reklama
Elżbietka
mother of two sons&angel
ivi, jakoże był już wątek kulinarny, zawierający całkeim sporo przepisów :-), pozwoliłam sobie je połączyć
Gwiazdeczka
Mama '06 i '14
mniam mniam normalnie jutro na zakupy ide i po kolei upajam mezusia, poki go jeszcze mam przy sobie, bo juz niedlugo leci sobie w swiat...
Madziuja
Ludki Cudki :o)
- Dołączył(a)
- 4 Lipiec 2005
- Postów
- 11 280
IVI ja Ci dam mój przepis na zupke porową uwioelbiam ja i jest na dwa dni a nawet i tydzien jak sie postarasz
Kupujesz pory ile chcesz ja zwykle 3-4 duze tj. grube odcinasz te brzydactwa ciemmnie i samą łodyge kroisz w talarki ..wrzucasz do gara dodaj sobie kostkę rosołowa (2-3) przyprawy (sól, pieprz, vegeta jak chcesz) i gotuj w między czasie usmaż sobie miesko mielone na patelni jak juz będzie oki wrzuc do gara niech sie gotuje, dodaj jeszcze pieczarki najlepiej takie ze słoika w zalewie solnej pokrojone już niech sie gotują razem... do mniejszego garnuszka wlej troszku samej zupki (wody) dodaj 3 serki topione ementaler plus jeden ziołowy i rozrób na gładko ...wlej do zupki zamieszaj zagotuj..do talerza plus bułeczka i sie oblizuj..ja nie cierpie pory ale tą zupkę mogę wcinac non stop..
Kupujesz pory ile chcesz ja zwykle 3-4 duze tj. grube odcinasz te brzydactwa ciemmnie i samą łodyge kroisz w talarki ..wrzucasz do gara dodaj sobie kostkę rosołowa (2-3) przyprawy (sól, pieprz, vegeta jak chcesz) i gotuj w między czasie usmaż sobie miesko mielone na patelni jak juz będzie oki wrzuc do gara niech sie gotuje, dodaj jeszcze pieczarki najlepiej takie ze słoika w zalewie solnej pokrojone już niech sie gotują razem... do mniejszego garnuszka wlej troszku samej zupki (wody) dodaj 3 serki topione ementaler plus jeden ziołowy i rozrób na gładko ...wlej do zupki zamieszaj zagotuj..do talerza plus bułeczka i sie oblizuj..ja nie cierpie pory ale tą zupkę mogę wcinac non stop..
S
Sol
Gość
To ja zacznę od szybkiej "Lasagne"
- makaron Lasagne - ilość wg.potrzeb
- mięso mielone - ok. pół kilo
- sok pomidorowy - pół szklanki
- sos beszamelowy
- ser żółty (najlepiej w miarę chudy) ja używam salami i mozarella
- przyprawy - wg. gustu
ew. zamiast bawić się w sok pomidorowy i sos beszamelowy świetnie się sprawdza Fix do spaghetti Bolognese.
Makaron - 6 do 12 sztuk zanurzyć w gorącej wodzie. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni, dodać soku pomidorowego/wody i poddusić z 5 minut. (w wersji z fix dodać fix i dusić jeszcze 5 min)(w wersji z sokiem dodać przypraw). Blaszkę wąską i wysoką (do krótkiej ok 6 plastrów makaronu, do dłuższej ok 12-15) wyłożyć folią do pieczenia. Na spodzie położyć warstwę makaronu, warstwę mięsa (ok pół cm) (razem z sosem w jakim jest), warstwę sosu beszamelowego (nie dawać gdy jest robione z fixem), warstwa sera i mozarelli i znowu warstwa makaronu i tak do końca - na wierzchu powinna być warstwa mięsa i serów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na ok 30-40 min. - żeby makaron był miękki jak się sprawdzi widelcem.
Łączny czas ok. 40-60 min. Można przyśpieszyć to gotując przez 10 min makaron i wtedy piec ok 20-30 min.
