reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Drugie szczepienia niemowlaka

Z tym odkładaniem szczepionki na rotawirusy to też bym uważała o tyle, że z tego co pamiętam to ze szczepieniem na rotawirusy trzeba się wyrobić do ok. 24 tygodnia życia dziecka (wszystkie dawki). Jak się odłoży pierwszą dawkę, potem może się zdarzyć, że wpadnie jakaś infekcja i wizytę będzie trzeba odwołać, to potem może być ciężko się wyrobić w terminie.
Jak to jest z tymi dawkami? W zależności od preparatu z tego co czytałam przyjmuje się 2 albo 3 dawki w odstępach nie krótszych niż 4 tyg. Mam racje?

reklama

Załączniki

• Screenshot_20241005-132847.png
    Screenshot_20241005-132847.png
    46,9 KB · Wyświetleń: 20
  • Screenshot_20241005-132836.png
    Screenshot_20241005-132836.png
    557,1 KB · Wyświetleń: 17
  • Screenshot_20241005-132825.png
    Screenshot_20241005-132825.png
    297,2 KB · Wyświetleń: 19
Ja może odbiegnę od tematu, ale ja nie wiem jakie Wy macie przchodnie, że chore dzieci są razem ze zdrowymi. U mnie jest osobna poradnia dla dzieci zdrowych i z osobnym wejściem.
Nawet jak ja byłam mała to chodziłam też do takiej przychodni gdzie były dwa osobne wejścia.
To taka dygresja bo dla mnie to coś dziwnego co piszecie.
u nas jest oddzielne wejście a jedna poczekalnia więc..... Takie są realia polski niestety:)

Kochani a na pneumokoki jakim preparatem szczepić? Doradźcie proszę.
Wg jakie są opcje? Prevenar, synflorix, pneumo 23? Czy wszystkie są refundowane?

Ostatnia edycja:
Wg jakie są opcje? Prevenar, synflorix, pneumo 23? Czy wszystkie są refundowane?
Pneumovax28 chyba nie jest zarejestrowany dla niemowląt, więc odpada.
Prevenary są dwa: 13 i 20-walentna.
Synflorix 10-walentna.
Jeszcze w zeszłym roku podstawowa szczepionka refundowaną był Synflorix, ale już wtedy zdarzało się, że w niektórych przychodniach mieli Prevenar 13 jako bezpłatną szczepionkę. Prevenar 20 jest stosunkowo nowy, nie znam nikogo, kto by nim szczepił, ale może są na forum jakieś mamy, które niedawno się zdecydowały na niego i mogą coś napisać na ten temat...

Nie udało Ci się mieć wizyty u pediatry, podczas której lekarz powiedziałby Ci, jakie są opcje na szczepionki?

reklama
My szczepimy się Prevenar 20, nie jest refundowany. Refundowany jest chyba tylko Synflorix. Wszystko różni się tym, przed jaką ilością szczepów chroni. Im więcej i bardziej popularnie występujące szczepy tym lepiej, wiadomo.

Do góry