reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dlaczego tak jest...

uj, drogie te przedszkola, fakt:baffled:

u nas prawie w porządku. tzn. młody w porządku, b. zadowlony. ale ja wkurzyłam się, nie ja jedna zresztą, rodzice oburzeni, bo dzieci miały lekcję religii. nikt o tym nie uprzedził, a wiele mam mówiło, ze sobie tego nie życzą. no ale jak widać to odgórne, bo ktoś uznał, że 100% dzieci to katolicy! to nie jest religioznawstwo, a religia! bezprawnie narzucona. no szlag trafia. nawet zeby rano ktoś mnie zapytał byłoby ok, a tak?!! i jestem ciekawa co zrobią z dziećmi, jakie nie będą chodzić. wyproszą z sali? jak tam to jasne, że powiem żeby Maciek chodził, bo będzie dyskryminowany!! nieźle, wolność przekonań. ehhh.. czlowiek tylko nerwy traci. a mozna wszystko po ludzku załatwiać. jutro jadę do Poznania, więc nie pogadam z panią, ale w piątek zapytam.

reklama
Fajnie że dzieciaczki maja baseny:tak:Moja Vanesska tez zadowolona z przedszkola:tak:

Mozi u nas sie płaci za zajecia dodatkowe co miesiąc i np ang ,rytmika,gimnastyka,jest 2 razy w tyg,plastyka raz w tyg:sorry2: jak dziecka nie ma w przedszkolu powyżej 10dni to wtedy płaci sie połowe ceny ,a tak normalnie za całośc jak sie nawet opuści 3 zajecia:wściekła/y:.
Jeszcze na ten rok nie podali cennika za te zajecia dodatkowe,ponoc sa negocjacje.Wogóle to nie wiem dlaczego za rytmike sie płaci! :angry::angry::angry::angry: Za moich czasów to było w standardzie:sorry2:

Naja u nas jak sa jakies zajecia dodatkowe to dzieci które nie ja opłacone zostają na sali a reszta idzie na te zajecia,może z religia jest tak samo,nie wiem.U nas cisza z religią:sorry2: były tez kiedyś tance a już nie ma chyba.No nic zobaczymy jak to będzie.

naja faktycznie z ta religia dali ciala,przeciez nie kazde dziecko to ,ze jest Polakiem nie oznacza,ze musi byc katolikiem...tak poprostu wzieli ich na religie,nie pytajac nawet rodzicow??nie wiedzialam nawet,ze religia jest teraz w przedszkolach,za moich czasow chyba jej nie bylo,dopiero od pierwszej klasy i to nie w szkole,tylko w domu parafialnym kolo kosciola i to bylo chyba najlepsze rozwiazanie,bo ten rodzic ktory chcial dziecko na religie zapisac,to zapisal,a przynajmniej jak nie zapisywal,to nikt palcem takiego dziecka nie wytykal,bo nie bylo wiadomo kto chodzi a kto nie...
ale jak widac,kosciol w Polsce ma silna wladze,wszedzie o nich glosno,a juz jak ktos jest innego wyznania,to ich zdaniem jest gorszy..malo tolerancyjny kraj i takie sa fakty.

...i zaczal sie rok szkolny...Krzys w zerowce ma codziennie na 8.00 a Ania 3 razy na rano a 2 na popoludnie wiec nie jest zle.

Naju ja do Zakopanego mam blisko wiec to zimno i snieg czuc w powietrzu. Staruszke sobie wypraszam bo w tym samym wieku jestesmy ;-)

Co do religi u nas w przedszkolu jest jakl kazde zajecie i dzieci chodza. Ja jestem wierzaca i praktykujaca ale uwazam ze to za wczesnie. Jeszcze teraz dyskusja na temat obnizenia wieku Komunii, a ja uwazam ze nawet 9-latki nie sa na Nia gotowe :no:
No i lepiej bylo jak religia byla na parafi bo miala swoja wage i uszanowanie a teraz w szkole jak kazda lekcja i jeszcze ocena na swiadectwie. Pomysl aby na maturze byla juz mnie kompletnie rozwalil. Kosciol w Polsce niby mocny i tam gdzie nie trzeba sie wtraca ale z krzyzem przed palacem poradzic sobie nie umieja :no:

Pozdrawiam!

DZIEN DOBRY
U NAS RELIGIA JEST U 5 LATKOW.
Naja tez bym sie wkurzyla ajkby mi nikt nie powiedzila ze takei zajecia beda juz peirwszego dnia.
u nas byl juz angielski ale ja i tak oliwie zapisuje bo nie chce zeby starcila to co pamieta z tamtego roku. nie wiem tylko ile teraz bedzie godzin....

a tak pozatym u nas ie slonko przebija... nareszcie....

Witam sie i ja!!
no u nas stressss zrobił swoje:-:)-:)-( Kajka pojechała do szkoły zapłakana,wrecz przerażona...serce mi chciało pęknąć:sorry2: mam nadzieje ze juz na miejscu sie przełamała bo generalnie to raczej odważna kobitka!!
Fifi jako starszy braciak wziął ja pod swoje skrzydła...
ciekawa jestem jak diabli co tam sie dzieje:happy2: o 12:40 kończy zajęcia!!

a poza tym to zimnawo-jesiennie i tak jakos leniwie!!
wstawiłam zmywarkę,zjadłam sniadanko właśnie i będę sie błąkała bez celu...po pustym domku;-) chyba sie wezmę za porządki w kuchennych szafkach!!
pozdrawiam póki co!!

Witam i ja.U nas w przedszkolu nie ma religii,dopiero dzieci zerówkowe mają ją na plebanii więc nie ma z tym problemu.A swoją grogą Jula dostala się do grupy pięciogodzinnej bez wyżywienia.Za przedszkole nic nie płacimy jedynie za rytmikę ok.14 czy 17 zł miesięcznie,no i wiadomo komitet czy ubezpieczenie,ale to inny wydatek.Ponadto całą wyprawkę trzeba było skompletować -same rzeczy plastyczne.Reszta okaże się w trakcie..Cieszę się,że wogóle się dostala do przedszkola choć na kilka godzin pójdzie do dzieci.W ubiegłym roku 2-3 razy w tygodniu dawałam ją do przedszkola prywatnego,ale to trochę za duży koszt.Taka dniówka to około 30-40 zł dziennie w zależności od godzin i obiadu.

Halllo kobietki czyżby nasz wątek przeżywał załamanie??:szok:
zawsze tu gwarno i tłoczno a tymczasem...mam nadzieje ze to chwilowe z racji powrotu do szkolnej rzeczywistości!!

u nas walki z Kajcią ciag dalszy:sorry2:,co prawda wróciła wczoraj z premierowego dnia w szkole zadowolona,uśmiechnięta opowiadała o nowych koleżankach itp itd a dzisiaj płacz znowu rano,nie jakaś straszna histeria ale niemal na siłę wsadziłam ja do autobusu:-:)-:)-( ehhh wiem że to jej próba sił...stara sie wyczuć czy sie przełamię i zostawię ja w domu!ale ja sie nie poddam-mam nadzieję ze i jej przejdzie za parę dni!ehhh serce sie kraja jak sie na to patrzy!

miłego dzionka życzę!!
ja dzis griluje po południu...pozegnanie lata;-) przy okazji 60 urodzinek mojego tatki:-D!!

Witajcie
co do tematu Religia u nas w przedszkolu jest w zerówce bo wczesniej jej nie było
i prowadzi ja zakonnica
mi także nie przeszkadza bo jestem wierząca nie wiem jak będa wygladać zajęcia rysunki obrazki i moze czytanie zobaczymy
ale u nas się pytają czy dzieci będą chodzić i tak jak było już tu napisane jak sa dodatkowe zajęcia idą te dzieci do sali w której jest np angielski a reszta zostaje zobaczymy jak z Religia będzie

dzieci zaprowadzone a ja sie za pakowanie ciuszkó dziś biorę kupiłam dużee worki i letnie popakuje do szafy

reklama
Do góry