reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

Ja się właśnie zastanawiam nad szczepionką na meningokoki. Lekarka mówiła, że najlepiej szczepić jak dziecko skończy 6 miesięcy. Z jednej strony trochę się boję dawać jej kolejnej szczepionki bo w krótkim czasie dostała ich już sporo (6w1, pneumokoki i rotawirus), a z drugiej strony jak słyszę, że jakieś dziecko znów zachorowała na sepsę to aż mnie ciarki przechodzą.

Ja tez szczepiłam na rotawirus i pneumokiki, a meningokoki szczepię w maju, jak Quintus bedzie miał rok tak mi pediatra polecił.;-)

reklama
Kacperku idz do jakiegos dobrego lekarza zajmujacego się alergią, córka mojej kuzynki tez tak miała i pomoglo odczulanie, ale od kiedy ona na to chodziła to nie wiem.:eek:

my po szczepieniu, 6 w 1, do maja spokój. To znaczy pediatra myśli, że do maja, bo ja już wiem, że w maju to szczepienia nie będzie, ale co ja mam się już teraz użerać.
A płatne szczepienia będą jak gotówka się znajdzie. Jak narazie stoją w kolejce za mieczem Tomka...

Jak narazie stoją w kolejce za mieczem Tomka...

za czym??? kurde - faceci maja dziwne priorytety

my jeszcze pneumokoki - ale w 3 dawkach po 6 m-cu i zastanawiam sie na meningokokami, bo czytalam ze szczepionka jest ale na inny szczep niz ten co wystepuje w polsce. no i jeszcze natknelam sie na info o ospie - tylko nie wiem kiedy i czy w ogole, bo to juz przesada sie robi.

Kluliczek - a czy jest cos innego, co mozna dac zamiast tej nie do końca bezpiecznej ??? skojarzonej na odre, itd?

I tak nieźle, inne dzidziowe rzeczy zepchnęły na bok Jurtę i miecz. O ile jurtę rozumiem, mogę przeboleć, to ten miecz(którym pewnie nie będzie walczył, bo woli bron obuchową) ciut mnie rozsierdził. Ciut bardzo, zwłaszcza, że jest o 400 zł droższy niż mi mąż przekazał, że ma być. :crazy::wściekła/y:

Z tego co wiem, są 2 rodzaje tej szczepionki, ale obydwie to te 3 w 1. A pojedyńczych nie ma. Ja sobie poczekam i zaszczepię duuużo później Janka niż to jest w kalendarzu. Ale ja mam hopla na tym punkcie.

kurcze, ja już sama nie wiem, wy szczepicie na pneumokoki i rotawirus, a my nie szczepiliśmy na to. mieliśmy 5 w 1, zuzia zniosła super, prawie w ogóle nie płakała, śmiała się do pielęgniarki. :cool:

gal - my tez nie szczpilismy ani na rotawirusa ani na pneumokoki. Lekarka stwierdzial ze pneumo (albo meningo) koki to dopieor jak Jasio pojdzie do przedszkola i bedzie mial stycznosc z innymi dziecmi.

Barszczyk: co racja to racja. Z tego powodu ja juz nawet nie sterylizuje smoczka dla Hani, bo co - wysterlizujęsmoczek a palców Ignaca które jej wkłąda do buzi już nie :)
Przemywam go pod bieżącą wodą, butelki tak samo
Aga
Ja od niedawna robie to samo, od czasu do czasu przelewam wrzątkiem, a tak to butelki myję pod bieżącą wodą.
Prasowanie? a co to? :-p. Staram się poprasować jak mam czas, ale to nie często.
A tetrówki są super!!!! Mam ich 60 i mogłabym miec więcej, są do wycierania, jako podkładki na łóżko, matę itp., do odbekiwania, do zabawy. No zwyczajnie genialna sprawa :-D.
Ja nie lubię mieć bałaganu i prasuję prosto z suszarki, co prawda ciuszki czasem na niej wiszą dwa dni, ale w końcu biorę się i prasuje nawet tetrówki, bo są takie miłe po uprasowaniu, a tak to taka harmonijka. A teraz jak się zrobiło zimno, to grzeje się przy żelazku a przy okazji oglądam TV. Piorę tak co 5 dni, więc prasowania też nie ma za często. A piorę w Lovelli - proszku albo płynie.
Kluliczku masz w użyciu wszystkie 60 pieluszek?!? Ja kupiłam 30 tetrówek, w tym 11 w ogóle nie używałam, a teraz to mam ok 10 w użyciu.

Kurcze - zauwazylam u Jasia na udzie i na czole takie przesuszone miejsca - mam nadzieje ze to nie zadne uczulenie :no:

U mnie od kilku dni to samo, zauważyłam podczas oliwkowania przesuszenia na piersi i na nózce, niewidoczne gołym okiem. Nie wiem co to jest :-(

reklama
Kupiłam 50, ale potem wywiozłam 10 do tesciowej, żeby nie wozić ze sobą i dokupiłam 10 nowych. Wszystkich używam - w kąpieli, przy karmieniu jako dodatkowy śliniak, jako przytulak, podkładkę na matę jak mały się na niej bawi, 3 mam przygotowane na jakiś wyjazd w torbie, jak bierzemy małego na ręce po jedzeniu to na ramię pielucha, wycieram nią jego zabawki po umyciu. Dzięki tej ilości nie muszę ich wciąż prać. U nas tetra to podstawa :tak:. I mam jeszcze gdzieś z 3-5 mb tetry, ale nie mam pomysłu na co ją użyć.

Do góry