reklama
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Haha tego kurczaka "siedzącego na słoiku" robiła często moja mama! Śmiesznie brzmi ale jest naprawdę pyszny! Muszę zrobić któregoś razu!
A ja mam ostatnio smaka na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym... ale dawno nie robiłam...
A ja mam ostatnio smaka na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym... ale dawno nie robiłam...
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Przepis na placki po cygańsku...
Składniki:
Farsz:
- Cebula
- około 250-500g mięsa mielonego (dla 2-3 osób wystarczy te 250...)
- Papryka.
- Pieczarki ok.200g
- Łyżka ketchupu.
Ciasto:
- Ziemniaki (na oko... ok. 2 kg)
- 5 łyżek mąki
- Jajko
- Cebulka.
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
- 1-1.5 łyżki majonezu
- Koperek
- Czosnek
Do salaterki wkładamy majonez i jogurt. Wyciskamy lub kroimy bardzo drobno czosnek i dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy wszytko razem i gotowe! Można dosolić i dopieprzyć do smaku.
Na patelni smażymy mięso mielone, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojone wszytko w kosteczkę. Przyprawiamy solą i dodajemy łyżeczkę ketchupu do smaku - odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto jak na placki ziemniaczane. Trzemy ziemniaki (lub przez sokowirówkę...) dodajemy do masy jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę soli i 4-5 łyżki mąki. Smażymy duże placki na całą patelnie lub - jeśli to młode ziemniaki małe placuszki.
Jeśli zrobiliśmy duże placki nakładamy farszu na usmażony placek i składamy go na pół i jeszcze chwilę smażymy by się "zamknął" a jeśli małe to po zdjęciu z patelni nakładamy na wierzch farsz.
Polewamy sosem i gotowe!!
Dałam dwa przykłady z małymi i dużymi plackami bo dzisiaj nie daliśmy rady z młodych dużych usmażyć... młode ziemniaki nie nadają się do dużych placków...
Składniki:
Farsz:
- Cebula
- około 250-500g mięsa mielonego (dla 2-3 osób wystarczy te 250...)
- Papryka.
- Pieczarki ok.200g
- Łyżka ketchupu.
Ciasto:
- Ziemniaki (na oko... ok. 2 kg)
- 5 łyżek mąki
- Jajko
- Cebulka.
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
- 1-1.5 łyżki majonezu
- Koperek
- Czosnek
Do salaterki wkładamy majonez i jogurt. Wyciskamy lub kroimy bardzo drobno czosnek i dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy wszytko razem i gotowe! Można dosolić i dopieprzyć do smaku.
Na patelni smażymy mięso mielone, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojone wszytko w kosteczkę. Przyprawiamy solą i dodajemy łyżeczkę ketchupu do smaku - odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto jak na placki ziemniaczane. Trzemy ziemniaki (lub przez sokowirówkę...) dodajemy do masy jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę soli i 4-5 łyżki mąki. Smażymy duże placki na całą patelnie lub - jeśli to młode ziemniaki małe placuszki.
Jeśli zrobiliśmy duże placki nakładamy farszu na usmażony placek i składamy go na pół i jeszcze chwilę smażymy by się "zamknął" a jeśli małe to po zdjęciu z patelni nakładamy na wierzch farsz.
Polewamy sosem i gotowe!!
Dałam dwa przykłady z małymi i dużymi plackami bo dzisiaj nie daliśmy rady z młodych dużych usmażyć... młode ziemniaki nie nadają się do dużych placków...
nie mow ze maz obiral tyle mlodych ziemniaczkow hihi ??
a ja pomocy potrzebuje chcem jutro kurczaka pieczonego zrobic to znaczy jakies idka i palki takie zwykle w tluszczu i przyprawach do ziemniaków tylko jak to sie robi jakie przyprawy, czosnek cebula ee?? wiem to banalne a ja nigdy nie pieklam udek i palek ha
a ja pomocy potrzebuje chcem jutro kurczaka pieczonego zrobic to znaczy jakies idka i palki takie zwykle w tluszczu i przyprawach do ziemniaków tylko jak to sie robi jakie przyprawy, czosnek cebula ee?? wiem to banalne a ja nigdy nie pieklam udek i palek ha
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Blue tarł i obierał Mój mąż to taki kucharz z zamiłowania...uwielbia gotować i to on robi ciasta i ciasteczka u nas w domu. ja się nie tykam... gotuję też obiady jak ma wolne od pracy! Chwale sobie "gotującego" chłopa bo czasem mam dzieki niemu urlop od garów...
Co do kurczaka ja uwielbiam udka w woreczku... przyprawiasz je solą pieprzem, papryką... czosnkiem jak lubisz lub przyprawą gotową. Zamykasz i pieczesz! Takie soczyste wychodzą!
Co do kurczaka ja uwielbiam udka w woreczku... przyprawiasz je solą pieprzem, papryką... czosnkiem jak lubisz lub przyprawą gotową. Zamykasz i pieczesz! Takie soczyste wychodzą!
reklama
Podziel się: