reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

na ten biały nalot dostaliśmy nystatynę - i mam tym robić 3 razy dziennie tak jak pisze martuś gazin na palec i tym smarować język.
poza tym lekarka pytała się czy często całujemy małą i czy oblizujemy jej smoczek bo to może od tego. Ja myślę że może od buziaczków bo smoczka nie używamy i tymbardziej go nie oblizujemy przed podaniem . Aż się boję jej palca wkładać do buziaczka bo pewnie skończy się krzykiem ale jak trzeba to trzeba - zacznę wieczorem albo jutro bo dziś po szczepieniu i tak ma sporo nieprzyjemności za sobą wieć juz bardziej jej nie będę denerwować

reklama
jeśli chodzi o pleśniawki to jednak niezawodny jest ten mocz.. Kubusiowi pojawiły sie 2 dni temu, wczoraj wypędzlowałam mu buźkę moczem 2x i jest ok ani śladu ;) Wystarczy założyć małemu tetrę a nie pampersa, nasiusia, taką pieluchę owinąć na palec i porządnie wypędzlować buźkę.. podniebienie, język, policzki, dziąsełka.

Hej dziewczyny!
U mnie nie za wesoło :(
Poszłam dziś z Klarą na szczepienie, ale szczepienia nie było, bo Klarcia za mało przytyła. Od urodzenia do 3tygodnia przybrała 750g, później przez tydzień 150g, a teraz przez ostatnie 3 tygodnie tylko 250g :( Lekarka powiedziała, że nie można zaszczepieć. Za tydzień mamy przyjść skontrolować wagę i jak nie bedzie w normie, to dostaniemy skierowanie na badania. Na długość przez 3 tygodnie urosła 3cm. Jedzenie raczej nie jest problemem, bo mam dużo pokarmu. Mała nigdy nie potrzebuje drugiej piersi. W dzień je co ok.2h, chyba ze na dworze jestesmy, to jak sp, to jej nie budzę. W nocy przesypia czasem 4-5h. Jak kończy jeść, to jest jest spokojna i zadowolona.
Macie pomysł dlaczego przestała tak ładnie przybierać? Ja z mojej diety wykluczyłam tylko mleko, odżywiam się racjonalnie...

fogia - doradzam tak jak moncia, ja codzień od urodzenia myję mu buzię gazikiem pomoczonym w wodzie przegotowanej i nic Maciuś nie ma. Natomiast może nie przesadzałabym na Twoim miejscu z myciem brodawek bo Twoje bakterie są jego bakteriami:) A pleśniawki robią się z braku higieny jamy ustnej.... wiec przemywaj i będzie git!

catelin - zobaczysz zacznie przybierać:) trzymam kciuki za Klarę:) ja z Maćkiem nie miałam tego problemu od początku super przybierał aż panie pielęgniarki nie chciały uwierzyć że karmie samą piersią:) wiec głowa do góry Klara da radę:)

fogia - brodawek się nie przemywa, bo one same się dezynfekują
gruczoły Montgomery’ego

a przyznam wam, ze ja nie przecieram w ogóle bużki w środku... nie wiedziałam, że trzeba... a małej nie robi się żaden nalot... i zdarza mi się oblizywać smoczek...

kurcze ja też nie przemywam....a trzeba? na szczęście Maciuś nic nie ma...

catelin z tego co piszesz to córcia przybrała trochę ponad kg w ciągu 3 tyg. (chyba dobrze zrozumiałam?) to nie wiem czy to tak mało...bo mj Maciuś w ciągu 6 tyg. przytył 1k g. i urus 6 cm. Więc my też nie powinniśmy być szczepieni?.....(już Maciuś jest po pierwszej turze szczepień).

Ja też nie przemywam buźki, smoczek oblewam wrzątkiem jak spadnie na podłogę, ale nie oblizuję, bo to dla mnie strasznie niehigieniczne :)

ribi - nam na SR mowili zeby profilaktycznie raz dziennie przemywac dziecku buzie woda przegotowana za pomoca gazika. Ja tak robie od urodzenia i na razie nie mamy plesniawek ani innych badziectw:-)

reklama
kurcze ja też nie przemywam....a trzeba? na szczęście Maciuś nic nie ma...

catelin z tego co piszesz to córcia przybrała trochę ponad kg w ciągu 3 tyg. (chyba dobrze zrozumiałam?) to nie wiem czy to tak mało...bo mj Maciuś w ciągu 6 tyg. przytył 1k g. i urus 6 cm. Więc my też nie powinniśmy być szczepieni?.....(już Maciuś jest po pierwszej turze szczepień).

Niestety nie prawie kilogram...
W ciągu pierwszych 3 tygodni życia 750g czyli ok, a w ciągu ostatnich 3 tygodni tylko 250g :(

Do góry