reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

Ja się właśnie zastanawiam nad szczepionką na meningokoki. Lekarka mówiła, że najlepiej szczepić jak dziecko skończy 6 miesięcy. Z jednej strony trochę się boję dawać jej kolejnej szczepionki bo w krótkim czasie dostała ich już sporo (6w1, pneumokoki i rotawirus), a z drugiej strony jak słyszę, że jakieś dziecko znów zachorowała na sepsę to aż mnie ciarki przechodzą.

Ja tez szczepiłam na rotawirus i pneumokiki, a meningokoki szczepię w maju, jak Quintus bedzie miał rok tak mi pediatra polecił.;-)

reklama
Kacperku idz do jakiegos dobrego lekarza zajmujacego się alergią, córka mojej kuzynki tez tak miała i pomoglo odczulanie, ale od kiedy ona na to chodziła to nie wiem.:eek:

my po szczepieniu, 6 w 1, do maja spokój. To znaczy pediatra myśli, że do maja, bo ja już wiem, że w maju to szczepienia nie będzie, ale co ja mam się już teraz użerać.
A płatne szczepienia będą jak gotówka się znajdzie. Jak narazie stoją w kolejce za mieczem Tomka...

Jak narazie stoją w kolejce za mieczem Tomka...

za czym??? kurde - faceci maja dziwne priorytety

my jeszcze pneumokoki - ale w 3 dawkach po 6 m-cu i zastanawiam sie na meningokokami, bo czytalam ze szczepionka jest ale na inny szczep niz ten co wystepuje w polsce. no i jeszcze natknelam sie na info o ospie - tylko nie wiem kiedy i czy w ogole, bo to juz przesada sie robi.

Kluliczek - a czy jest cos innego, co mozna dac zamiast tej nie do końca bezpiecznej ??? skojarzonej na odre, itd?

I tak nieźle, inne dzidziowe rzeczy zepchnęły na bok Jurtę i miecz. O ile jurtę rozumiem, mogę przeboleć, to ten miecz(którym pewnie nie będzie walczył, bo woli bron obuchową) ciut mnie rozsierdził. Ciut bardzo, zwłaszcza, że jest o 400 zł droższy niż mi mąż przekazał, że ma być. :crazy::wściekła/y:

Z tego co wiem, są 2 rodzaje tej szczepionki, ale obydwie to te 3 w 1. A pojedyńczych nie ma. Ja sobie poczekam i zaszczepię duuużo później Janka niż to jest w kalendarzu. Ale ja mam hopla na tym punkcie.

kurcze, ja już sama nie wiem, wy szczepicie na pneumokoki i rotawirus, a my nie szczepiliśmy na to. mieliśmy 5 w 1, zuzia zniosła super, prawie w ogóle nie płakała, śmiała się do pielęgniarki. :cool:

gal - my tez nie szczpilismy ani na rotawirusa ani na pneumokoki. Lekarka stwierdzial ze pneumo (albo meningo) koki to dopieor jak Jasio pojdzie do przedszkola i bedzie mial stycznosc z innymi dziecmi.

Barszczyk: co racja to racja. Z tego powodu ja juz nawet nie sterylizuje smoczka dla Hani, bo co - wysterlizujęsmoczek a palców Ignaca które jej wkłąda do buzi już nie :)
Przemywam go pod bieżącą wodą, butelki tak samo
Aga
Ja od niedawna robie to samo, od czasu do czasu przelewam wrzątkiem, a tak to butelki myję pod bieżącą wodą.
Prasowanie? a co to? :-p. Staram się poprasować jak mam czas, ale to nie często.
A tetrówki są super!!!! Mam ich 60 i mogłabym miec więcej, są do wycierania, jako podkładki na łóżko, matę itp., do odbekiwania, do zabawy. No zwyczajnie genialna sprawa :-D.
Ja nie lubię mieć bałaganu i prasuję prosto z suszarki, co prawda ciuszki czasem na niej wiszą dwa dni, ale w końcu biorę się i prasuje nawet tetrówki, bo są takie miłe po uprasowaniu, a tak to taka harmonijka. A teraz jak się zrobiło zimno, to grzeje się przy żelazku a przy okazji oglądam TV. Piorę tak co 5 dni, więc prasowania też nie ma za często. A piorę w Lovelli - proszku albo płynie.
Kluliczku masz w użyciu wszystkie 60 pieluszek?!? Ja kupiłam 30 tetrówek, w tym 11 w ogóle nie używałam, a teraz to mam ok 10 w użyciu.

Kurcze - zauwazylam u Jasia na udzie i na czole takie przesuszone miejsca - mam nadzieje ze to nie zadne uczulenie :no:

U mnie od kilku dni to samo, zauważyłam podczas oliwkowania przesuszenia na piersi i na nózce, niewidoczne gołym okiem. Nie wiem co to jest :-(

reklama
Kupiłam 50, ale potem wywiozłam 10 do tesciowej, żeby nie wozić ze sobą i dokupiłam 10 nowych. Wszystkich używam - w kąpieli, przy karmieniu jako dodatkowy śliniak, jako przytulak, podkładkę na matę jak mały się na niej bawi, 3 mam przygotowane na jakiś wyjazd w torbie, jak bierzemy małego na ręce po jedzeniu to na ramię pielucha, wycieram nią jego zabawki po umyciu. Dzięki tej ilości nie muszę ich wciąż prać. U nas tetra to podstawa :tak:. I mam jeszcze gdzieś z 3-5 mb tetry, ale nie mam pomysłu na co ją użyć.

Do góry