reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień 6,5 miesiecznego dziecka

Flapi2024

Zaciekawiona BB
Drogie mamy jak wyglada wasz dzień z 6 miesiecznym dzieckiem? Jak wygladaja drzemki, ile czasu dzieciaczki są aktywne pomiedzy drzemkami. Co jedzą maluszki. Wiem, że każde dziecko jest inne i nie można porównywać ale jestem ciekawa jak wygląda to u Was. Synek zaczął bardzo niespokojnie spać w nocy o może coś źle robię w ciągu dnia i odbija się to na nocnym śnie.
Mój maluch wstaje pomiędzy u 7 a 8 rano. Po pół godziny od pobudki zjada kaszkę z owocami na mleku ok 120 ml. Mleko z butli odrzucił w dzień niestety. Ok. 10 lub 11 jest pierwsza drzemka jeśli śpi w domu trwa 30 min jeśli na spacerze nawet 2 godz. Potem zjada zupkę warzywno mięsną. Po pierwszej drzemce oznaki snu wykazuje już po 1.5 godz. Martwi mnie trochę że tak krótko wytrzymuje. Nie ważne czy spi 30 min czy 2 godziny. Ogólnie mam wrażenie że jak na 6 miesięcy ma krótkie okresy czuwania. Druga drzemka wypada ok 13 jak spał krótko lub trochę później jak pierwsz drzemka była dłuższa. Po drzemce zjada deserek owoc lub jogurt bądź jakąś kaszkę z owocami ze sloiczka. Trzecia drzemka jest ok 17 lub 18 jeśli młody zechce wypija mleko z butli jak nie to podaje mu sinlac zjada ok 100 ml. Na noc chodzi spac pomiędzy 20 lub 21. Zjada kaszkę ok 150 ml. Butli nie tanie. Tak jak pisałam bardzo niespokojnie śpi w nocy, wierci sie, stęka, poplakuje. O 4 budzi się na mleko i tu wypija z butki od 120 do 150 ml. Ogólnie mam wrażenie, że moje dziecko czesto jest śpiący, ma krótkie okresy czuwania, często marudzi. Czy macie jakieś uwagi do drzemek lub karmienia maluszka? Ewentualnie jakieś propozycje do jadłospisu. I czy to normalne, że okresy czuwania są krótkie nawet 1,5 godziny?

reklama
Jeżu kolczasty, dziecko, ktore ma 6.5 miesiąca powinno mieć jeden, max dwa posiłki niemleczne na dobę... nic dziwnego, że nie chce mleka.

Idźcie do neurologopedy na cito. Musisz mu dawac mleko. Musisz! Jedna butla o 4 rano to nie jest zaspokojenie zapotrzebowania kalorycznego takiego dziecka.

To moze skutkować takimi problemami jak opisujesz.

Jeżu kolczasty, dziecko, ktore ma 6.5 miesiąca powinno mieć jeden, max dwa posiłki niemleczne na dobę... nic dziwnego, że nie chce mleka.

Idźcie do neurologopedy na cito. Musisz mu dawac mleko. Musisz! Jedna butla o 4 rano to nie jest zaspokojenie zapotrzebowania kalorycznego takiego dziecka.

To moze skutkować takimi problemami jak opisujesz.

Byliśmy u neurologopedy niby wszystko ok z aparatem mowy, ma podcięte wędzidełko. Mleko mu przemycam w kaszkach. Nie je on dużych porcji.

reklama
Do góry