Jak to jest z tymi dawkami? W zależności od preparatu z tego co czytałam przyjmuje się 2 albo 3 dawki w odstępach nie krótszych niż 4 tyg. Mam racje?Z tym odkładaniem szczepionki na rotawirusy to też bym uważała o tyle, że z tego co pamiętam to ze szczepieniem na rotawirusy trzeba się wyrobić do ok. 24 tygodnia życia dziecka (wszystkie dawki). Jak się odłoży pierwszą dawkę, potem może się zdarzyć, że wpadnie jakaś infekcja i wizytę będzie trzeba odwołać, to potem może być ciężko się wyrobić w terminie.
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
TakJak to jest z tymi dawkami? W zależności od preparatu z tego co czytałam przyjmuje się 2 albo 3 dawki w odstępach nie krótszych niż 4 tyg. Mam racje?
bleucoco
Tak, mieliśmy, ale przełożyć chciałam tylko rota i pneumokoki.Ale jeszcze jest jedno wkłucie - na WZW B.
aspekt
Jak to jest z tymi dawkami? W zależności od preparatu z tego co czytałam przyjmuje się 2 albo 3 dawki w odstępach nie krótszych niż 4 tyg. Mam racje?
Załączniki
obydowakacji
u nas jest oddzielne wejście a jedna poczekalnia więc..... Takie są realia polski niestetyJa może odbiegnę od tematu, ale ja nie wiem jakie Wy macie przchodnie, że chore dzieci są razem ze zdrowymi. U mnie jest osobna poradnia dla dzieci zdrowych i z osobnym wejściem.
Nawet jak ja byłam mała to chodziłam też do takiej przychodni gdzie były dwa osobne wejścia.
To taka dygresja bo dla mnie to coś dziwnego co piszecie.
jasani
No u mnie jest tak jakby druga przychodnia z osobnym wejściem i poczekalnią. Więc da się.u nas jest oddzielne wejście a jedna poczekalnia więc..... Takie są realia polski niestety
aspekt
Pneumovax28 chyba nie jest zarejestrowany dla niemowląt, więc odpada.Kochani a na pneumokoki jakim preparatem szczepić? Doradźcie proszę.
Wg jakie są opcje? Prevenar, synflorix, pneumo 23? Czy wszystkie są refundowane?
Prevenary są dwa: 13 i 20-walentna.
Synflorix 10-walentna.
Jeszcze w zeszłym roku podstawowa szczepionka refundowaną był Synflorix, ale już wtedy zdarzało się, że w niektórych przychodniach mieli Prevenar 13 jako bezpłatną szczepionkę. Prevenar 20 jest stosunkowo nowy, nie znam nikogo, kto by nim szczepił, ale może są na forum jakieś mamy, które niedawno się zdecydowały na niego i mogą coś napisać na ten temat...
Nie udało Ci się mieć wizyty u pediatry, podczas której lekarz powiedziałby Ci, jakie są opcje na szczepionki?
Lady Loka
Brałabym prevenar 20.Kochani a na pneumokoki jakim preparatem szczepić? Doradźcie proszę.
Wg jakie są opcje? Prevenar, synflorix, pneumo 23? Czy wszystkie są refundowane?
My zaczęlosmy cykl prevenarem 13, ale jak weszła 20 to przeskoczylismy na 20.
reklama
bleucoco
My szczepimy się Prevenar 20, nie jest refundowany. Refundowany jest chyba tylko Synflorix. Wszystko różni się tym, przed jaką ilością szczepów chroni. Im więcej i bardziej popularnie występujące szczepy tym lepiej, wiadomo.Kochani a na pneumokoki jakim preparatem szczepić? Doradźcie proszę.
Podziel się: