reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzidziunie jak lalunie, czyli ciuszki i inne cacuszka dla Maluszków

Hehe, Mada, ja dokladnie to samo slyszalam, ale odwrotnie, a do tego mialam dowod w postaci dzidzi mojej szwagierki. Fakt, ze mala nosi juz ktores pampki z kolei (teraz chyba 3) wiec moze kazdy rodzaj ma swoje wady i zalety... :)

reklama
około 15 trzeba by zająć się jakimiś zakupami ja kompletnie nic nie mam ani dla dzidzi ani dla siebie no i do szpitala . Kompletnie nie wiem od czego zacząć ......... rozmiarówka  nie wiem jaka  nic trzeba poczytać troszke .
Co do pieluszek dużo osób chwali te z biedronki

Ja mam 3 paczki pieluszek 'z wysp' ;) bo moja mieszkajaca w Irlandii 'szwagierka' nie zdazyla wykorzystac (maly bardzo syzbko z nich wyrosl) i odziedziczylam w spadku :) Podobno sa niezle - chlonne, nie odparzaja, zapiecia dobrze trzymaja. No coz, zobaczymy w praktyce. A pozniej bedziemy - przynajmniej na poczatku - kupowac Pampersy.

Wczoraj zaopatrzylam sie na allegro w podgrzewacz do butelek i sloiczkow z Canpola :) Nie moglam sie powstrzymac, hehe.

Z takich wazniejszych rzeczy to zostalo nam jeszcze lozeczko, wanienka, pociele, szczotka do wloskow, kosmetyki i ze 2 butelki i smoczki. Bierzemy sie za to jak T. wroci ze zgrupowania, bo malo czasu zostalo...Jak nadejdzie sierpien to juz nigdy nie wiadomo kiedy ;D

Mnie tak wczoraj dopadło że już niewiele czasu nam zostało a ja jeszcze nic nie mam do szpitala. Musze dziś na szkole rodzenia wypytać co mam zabrać dokładnie. Nie mam pojęcia co mam kupić i w jakich rozmiarach. Nawet koszuli dla siebie do karmienia nie mam ;D może na koniec tygodnia wyciągnę mego męza na zakupy chociaz on wciąż uważa że jeszcze mamy mnóstwo czasu nie wie po co ja tak się spieszę ;D Ale namówiłam go chociaz na rozłożenie łózecka dziecięcego chociaz marudził że będzie tylko stało i się kurzyło. Mam zakupiony materacyk i kołderkę. Materacyk jest jeszcze w foli ale kolega mi doradzał aby foli narazie nie zdejmowac bo przy takim małym dziecku nie problem aby pieluszka przeciekła, wieć chyba naciągnę tylko psześcieradło na ten materacyk a folie zdejmę jak dzidzia będzie miała jakieś 3 msc :) Co wy o tym myslicie ?

Calkiem niezle wyjscie - nie trzeba ceratki pod materac juz kupowac :) Jak jest szczelnie owiniete folia i nie przeszkadza to - tzn. nie bedzie przeszkadzac maluszkowi to czemu nie :)

Ja mam wozior tak rozlozony - z kolei moja mama gada caly czas, ze sie zakurzy do sierpnia, ale zal mi go skladac, bo sie za kazdym razem jak mam okazje w niego wpatruje ;) heheh.

Zastanawiam sie na wanienka - jaka kupujecie? Najzwyklejsza? Dodatkowo stelaz czy nie? A moze profilowana ???? Sama nie wiem, duzy wybor jest w sklepach i nie wiem ktora najlepsza i najwygodnijsza dla maluszka no i dla kapiacych :)

Dziewczyny, koleżanka, która jest mamą od marca odradziła mi zostawianie folii (opakowania) na materacu!!! Materac MUSI oddychać, więc przynajmniej z jednej strony powinien mieć dostęp powietrza. W drewnianych łóżeczkach leży na ażurowej 'półce' przeważnie, więc na wierzch można położyc ceratkę. Ja zakupiłam 2 ceratki o takie: http://www.allegro.pl/item111993349_ceratka_higieniczna_podklad_firmy_canpol_.html.

Sandra, wanienkę mam zwykłą, dużą - 100cm (przyszłosciową), a do tego mama mi zakupiła taką gabkę na dno, żeby się dzidzia nie ślizgała. Stelaża takiego typowego do wanienki nie kupujemy, bo będziemy kąpać małą w naszej miniłazence, więc kumpel ma nam zrobić taką półczkę drewnianą na wannę.

Łóżeczko stoi u nas już rozłożone, ale przykryte starym prześcieradłem, zeby się nie zakurzyło, a wózek jest na razie u mamy, też przykryty, folią malarską :)

My tez kupiliśmy dużą wanienke ale żadnego stelaża, na spód połoze pieluche a położna radziła żeby kupić taki "leżaczek" (20-25zł|) na początek bo wiele ułatwia , ja sie zastanawiam bo dlamnie to jakieś mało stabilne i sama nie wiem.Ale w szpitalu bede 72 godziny czyli 3 kąpiele, które sa z położną i mężem wiec mysle że dojde troszke do wprawy i leżaczek nie bedzie konieczny.
Reszta w planie ale cza sie wziąść za zakupy bo czas biegnie ::)

dominique.p pisze:
Dziewczyny, koleżanka, która jest mamą od marca odradziła mi zostawianie folii (opakowania) na materacu!!! Materac MUSI oddychać, więc przynajmniej z jednej strony powinien mieć dostęp powietrza.

no już nie mówiąc o tym, że te folie, w które są pakowane materace do najzdrowszych i najbezpieczniejszych nie należą
ja już ściagnęłam folię z materaca - niech się wietrzy

a na materacyk, pod prześcieradełko położę właśnie taką specjalną ceratkę

co zaś do wanienki... ja chciałam zwykłą, ale Sz "zapalił się" do takiej jak tu http://www.allegro.pl/item112837586_wanna_onda_ok_baby_wanienka_profilowana_gratis.html
tyle, że u nas w sklepie kosztuje mniej...
jeszcze nie kupiliśmy, ale pewnie niedługo wybierzemy się na zakupy

Leyna tez sie napaliłam na taka bo wygodnie napewno tyle że pytałam i położną i sprzedawców i jedna mame(w sklepie, jakos dziwnie bez skrepowania teraz zaczepiam ludzi jeżeli chodzi o rzeczy dla małej az czasami mnie K. uspokaja :-[) i każdy mi odradził poniewaz sprawdza sie jak najbardziej ale do 3miesiąca bo później dzidzia jest za duża nie ma swobody i trzeba kupic następna wanienke (fakt że ta normalna duzo nie kosztuje wiec jak sie uprzeć to z dwoma zmieścisz sie w 100zł) choć dla mnie to zbędny wydatek :)

reklama
A u mnie ciągle łóżeczko w kartonie, materac w folii, pościel jedynie wyprałam, a juz tak chciałabym mieć to rozłożone :(

Do góry