A jak się piecze polecam "Błotko z nieba"
10 dkg gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
2 jaja
bita śmietana
paczka herbatników/ rurki puste lub inne wafelki mało-słodkie
Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka i dodać mleko. Rondelek ustawić w większym garnku z wodą (łaźnia) i mieszając rozpuścić czekoladę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do czekolady i wymieszać na parze. Zdjąć i przestudzić i wymieszać z ubitą pianą z białek. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na górną półkę do schłodzenia. Przed podaniem przyozdobić bitą śmietaną i ciasteczkami. Bardzo słodki deser, ale pyszota
- makaron Lasagne - ilość wg.potrzeb
- mięso mielone - ok. pół kilo
- sok pomidorowy - pół szklanki
- sos beszamelowy
- ser żółty (najlepiej w miarę chudy) ja używam salami i mozarella
- przyprawy - wg. gustu
ew. zamiast bawić się w sok pomidorowy i sos beszamelowy świetnie się sprawdza Fix do spaghetti Bolognese.
Makaron - 6 do 12 sztuk zanurzyć w gorącej wodzie. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni, dodać soku pomidorowego/wody i poddusić z 5 minut. (w wersji z fix dodać fix i dusić jeszcze 5 min)(w wersji z sokiem dodać przypraw). Blaszkę wąską i wysoką (do krótkiej ok 6 plastrów makaronu, do dłuższej ok 12-15) wyłożyć folią do pieczenia. Na spodzie położyć warstwę makaronu, warstwę mięsa (ok pół cm) (razem z sosem w jakim jest), warstwę sosu beszamelowego (nie dawać gdy jest robione z fixem), warstwa sera i mozarelli i znowu warstwa makaronu i tak do końca - na wierzchu powinna być warstwa mięsa i serów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na ok 30-40 min. - żeby makaron był miękki jak się sprawdzi widelcem.
Łączny czas ok. 40-60 min. Można przyśpieszyć to gotując przez 10 min makaron i wtedy piec ok 20-30 min.
A jak się piecze polecam "Błotko z nieba"
10 dkg gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
2 jaja
bita śmietana
paczka herbatników/ rurki puste lub inne wafelki mało-słodkie
Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka i dodać mleko. Rondelek ustawić w większym garnku z wodą (łaźnia) i mieszając rozpuścić czekoladę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do czekolady i wymieszać na parze. Zdjąć i przestudzić i wymieszać z ubitą pianą z białek. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na górną półkę do schłodzenia. Przed podaniem przyozdobić bitą śmietaną i ciasteczkami. Bardzo słodki deser, ale pyszota
reklama
S
Sol
Gość
Bardzo dobrym pomysłem na szybki wbrew pozorom obiad jest domowa pizza.
- pół paczki drożdży (takich w kostce)
- pół / szklanka mleka (w zależności czy chcesz cienkie czy grube ciasto - na grube całą szklankę)
- mąka
- koncentrat pomidorowy mały
- szynka, pieczarki (najlepiej już podduszone) i inne dodatki wg gustów
- ser - nie polecam goudy - jest tłusta, za to pizzarella, salami i mozarella są super
- przyprawa do pizzy
Do dużego garnka wlać mleko o podgrzać. Zdjąć z gazu i wrzucić drożdże - rozpuścić je mieszając ręką. Dodać szczyptę soli. Dodać mąki - porcjami aż uzyskasz ciasto o jednolitej i plastycznej masie, ale nie rzadkiej. Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto i uformować cienki placek - można wałokować. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - ja korzystam z tej którą się wsuwa normalnie do piekarnika. Cisto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami, wyłożyć dodatki i ser - ilości wg upodobań i wstawić do piekarnika na 180 stopni na jakieś 10-20 min, najlepiej sprawdzać co 3 min czy ciasto już się upiekło i czy się nie przypala.
Smacznego.
- pół paczki drożdży (takich w kostce)
- pół / szklanka mleka (w zależności czy chcesz cienkie czy grube ciasto - na grube całą szklankę)
- mąka
- koncentrat pomidorowy mały
- szynka, pieczarki (najlepiej już podduszone) i inne dodatki wg gustów
- ser - nie polecam goudy - jest tłusta, za to pizzarella, salami i mozarella są super
- przyprawa do pizzy
Do dużego garnka wlać mleko o podgrzać. Zdjąć z gazu i wrzucić drożdże - rozpuścić je mieszając ręką. Dodać szczyptę soli. Dodać mąki - porcjami aż uzyskasz ciasto o jednolitej i plastycznej masie, ale nie rzadkiej. Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto i uformować cienki placek - można wałokować. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - ja korzystam z tej którą się wsuwa normalnie do piekarnika. Cisto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami, wyłożyć dodatki i ser - ilości wg upodobań i wstawić do piekarnika na 180 stopni na jakieś 10-20 min, najlepiej sprawdzać co 3 min czy ciasto już się upiekło i czy się nie przypala.
Smacznego.
Podziel się: