reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dolegliwości

Paulinko powiedzz koniecznie o twardnieniu brzucha lekarzowi. Czasami to całkowicie normalne bo to skurcze przepowiadające (Braxtona Hicksa) ale jeśli zdarzają się często to nie za dobrze i musisz lekarzowi powiedzieć o tym... Tylko nie martw się na zapas!!! :) Będzie dobrze!
Aha i bardzo ważna rzecz. Nie głaszcz brzuszka! To potęguje twardnienie. Połóż rękę w jednym miejscu ale nie głaszcz. Mnie jak twardniał brzuch w pierwszej ciąży to lekarze w szpitalu właśnie zabraniali głaskać czy masować brzuch.

reklama
MoniQa pisze:
Loja ja tez kustykam, tyle ze juz od okolo 4 tygodni .... boli mnie tak jakby nerka ::) .... czasami to nawet stac nie umiem ... a i boli mnie najczesciej z prawej strony :( .... a bol jest przeokropny ... we wtorek mam wizyte, robilam badania .... moze sie wyjasni czy to nerki, czy to taki moj urok ciazy ;) .. ale wiem co czujesz mowiac kustykam ::)
Witam :) choć żadko się wypowiadam na forum, to codziennie, a nawet kilka razy dziennie staram się obserwować, co tu się dzieje. No i proszę, tak sobie czytałam kiedyś tam o tych bólach, tylko nie pamiętałam, gdzie... a tu proszę od czwartku i mnie dopadło tak właśnie, jakby prawa nerka :/ a ból jest przeokropny, najgorzej w nocy :( a w dzień czasami, ale jak mnie wygnie, to muszę nieźle wyglądać :( no i właśnie przed chwilą pomyślałam, że gdzie ja mogłam o tym czytać, jak nie tu, wchodzę, sprawdzam i BINGO !! w związku z tym pytanie MoniQa, pisałaś, że podczas wizyty spytasz lekarza czy to normalne, pytałaś może?? no i mam pytanie,czy ten ból u Ciebie utrzymuje się jeszcze?
pozdrawiam
aga

Dziewczyny, a ja mam pytanie czy Was też znowu dopada senność i ciągłe zmęczenie?? Bo ja tak miałam w pierwszych tygodniach ciąży (wiem, że to normalne), potem przeszło ale ostatnio znowu mnie dopadło. Mogłabym cały czas spać a już na pewno leżeć sobie plackiem w łóżku. Nie chce mi się na krok ruszyć z domu, ale nie z lenistwa, tylko zwyczajnie nie mam siły...

Ja się chciałam odnieść do twardniejącego brzucha ( jak kamień) i bólów jak przy okresie.
Więc moje drogie, moja gin takie objawy (pojawiające sie od 2 msc.) zakwalifikowała jako zagrożenie dla ciąży, bo grozi to przedwczesnym porodem. Macica nie powinna byc twarda, a już na pewno nie powinna się robic jak kamień!
Ja dostałam na te dolegliwości Diprophillinum ( na lepsze ukrwienie macicy), magnez (podobno zapobiega skurczom macicy) i Luteinę ( to na podtrzymanie ciąży), no i oczywiście Feminantal od początku ciąży. Biorę te leki już z trzeci miesiąc, chociaż objawy są nadal takie same. Nie mogę za długo chodzić ani stać bo wtedy wszystko się jeszcze bardziej nasila. Moja gin powiedziała, że 50 % mojego leczenia to leżenie w łóżku, dużo odpoczynku i brak stresu, dlatego wysyła mnie cały czas na zwolnienie.
A jeszcze dodam, ze zanim brzuch zrobi się twardy czuję takie spięcie w brzuchu jakby skurcz i wiem, że za moment będzie mozna wyczuć kamień. Ale o tym, że nie powinno się brzucha masować w takiej sytuacji dowiedziałam sie od Was, dzięki za informacje, dostosuję się do zaleceń.
Dla pokrzepienia dodam, że ja swoim stanem zdrowia się na razie zbytnio nie przejmuję, bo dopóki szyjka macicy sie nie rozwiera i nie plamię to nie będę się zamartwiac na zapas, tym bardziej, że z małą jest wszystko o.k. i kopie cały czas ;D

