reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

reklama
Haha tego kurczaka "siedzącego na słoiku" robiła często moja mama! :-D Śmiesznie brzmi ale jest naprawdę pyszny! Muszę zrobić któregoś razu!

A ja mam ostatnio smaka na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym... ale dawno nie robiłam...

Ja te wszystkie przepisy cukiniowe wypróbuję po kolei :)
Wczoraj do domu przywiozłam 2 cukinie i kabaczka i coś dziś z nich powstanie :D

Vinga - ja też takiego kuraka robię:) czasem tylko siedzieć cholera nie chce i łeb mu opada. A! no i Kajtkowi nie mogę mówić, ze na piwie, bo w życiu by nie tknął:)

Przepis na placki po cygańsku...

Składniki:

Farsz:
- Cebula
- około 250-500g mięsa mielonego (dla 2-3 osób wystarczy te 250...)
- Papryka.
- Pieczarki ok.200g
- Łyżka ketchupu.

Ciasto:
- Ziemniaki (na oko... ok. 2 kg)
- 5 łyżek mąki
- Jajko
- Cebulka.

Sos:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
- 1-1.5 łyżki majonezu
- Koperek
- Czosnek

Do salaterki wkładamy majonez i jogurt. Wyciskamy lub kroimy bardzo drobno czosnek i dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy wszytko razem i gotowe! Można dosolić i dopieprzyć do smaku.

Na patelni smażymy mięso mielone, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojone wszytko w kosteczkę. Przyprawiamy solą i dodajemy łyżeczkę ketchupu do smaku - odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto jak na placki ziemniaczane. Trzemy ziemniaki (lub przez sokowirówkę...) dodajemy do masy jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę soli i 4-5 łyżki mąki. Smażymy duże placki na całą patelnie lub - jeśli to młode ziemniaki małe placuszki.

Jeśli zrobiliśmy duże placki nakładamy farszu na usmażony placek i składamy go na pół i jeszcze chwilę smażymy by się "zamknął" a jeśli małe to po zdjęciu z patelni nakładamy na wierzch farsz.

Polewamy sosem i gotowe!!

Dałam dwa przykłady z małymi i dużymi plackami bo dzisiaj nie daliśmy rady z młodych dużych usmażyć... młode ziemniaki nie nadają się do dużych placków...

nie mow ze maz obiral tyle mlodych ziemniaczkow hihi ??
a ja pomocy potrzebuje chcem jutro kurczaka pieczonego zrobic to znaczy jakies idka i palki takie zwykle w tluszczu i przyprawach do ziemniaków tylko jak to sie robi jakie przyprawy, czosnek cebula ee?? wiem to banalne a ja nigdy nie pieklam udek i palek :) ha

Blue tarł i obierał :-D Mój mąż to taki kucharz z zamiłowania...uwielbia gotować i to on robi ciasta i ciasteczka u nas w domu. :tak:ja się nie tykam... gotuję też obiady jak ma wolne od pracy! Chwale sobie "gotującego" chłopa bo czasem mam dzieki niemu urlop od garów...

Co do kurczaka ja uwielbiam udka w woreczku... przyprawiasz je solą pieprzem, papryką... czosnkiem jak lubisz lub przyprawą gotową. Zamykasz i pieczesz! Takie soczyste wychodzą!

reklama
Tuszczu nie nalewasz:) sam się wytapia w trakcie pieczenia :) Ja np do kurczaka (tak, do kurczaka też :p ) dodaję przyprawę kamis...do mięsa mielonego :D Jakoś tak mi strasznie ta mieszanka podpasowała

Do góry