Dzień dobry; Jestem matka sama wychowującą dziecko. Ojciec dziecka jest tylko na papierze. Nie jest w stanie wykładac na nas alimentow. Z opieki społecznej dostaję ok. 70 zł na miesiąc. Ale wiadomo, to mało. Dziecko ma 9 miesięcy. Nie mam komu córki zostawic i isc do pracy. Czy należą mi się jeszcze jakies zapomogi ? Czy moge starac sie jeszcze o jakies dodatkowe pieniazki?
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Dzień dobry; Jestem matka sama wychowującą dziecko. Ojciec dziecka jest tylko na papierze. Nie jest w stanie wykładac na nas alimentow. Z opieki społecznej dostaję ok. 70 zł na miesiąc. Ale wiadomo, to mało. Dziecko ma 9 miesięcy. Nie mam komu córki zostawic i isc do pracy. Czy należą mi się jeszcze jakies zapomogi ? Czy moge starac sie jeszcze o jakies dodatkowe pieniazki?
Jaki jest Pani stan cywilny?
Czy sprawa aliemntów jest uregulowana sądownie?
Co to za 70 zł? Jaki zasiłek?
Ekspert BB. Prawniczka
By mogła Pani skorzystać z tego, ze wychowuje Panid dziecko sama musi pani uregulować sądownie kwestię alimentów.jestem panna, ojciec tylko na papierze, stan alimentów nie uregulowany gdyz ojciec nie pracuje i nie ma zadnych dochodow jest na garnuszku mamusi.
Ale co to za zapomoga? Z jakiego tytułu? Oczywiscie może Pani nie odpowiadać, ale wtedy niewiele mogę pomóc.dokladnie 68 zł zapomogi z opieki spolecznej
Mozi
MAMUŚKA BB
powinas podac ojca dziecka o alimenty,jak bedziesz miala wyrok i nie bedzie placil idziesz do komornika,jesli on nic nie wyegzekwuje po 2 miesiacach mozesz dostac fundusz alimentacyjny,dostaniesz do 500 zl, jak sad by przyznal alimenty 300 czy 400 zloty to tyle ile na wyroku,jak wieksze powyzej 500 zlto tylko 500 zl, reszta jest dlugiem u komornikajestem panna, ojciec tylko na papierze, stan alimentów nie uregulowany gdyz ojciec nie pracuje i nie ma zadnych dochodow jest na garnuszku mamusi.
dokladnie 68 zł zapomogi z opieki spolecznej
to ze on nie pracuje i jest na garnuszku u matki, nie powinno cie interesowac,on jest obowiazany ponosic koszty utrzymania dziecka, dziecko nie zyje powietrzem trzeba go ubrac ,dac jesc,kupic leki czy zabawki itd
jak byl rade wplodzic dziecko,to niech teraz bierze d.upe w troki i dwie rece i szuka pracy
Ekspert BB. Prawniczka
Jest to zasiłek rodzinny na dziecko do lat 5
Zatem pozostaje uregulować sprawę alimentów sadownie. To daje podstawę do dalszych działań i pomocy gdyby ojciec dziecka alimentów nie płacił.
Ekspert BB. Prawniczka
No tak nie ma to jak rzeczowa odpowiedź.
Nie po dówch mieisącach tylko po tym jak komornik stwierdzi bezskuteczność egzekucji za trzy okresy.powinas podac ojca dziecka o alimenty,jak bedziesz miala wyrok i nie bedzie placil idziesz do komornika,jesli on nic nie wyegzekwuje po 2 miesiacach mozesz dostac fundusz alimentacyjny,
U komornika? Komornik nie bedzie miał u nikogo długówreszta jest dlugiem u komornika
Co do idei, zgadzam sie. Ale czy nie moglaby Pani zachowywać pewnych, ogólnie przyjętych za akceptowalne społecznie, form? Byłoby nam wszystkim bardzo miło.to ze on nie pracuje i jest na garnuszku u matki, nie powinno cie interesowac,on jest obowiazany ponosic koszty utrzymania dziecka, dziecko nie zyje powietrzem trzeba go ubrac ,dac jesc,kupic leki czy zabawki itd
jak byl rade wplodzic dziecko,to niech teraz bierze d.upe w troki i dwie rece i szuka pracy
reklama
Mozi
MAMUŚKA BB
chodzilo mi o to,że nie komornik,tylko u komornika ojciec bedzie mial dług,choć jeszcze o coś innego mi chodzilo, o różnice miedzy alimentami wyższymi od 500 zl,ale sie nie wyrazilam jasnoNo tak nie ma to jak rzeczowa odpowiedź.
Nie po dówch mieisącach tylko po tym jak komornik stwierdzi bezskuteczność egzekucji za trzy okresy.
U komornika? Komornik nie bedzie miał u nikogo długów
Co do idei, zgadzam sie. Ale czy nie moglaby Pani zachowywać pewnych, ogólnie przyjętych za akceptowalne społecznie, form? Byłoby nam wszystkim bardzo miło.
reklama