reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

Ależ sobie mały nadyskutował :-) Super że tak się rwie do innych dizeciaków :tak: Mój w przychodni raczej tylko sie rozgląda, a jeśli chodzi o zaczepianie to tylko na pielęgniarkach chce zrobić wrażenie :-D Najbardizej na takiej jednej, fajna laska więc mu sie nie dziwię hahahha ;-)At ak swoją drogą to u was w przychodniach nie jest ogólnie tak że niemowlaki są przyjmowane bez kolejki, nieważne w jakiej sprawie? No bo jeśli były to dizeci 10-12 letnie no to chyba norma że wszedł przed nimi :confused: Nie ma tak u was? My w kolejce czekamy tylko wtedy gdy przed nami też jest jakis malutki bejbik :tak:

reklama
U nas jest tak że idziemy na wyznaczoną godzinę i jeśli czekamy to tylko parę min. jak jakieś opóźnienie. A w przychodzni Rafal cieszy się do wszystkich dzieci i najchetniej to jeszcze by sobie podotykał.

Ja kremuję balsamem Jonsona tym z lawendą po kąpieli wieczorem chyba że jest płaczliwy bo śpiący albo głody to wtedy se darujemy te masaże. Własnie mi sie ten balsam kończy i nie wiem co kupić teraz.

Moj maz byl z Jasiem dzis na badaniu krwi. Zanieslismy tez mocz (zlany z nocnika :-)). Na szczescie cukier w normie (taka mam nadzieje ze w normie bo na wydruku norma ktora podaja jest pewnie dla osob doroslych a nie niemowlat). Reszta tez bez zarzutu :tak:
Jasio ponoc byl dzielny i malo plakal a pielegniarka wbila sie w zyle od razu :tak:

czytałam, ze jesli skora maluszka jest gładka i świecąca to nie potrzeba codziennie nakładac mazidełek. zawsze po kąpieli oliwiłam hippem kacperka, al zaczłą sie buntowac przeciw smarowaniu i akurat zbiegło sie to z tym artykułem i odpusciłam codzienne smarowanie. teraz albo dolewam oliwki do kąpieli albo smaruje tak raz na 4 dni w zaleznocci od potrzeb. buzke to oczywiscie zawsze przed wyjsciem nivea nakazda ogode smaruje, bo nie ma wody i poza tyn świetnie chroni, a poza tym kreme hipp codziennie po umyciu buzki ja smaruje.
po kupie uzywamy jedynie chusteczek pampers sensitive i jesli widze jakies zaczerwienienia to wtedy lekko sudokremem, ale tylko w razie potrzeby

Wiesz, ja na szczepieniach byłam raptem 2 raz. Ale co jestem w przychodni, to do szczepień raczej same takie maluszki są, wiec wiadomo, ze wchodzi sie wg kolejnosci przyjścia. Nie wiem, co się stało, ze tym razem ich nie było. A grupa starszaków wzieła się stad, ze doszły jakieś tam szczepionki, których długo nie było i te dzieciaki zawołali hurtem na szczepienia.

Natomiast jeśli chodzi o wisyty u pediatry, to i małe i większe dzieciaczki tworza jedną kolejkę - wchodza wg kolejności przyjścia. Mnie się wydaje, ze jest OK, bo jakby te większe miały przepuszczać te małe, to mogłyby w ogóle nie wejść do gabinetu :baffled: No a one też w końcu chore tam przychodza, a nie zdrowe...

po kupie uzywamy jedynie chusteczek pampers sensitive i jesli widze jakies zaczerwienienia to wtedy lekko sudokremem, ale tylko w razie potrzeby

Ja tak samo :tak:

Co do nawilżania, to dodaję oilatum do kąpieli i na tym finito. No i nie używamy mydła częściej niż 2-4 razy w tygodniu. Jedynie pupka częściej widzi mydełko.

u nas jest tak ze male (ale wlasciwie to nie wiem do kiedy) nawet jak sa chore to przychodza do poradni dla dzieci zdrowych wiec wlasciwie tloku nie ma specjalnego..

Mam jeszcze pytanie dotyczace tych naszych badan - czy ktos z Was ma normy badan krwi dla niemowlat???

reklama
my generalnie uzywamy kosmetykow Hipp (po Oilatum czy Emolium wcale nie ma jakiejs poprawy, wiec po prostu na drobne zmiany na skorze nie zwracam juz uwagi). Myje Jasia plynem do mycia, a do wody dolewam olejku. Pupe smaruje albo kremem Hipp albo Bambino a jak sa zaczerwienienia to Bepanthenem lub tormentiolem.

Z kolei teraz ja mam pytanie - jak czesto myjecie Waszym dzieicom glowe???? Codziennie przy kapieli???? Bo ja Jasiowi myje tak jak sobie - co 3 dni ale moze powinnam czesciej???

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry