reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

Łososiowej też nie wolno? A ja się nawcinałam. Z serami pleśniowymi chodzi o to, że one są z niepasteryzowanego mleka (żeby mogły spleśnieć) i mogą zawierać listerię. Ale koleżanka dietetyczka powiedziała mi, że teraz większość i tak robi z pasteryzowanego mleka, zaś pleśń zaszczepia, więc pewnie większość jest niegroźna. Ale warto uważać.

reklama
Fiuufiuu: rybkę polecam na patelni grillowej - wcześnie robię jakąś zalewę i wrzucam rybkę w to -typu 2 łyżki oliwy, czosnek, papryka, jakieś zioła, pieprz, ect - co tam mi wpadnie w ręce. Po godzince na patelnię grilową i jest pycha:)
Ja jestem minimalistka w gotowaniu- w zasadzie co się da to robię na grilowej, bo bez tłuszczu, ale ryba dobrze jak wcześniej się wymoczy w czymś, żeby suszka nie wyszła:)

Po 10h w pracy to mi się nie chce stać w kuchni. Generalnie chyba i tak jem lepiej niż kiedyś, bo pieczywo tylko ciemne i tylko rano, w pracy sałateczka z warzyw, jakiś owoc, w domu warzywka z patelni i wsio - mówię minimalizm, ale chyba nie najgorszy zdrowotnie.
I ogółem słodyczy mi się nie chce - nawet lodów:(

aa co do cytrusów - mandarynki jadłam na kilogramy w pierwszej ciąży i mała zdrowa jak ryba:)

Rybcia pieczona w folii z warzywami-najleociejsza:)dzien wczesniej ryba musi zostac zamoczona w kefirze z dodatkiem przyprawy do ryb,pieprzu i tymianku,oraz czosnku granulowanego.oczywiscie sól(nie za duzo,chyba ze w przyprawie do ryb bedzie sól to wtedy rezygnujemy)rybcia cala noc musi w tym lezec.dnia nastepnego rybcie kladziemy na folie aluminiowa,wkrajamy do srodka plasterki cebuli,marchewke w krazki i zapiekamy 30 min w piekarniku.do trgo mlode ziemniaczki z koperkiem i pycha!!!polecam jako rybcie filet z morszczuka lub mirune:)smacznego:)

basiek, smażysz na masełku szpinak, doprawiasz według uznania i dodajesz fetę. smażysz aż się wszystko ładnie połączy. piersi z kurczaka kroisz w środku żeby zrobiła się kieszonka. ładujesz szpinak w pierś, możesz pozamykać ją wykałaczkami jak się rozwala. obtaczasz w jajku i bułce tartej i smażysz dość długo na patelni. oleju musi być sporo, bo i piersi są grube.
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Mięsa - Pierś z indyka faszerowana szpinakiem mniej więcej tak to wygląda :)

Katherinne, niestety łososiowa zalicza się do dań półsurowych :(

No nic, trudno, więcej łososiowej jeść nie będę. A szkoda, bo uwielbiam. Zaś to, co zjadłam, na pewno nie zaszkodziło. Nie ma takiej opcji. Kropka.

ja też łososiową uwielbiam :( w poprzedniej ciąży na początku też się jej najadłam ale nic się nie stało :-p

Dziewczyny ja bede wlasnie robila salatke z makaronem i wedzonym lososiem.Nie moge sie doczytac o co chodzi z ta lososiowa?
Strasznie mam ochote na rybe pod kazda postacia, wczoraj jadlam salatke z tunczyka.
Chyba nie bez powodu tak jest cialo domaga sie bialka, a ryby to jego doskonale zrodlo;-) Tez i karmie piersia i ciaza, wiec glodna to jestem caly czas;-)

reklama
łososiowa to polędwica z wieprzowiny...a co do łososia wędzonego to chyba też nie za bardzo można... w ogóle mięs tylko wędzonych nie powinnyśmy jeść

w ogóle wstawię listę którą znalazłam:
[h=1]Lista produktów zakazanych w ciąży[/h]
Mocna kawa, cola, herbata - kofeina może spowodować zaburzenia rytmu serca maleństwa.

Sery pleśniowe i typu camembert – występują w nich bakterie typu listeria, które mogą doprowadzić nawet do poronienia.

Surowe mięso (np. tatar) - grozi zakażeniem toksoplazmozą.

Surowe owoce morza i ryby - bywają zakażone bakteriami, pasożytami.

Surowe jaja i mleko niepasteryzowane - niebezpieczeństwo zatrucia salmonellą.

Duże ilości wątróbki - nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwoju dziecka.

Ryby słodkowodne - mogą zawierać związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek. Wybieraj ryby hodowlane albo morskie.

[h=1]Lista produktów zalecanych w ciąży[/h]
Cieciorka - ma dużo białka, żelazo, cynk, kwas foliowy.

Płatki owsiane - bogate źródło kwasu foliowego, żelaza, witaminy B6.

Szparagi - mają dużo witaminy C.

Tofu - doskonałe źródło białka.

Ryby morskie - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na rozwój oczu i mózgu dziecka.

Truskawk
i - są bogate w błonnik i witaminę C.

Czerwona papryka
- ma więcej wit. C niż cytrusy i zawiera beta-karoten.

Woda - wypijaj kilka szklanek dziennie.

Do góry