reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dlaczego tak jest...

ja już sie wypowiedziałam, choć niezbyt pomocnie niestety. a co do tekstu możliwe, ze parafie coś skopiowały i jak się szum podniósł zreflektowały, nie wiem. kiedyś trafiłam na podobną perełkę i w godzinę później już jej w necie nie było. fajnie, ze ktoś myśli, tylko czemu po takim czasie? straszne. i tak takie dzieci są skrzywdzone, a kazać im wybaczać, zamiast zgłaszać to pedagogom, policji?! nie pojmuję.

reklama
Cos zle wkleilas link, niepokojace dla mnie byloby to pytanie glownie wtedy gdyby znalazlo sie w rachunku sumienia dla Dzieci. A w takowym takiego pytania nie ma.

naja a kazać im wybaczać, zamiast zgłaszać to pedagogom, policji?! nie pojmuję.

W tym pytaniu nie ma nic napisane zeby nie zglaszac na policje, a poza tym jesli takie pytanie znajduje sie w rachunkusumienia dla doroslych to ja to rozumiem, powinno sie wybaczac, takze dla siebie samego. Sorki, ale ja swojej Wiary bede bronic do ostatnich sil, z calym Szacunkiem do Ciebie.

Ostatnia edycja:
źle, bo inaczej nie wchodzi. wystarczy jednak wpisać w google ten tekst i znajduje się co najmniej jedna parafia. ta to parafia w Błędowie. a link może ACTA cenzuruje;-)

widziałam to przedtem w rachunku sumienia właśnie dla dzieci. nie mniej nawet, jeśli dla dorosłych to sądzisz, że krycie pedofili jest w porządku? bo to dla mnie tyle oznacza - wybacz, więc nie idź na policję, nie skarż się, bo po co rodzinę wkopać czy jakiś 'autorytet' z szkoły czy katechezy? niezdrowe. mocno.

właśnie, mamoGabisi, czy z tym mozna się uporać? nie wierzę.

i jeszcze co do wybaczania - martusia, jak słyszę, że mam nadstawiać drugi policzek to mnie akurat coś trafia. jakby ktoś twoje dziecko skrzywdził wybaczysz? nie wierzę.

Ostatnia edycja:
martusia, nie mylmy wiary z religią. wiara to wiara w Boga czy inną Siłę, zależy od tego kto w co wierzy. wiara nie każe wybaczać krzywdzicielom naszych dzieci, nas samych. to religia tworzy reguły. wiarę szanuje każdą, religii wielu elementów nie pojmuję. tych, co każą kamienować kobiety, tych, co każą zabijać niewiernych, co każą wybaczać przestępcom i mordercom. nie mówię, że inni mają podzielać moje zdanie, ale ja nie podzielę zdania tych co mówią, że wybaczą gdyby ktoś skrzywdził człowieka, jakiego kochają. ja nie wybaczyłabym. ale to ja. wybaczaj, kochaj złoczyńców, szanuję to. tylko nie traktuj innego zdania jak ataku na twoją wiarę. nigdy bym tego nie zrobiła.

religia to sfera sacrum i profanum. sacrum jest dla mnie nietykalne. ale profanum tworzą ludzie, nie bogowie.

naja no ja akurat sowje racje napisalam, na policje mozna isc, tam nic nie pisze, ze nie mozna, poza tym w Katechizmie Kosciola Katolickiego takiego pytnia nie ma, i na tym koncze wypowiedz na ten temat, musialabym wiedziec kto jest autorem tego rachunku sumienia zeby zglebiac temat dalej, bo to, ze ktos to tam wkleil to dla mnie za malo, bo rownie dobrze ktos mogl skopiowac ten rachunek na strone jakiejs parafii nie zastanawiajac sie nad tym za nadto, bowiem tak samo jakludzie nie sa idealni, tak samo i ksieza nie sa idealni, to tez ludzie, a dla mnie podstwa mojej Wiary jest KKK i Pismo Świete, na tym koncze

temat trudny, to prawda. kiedy prowadzę zajęcia z religioznawstwa widać, jak nie wszyscy studenci potrafią do nich podejść bez emocji. nie rozumieją, że jest wyraźna granica pomiędzy nauką i wiarą. że nie wolno jeśli chcemy studiować dawać ponosić się emocjom, bo w 'Zarysie dziejów religii' napisano, ze Jahwe miał żonę a komuś się to nie podoba, bo na religii o tym nie mówiono. ale koniec końców do egzaminu trzeba podejść;-) dlatego z wiarą czy dogmatami jest mi jednak łatwiej, niż wypaczeniami. tych nie pojmę, te mnie bulwersują, tak jak rytualne zabójstwa. straszne to. religia jest piękna, wiara wspaniała, a to co się dzieje w wielu krajach - ręce opadają.

mamoGabisi
, ja tam walczę o swoje. ale jak juz chodzi o dziecko - nie ma zmiłuj.

niedawno w UK była głośna sprawa gwałtu na kilkumiesięcznym chłopcu, partner matki tego dokonał, dziecko w stanie krytycznym trafiło do szpitala. koszmar. wtedy jestem za przywróceniem linczu.

Witam :-):-)
Wczoraj w przedszkolu był Dzień Babci i Dziadka, Maja wniebowzięta bo teściowa przyjechała i jeszcze lalkę dostała :tak::tak::tak:
Poza tym jadę dzisiaj do kilku firm złożyć cv, a nóż będę miała szczęście i mnie przyjmą :-D:-D
Widzę że delikatny temat poruszałyście ale to temat rzeka, ja z wieloma sprawami w religii chrześcijańskiej do której należę nie mogę się pogodzić a nie znalazłam nikogo kto by mi mógł to wytłumaczyć w logiczny sposób więc stanęłam "z boku"

reklama
witam, roboty mnóstwo, a pogoda taka że tylko spać się chce.

anaconda, takie wizyty z prezentami zawsze mile widziane przez dzieci:-D

a temat nie wiem, czy delikatny, bo o religię w nim nie chodzi moim zdaniem, a o krycie pedofilii. tak nie można. nawiasem mówiąc znajomy prawnik wczoraj złożył zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej w Grójcu. i muszę przyznać, że reakcje na zachowanie Tomka czy w ogóle na ten tekst na stronie parafialnej ze strony moich znajomych katolików były jednoznaczne - tak trzeba, i powinno się to jeszcze w mediach nagłośnić, bo dewiacje zawsze będą istnieć, ale nie wolno dawać przyzwolenia na patologię i przestępstwa.

czytałam dziś do śniadanka art. w 'Angorze' o kształceniu dzieci w domu. przedruk z 'Dziennika Bałtyckiego'. i wyliczono w nim, ze aby osiągnąć efekty takie jak w szkole wystarczy w semestrze uczyć dziecko ok. 2 godzin dziennie przez 2 miesiące. wcale mnie to nie dziwi. szkoła nie dośc, ze jest nieefektywna, to jeszcze z przerażeniem myślę co będzie, jak wejdą przedmioty takie jak chemia czy fizyka, które są rozwinięciem matmy, choć powinny byc prowadzone ciekawie, pokazywać dzieciom eksperymenty i tłumaczyć świat. a tu nic z tego prawdopodobnie... sama liczyłam tylko zadania i liczyłam na cud w postaci dobrej oceny;-)

Do góry