reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

ja wzielam standardowe,bezplatne:
1)wzw
2)blonica,tezec,krztusiec i
3)Hib.
mysle o rotawirusach-to dwie dawko doustne po 300zl kazda,trzeba sie tak decydowac,zeby zdazyc podac pierwsza dawke przed 20tygodniem,bo druga trzeba podac najpozniej w 24t.z.-tak mowila lekarka.

reklama
no problem :) te rotawirusy warto zrobic,jesli dziecko idzie do zlobka,a ja jeszcze nie wiem,czy pojdzie,a na zapas bym nie chciala jej wirusowac.

mi o szczepieniach powiedział wszystko pediatra, potem dostałam kartkę z przychodni z listą obowiązkowych szczepień

No i wiem, ze hib nie jest refundowany, choć zalecany :confused:

ten,kto ukladal kalendarz szczepien,czyms sie kierowal-przeciez nie rzucal moneta,ani nie wyciagal zapalek,(...) uwazam,ze pojedyncze sa lepiej zbadane na wszelkie nieprawidlowosci,a skojarzonych nikt nie bada.
Co do sensowności tego, co ukladal kalendarz szczepień to ja bym nie ufała czy kierował się dobrem dzieci, czy oszczędnościami. Wystarczy spojrzeć na tę sytuację ze szczepionką przeciw żółtaczce, której nie ma i nie szczepią pomimo tego, ze drugą dawkę trzeba podać w określonym terminie. No i końcu 12 kłuć zamiast 3 to już jest gorzej dla dziecka, a jeszcze dodatkowo pani pediatra na szkole rodzenia mówiła, ze szczepionka refundowana przeciwko krztuścowi jest pełnokomórkowa (w przeciwieństwie do niepełnokomórkowej -oczyszczonej w szczepionce skojarzonej) przez co dzieci mają więcej niepożądanych objawów typu gorączkowanie itp. Koleżanki, które drugie dziecko szczepiły szczepionką skojarzoną to potwierdziły.
Nie znaczy to, ze jak ktoś bierze standardowe szczepienia to jest gorszym rodzicem.
Ja sama gdyby nie wpadło nam drugie becikowe albo mielibyśmy więcej dzieci, to nie wiem jak szczepilibyśmy.

my wzięliśmy 5 w 1 hib - zapłaciliśmy 130 zloty - ale wzięliśmy ja nie tyle ze względu na liczbę wkłuć ile właśnie o jakość tej szczepionki bo tez się nasłuchałam na szkole rodzenia co tam sie mieści w tej szczepionce przeciwko krztuścowi :dry: gdyby mnie nie było stać to pewnie wzięłabym refundowaną ale z głodu nie pomrzemy a małemu na pewno lepiej ;-)trzeba się zastanowić po prostu i przemyśleć - na szczęście dostaliśmy na szkole rodzenia bardzo wyczerpujące informacje o szczepieniach wraz z kalendarzem który teraz wisi na lodówce więc przynajmniej wiemy co gdzie kiedy i dlaczego ;-)

wy juz szczepiłyscie ta 5 w 1? ja jesczze nie. nawet nie myslałam, ze tak szybko trzeba. to jaka jest najlepsza bo juz nic nie wiem. pomóżcie.

reklama
Do góry