Hejka, dopiero teraz doczytalam co napisalas Ines, i Ty Renee29 i sie przestraszylam...bo ja myslalam ze to normalne jak malenstwo zaczyna sie ruszac z reguly jak ja sie klade spac to sie to dzieje, i zawsze glaskalam. Mam nadzieje ze wszystko jest dobrze, bede obserwowac swoj brzusio i ciekawa jestem co uslysze na ten temat 13 czerwca na badaniu.
Pozdrawiam i dziekuje za te informacje.

agazet pisze:
MoniQa pisze:
Loja ja tez kustykam, tyle ze juz od okolo 4 tygodni .... boli mnie tak jakby nerka ::) .... czasami to nawet stac nie umiem ... a i boli mnie najczesciej z prawej strony :( .... a bol jest przeokropny ... we wtorek mam wizyte, robilam badania .... moze sie wyjasni czy to nerki, czy to taki moj urok ciazy ;) .. ale wiem co czujesz mowiac kustykam ::)
Witam :) choć żadko się wypowiadam na forum, to codziennie, a nawet kilka razy dziennie staram się obserwować, co tu się dzieje. No i proszę, tak sobie czytałam kiedyś tam o tych bólach, tylko nie pamiętałam, gdzie... a tu proszę od czwartku i mnie dopadło tak właśnie, jakby prawa nerka :/ a ból jest przeokropny, najgorzej w nocy :( a w dzień czasami, ale jak mnie wygnie, to muszę nieźle wyglądać :( no i właśnie przed chwilą pomyślałam, że gdzie ja mogłam o tym czytać, jak nie tu, wchodzę, sprawdzam i BINGO !! w związku z tym pytanie MoniQa, pisałaś, że podczas wizyty spytasz lekarza czy to normalne, pytałaś może?? no i mam pytanie,czy ten ból u Ciebie utrzymuje się jeszcze?
pozdrawiam
aga

Aga pytalam :) .. to juz taki Nasz urok .. nerki to napewno nie sa, bo by cos w wynikach badan wyszlo ... gin. mowila mi ze musimy sie zaczac przyzwyczajac do takich "urozmaicen" ;) ... u mnie rowniez najbardziej doskwiera w nocy, zwlaszcza jak probuje sie przewrocic z jednego boku na drugi ::) .. eHh .. co Nas jeszcze czeka ;D

Mamuska oj sennosc dopada mnie w najmniej oczekiwanym momencie ... np. wczoraj w sklepie ogladajac lozka , myslalam ze nie wytrzymam ;D

Renee a to u mnie jeszcze nie twardnieje tak bardzo .. tzn. lekko tak , ale nie czuje zeby to byl kamien :) .. dzieki za piekny opis :) .. w razie czego napewno skorzystam ;)

Dzieki MoniQa, troszke mnie uspokoiłaś, ale zarazem zaniepokoiłaś, bo faktycznie co Nas jeszcze może czekać ??? ???

dzięki Moniqa za odpowiedź!! :) Ostatnio mam wrażenie, że jestem, a raczej moje wpisy, są niewidzialne, bo jak coś na piszę, to nikt nie odpisuje, totalna olewka :-[

Agazet dzisiaj .. jupii .. "nerko- krzyz" ;D nie doskwieraly mi tak mocno w nocy .. hehe .. za to dretwiejące nogo .. ojoj ... mezus budzil sie w nocy i pytal co tak wierzgam .. czyzby mu cos przeszkadzalo ?? :D :D :D

Mamuska  8) ojoj ... ani sie nie waz tak myslec , ze jestes niezauwazalna.. ja nawet ostatnio myslalam sobie ze zadko do Nas zagladasz :( ... teraz juz wiem co bylo przyczyna ... eHh .. z mojej strony napewno tak nie jest :-*

reklama
Kurcze gin mi dziś powiedział że mój żylak na pewno sie powiększy i narazie nic nie da się zrobić - macie takie coś ????

Może są jakieś sposoby żeby ograniczyć wielkość żalaka???

Do góry