubusiem nie jest źle. TSH ma podwyższone w b. niewielkim stopniu. Jestem tego samego zdania co Ty, jeżeli chodzi o konsultację diagnozy z innymi lekarzami. Bardzo chętnie zasięgnęłabym opinii drugiego lekarza, ale najpierw muszę go znaleźć. Żeby naprawdę był dobry i kompetentny a nie jakis konował... bo raz już sie na takim przejechałam.Kamea ja w 100% zaufałam lekarzom. Co prawda w porównaniu z Twoim Kubusiem z moją małą nie było źle... ale wystarczyłaby chwila a byłaby teraz z moją siostrą wśród aniołków...
Podziel się: