reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwosci ciazowe, objawy, zachcianki

A dlaczego powinnyśmy jeść maliny i pić herbatę z jej owoców i liści ?

Oprócz dużej wartości odżywczej, owoce malin mają także właściwości dietetyczne i zdrowotne. Sam owoc maliny bogaty jest w duże ilości kwasów organicznych ( cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego) związki śluzowe, pektyny, sole mineralne (najważniejsze to związki żelaza i miedzi) witaminy: C,A,B 2,PP.
Owoce malin są znanym środkiem napotnym, używanym w czasie przeziębień ,angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Medycyna ludowa poleca maliny jako lek w leczeniu niedokrwistości, co może być uzasadnione zawartością mikroelementów, związków żelaza i miedzi. Liście malin dzięki zawartości garbników mają działanie ściągające i przeciwzapalne.
Niszczą bakterie i mogą być używane jako lek przeciwbiegunkowy oraz lek w przebiegu nieżytów żołądka i jelit. Znoszą także bolesne skurcze mięśni gładkich w jelitach, macicy oraz w ścianach naczyń krwionośnych. Doskonałym napojem dla kobiet w ciąży jest napar z liści maliny - stosuje się go od wieków w Afryce, Ameryce i Azji.
Wiadomo bowiem , że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy ; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek związany z porodem. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze ciąży powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej - jeden, dwa razy dziennie.

tez mam ochote na mielonke i wlasnie wcinam a nie robilam tego pare dobrych lat:p

reklama
w malinach, ze sie wtrace jest wlasnie jak Marciaa napisala, kwas salicylowy i to przez niego panuje mit o szkodliwosci malin. Trzeba by bylo nie wiem ile zjesc malin by zaszkodzilo to ciazy. Zreszta predzej z przejedzenia kazda by cierpiala

maliny sa zdrowe

A ja wlasnie ugotowalam rosolek taki z duza iloscia jarzyn i z lubczykiem. Tak mi jakos rosol smakuje w tej ciazy ;) bo normalnie to nie jadam.

a mi kapsuta :) i wszystkei kwasne zupy. dzis gotuje bigos :) dla odmiany a co :) bo wczoraj caly zurek zjadlam. a jak ugotowalam jarzynowa to zkarmilam nia synka i meza. jutro musze im rosoli nagotowac, co by mi calego bigosu nie wyjedli :))))

Zrzynam od Was dzisiaj pomidorówę... :) W ogóle do sklepu to mnie trzeba z kagańcem wpuszczać: właśnie wybrałam się po koncentrat i makaron do zupki, a wyszłam z marketu z kukurydzą w kolbach, składnikami na pomidorową, kilogramem superkwaśnych węgierek - specjalnie powybierałam takie zielonkawe i twarde :), paprykarzem szczecińskim i... lukrowanym pączkiem w zębach :D
Panią przy kasie aż zemdliło jak zobaczyła jak się na to wszystko ślinię...

Ostatnia edycja:
To musiało śmiesznie wyglądać :-D Ja ostatnio w sklepach do większości rzeczy się ślinię, staram się tylko omijać słodycze.
Pozdrawiam

reklama
taa ciężarne to powinny chodzić do sklepu tylko ze złotą kartą kredytową :D idę po ciastka a przy kasie pozbywam się 40-50zł:p

Do góry