Witam,
ja mam narazie tylko 2-letniego kota, a Dzidziuś dopiero jest w drodze. Okres ciąży z Kajtkiem znoszę dobrze. Oczywiście kot jest zaszczepiony, odrobaczony, przebadany i nie wychodzi z domu. Poza tym problemy z nim są te, co zwykle. Ja musiałam zrobić badanie na toksoplazmozę i nie sprzątam kuwety w tym okresie. Poza tym nie mogę też go nosić, bo waży ok. 6 kg, a to nie jest teraz dla mnie wskazane mimo, że nasz kot domaga się noszenia na rękach, bo tak został nauczony.
Myślę, że nie ma przeciwwskazań do posiadania kota czy psa ani w okresie ciąży, ani przy dziecku, zwłaszcza jeżeli mieliśmy naszego pupila już od jakiegoś czasu, a najepiej od maleńkości (mój miał 3 tyg. , kiedy został wzięty). Wszędzie czytam tylko, że nie powinno się brać nowego zwierzaka do domu właśnie w tym okresie lub kiedy jest z nami noworodek, bo wtedy nowy, nieznany nam sierściuch może uczulać i mamę i Malca.
Ciekawa jestem teraz opini Mam, które mają i koty i małe dziecko. Jak wówczas poradzić sobie z takim duetem i co się z tym wiąże, bo to jeszcze przede mną...
Podrawiam