Serduszko_23
Fanka BB :)
Coś w tym jest. Mój przypadek: 1 ciąża stracona na początku 7 tyg., 2 ciąża wzorowa - terminowa bez żadnych leków (przed 39 urodzinami , 3 ciąża stracona na początku 7 tyg.Takie coś znalazłam na ovufiriend, co myślicie?
"..podstawą przy długim staraniu się o dziecko i powinno się je wykonać w pierwszej turze zaraz po badaniach zalecanych przez klinikę. Są to: pakiet trombofilii, homocysteina, kwas foliowy, krzywa cukrowa i insulinowa. Dlaczego? Bo przy wysokiej homocysteinie jakość komórek jajowych jest bardzo słaba. To samo przy nieprawidlowosciach w krzywych - wysoka insulina rownież wpływa na jakość komórek jajowych. Komorki te nie nadają się do zapłodnienia. Pakiet trombofilii pokaże czy z krzepięciem jest ok (choć jest to podstawowy pakiet. Jeśli wyjdzie coś niepokojącego, to należy iść dalej w diagnostykę). U mnie wyszły dwie mutacje. Z czego jedna odpowiada za problemy z zagnieżdżaniem się zarodka w macicy. Jest to mutacja Pai-1. Przez z nią tworzą się mikrozakrzepy, które utrudniają zagnieżdżanie, a nawet mogą prowadzić do poronien do końca 1 trymestru. Druga mthfr wyszła w dwoch wariantach, które swiadczą o tym, że mój organizm nie wchłania zwykłych form witamin z grupy B. A wiadomo, że przy staraniu i dziecko najważniejszą trójcą z tej grupy jest kwas foliowy, b12 i b6."
Zbadałam trombofilię i wyszła mi jedna nieprawidłowość MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny - nie przyswajam zwykłego kwasu foliowego.
Jeśli chodzi o starania: 1 ciąża - 1 cykl niecałe 38 lat, 2 ciąża - 2 cykl 38 lat, 3 ciąża - 6 cykl z AMH poniżej 0,2