reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

reklama
Haha tego kurczaka "siedzącego na słoiku" robiła często moja mama! :-D Śmiesznie brzmi ale jest naprawdę pyszny! Muszę zrobić któregoś razu!

A ja mam ostatnio smaka na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym... ale dawno nie robiłam...

Ja te wszystkie przepisy cukiniowe wypróbuję po kolei :)
Wczoraj do domu przywiozłam 2 cukinie i kabaczka i coś dziś z nich powstanie :D

Vinga - ja też takiego kuraka robię:) czasem tylko siedzieć cholera nie chce i łeb mu opada. A! no i Kajtkowi nie mogę mówić, ze na piwie, bo w życiu by nie tknął:)

Przepis na placki po cygańsku...

Składniki:

Farsz:
- Cebula
- około 250-500g mięsa mielonego (dla 2-3 osób wystarczy te 250...)
- Papryka.
- Pieczarki ok.200g
- Łyżka ketchupu.

Ciasto:
- Ziemniaki (na oko... ok. 2 kg)
- 5 łyżek mąki
- Jajko
- Cebulka.

Sos:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
- 1-1.5 łyżki majonezu
- Koperek
- Czosnek

Do salaterki wkładamy majonez i jogurt. Wyciskamy lub kroimy bardzo drobno czosnek i dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy wszytko razem i gotowe! Można dosolić i dopieprzyć do smaku.

Na patelni smażymy mięso mielone, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojone wszytko w kosteczkę. Przyprawiamy solą i dodajemy łyżeczkę ketchupu do smaku - odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto jak na placki ziemniaczane. Trzemy ziemniaki (lub przez sokowirówkę...) dodajemy do masy jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę soli i 4-5 łyżki mąki. Smażymy duże placki na całą patelnie lub - jeśli to młode ziemniaki małe placuszki.

Jeśli zrobiliśmy duże placki nakładamy farszu na usmażony placek i składamy go na pół i jeszcze chwilę smażymy by się "zamknął" a jeśli małe to po zdjęciu z patelni nakładamy na wierzch farsz.

Polewamy sosem i gotowe!!

Dałam dwa przykłady z małymi i dużymi plackami bo dzisiaj nie daliśmy rady z młodych dużych usmażyć... młode ziemniaki nie nadają się do dużych placków...

nie mow ze maz obiral tyle mlodych ziemniaczkow hihi ??
a ja pomocy potrzebuje chcem jutro kurczaka pieczonego zrobic to znaczy jakies idka i palki takie zwykle w tluszczu i przyprawach do ziemniaków tylko jak to sie robi jakie przyprawy, czosnek cebula ee?? wiem to banalne a ja nigdy nie pieklam udek i palek :) ha

Blue tarł i obierał :-D Mój mąż to taki kucharz z zamiłowania...uwielbia gotować i to on robi ciasta i ciasteczka u nas w domu. :tak:ja się nie tykam... gotuję też obiady jak ma wolne od pracy! Chwale sobie "gotującego" chłopa bo czasem mam dzieki niemu urlop od garów...

Co do kurczaka ja uwielbiam udka w woreczku... przyprawiasz je solą pieprzem, papryką... czosnkiem jak lubisz lub przyprawą gotową. Zamykasz i pieczesz! Takie soczyste wychodzą!

reklama
Tuszczu nie nalewasz:) sam się wytapia w trakcie pieczenia :) Ja np do kurczaka (tak, do kurczaka też :p ) dodaję przyprawę kamis...do mięsa mielonego :D Jakoś tak mi strasznie ta mieszanka podpasowała

Do góry