reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta odchudzająca starającej

Witam i zachęcam do wpisywania przepisów na wszelkiego rodzaju zupy, dania, sałatki, ciasta, ciasteczka, desery.. :)

reklama
mniam mniam normalnie jutro na zakupy ide i po kolei upajam mezusia, poki go jeszcze mam przy sobie, bo juz niedlugo leci sobie w swiat...

IVI ja Ci dam mój przepis na zupke porową uwioelbiam ja i jest na dwa dni a nawet i tydzien jak sie postarasz :-D

Kupujesz pory ile chcesz ja zwykle 3-4 duze tj. grube odcinasz te brzydactwa ciemmnie i samą łodyge kroisz w talarki ..wrzucasz do gara dodaj sobie kostkę rosołowa (2-3) przyprawy (sól, pieprz, vegeta jak chcesz) i gotuj w między czasie usmaż sobie miesko mielone na patelni jak juz będzie oki wrzuc do gara niech sie gotuje, dodaj jeszcze pieczarki najlepiej takie ze słoika w zalewie solnej pokrojone już niech sie gotują razem... do mniejszego garnuszka wlej troszku samej zupki (wody) dodaj 3 serki topione ementaler plus jeden ziołowy i rozrób na gładko ...wlej do zupki zamieszaj zagotuj..do talerza plus bułeczka i sie oblizuj..ja nie cierpie pory ale tą zupkę mogę wcinac non stop..

serio polecam... pora sie ugotuje i jest dobra.. zupka moze nie teges jak dla kogo ale nie znam osoby której by nie smakowała zawsze sie zajadaja u mnie

To ja zacznę od szybkiej "Lasagne"
- makaron Lasagne - ilość wg.potrzeb
- mięso mielone - ok. pół kilo
- sok pomidorowy - pół szklanki
- sos beszamelowy
- ser żółty (najlepiej w miarę chudy) ja używam salami i mozarella
- przyprawy - wg. gustu

ew. zamiast bawić się w sok pomidorowy i sos beszamelowy świetnie się sprawdza Fix do spaghetti Bolognese.

Makaron - 6 do 12 sztuk zanurzyć w gorącej wodzie. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni, dodać soku pomidorowego/wody i poddusić z 5 minut. (w wersji z fix dodać fix i dusić jeszcze 5 min)(w wersji z sokiem dodać przypraw). Blaszkę wąską i wysoką (do krótkiej ok 6 plastrów makaronu, do dłuższej ok 12-15) wyłożyć folią do pieczenia. Na spodzie położyć warstwę makaronu, warstwę mięsa (ok pół cm) (razem z sosem w jakim jest), warstwę sosu beszamelowego (nie dawać gdy jest robione z fixem), warstwa sera i mozarelli i znowu warstwa makaronu i tak do końca - na wierzchu powinna być warstwa mięsa i serów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na ok 30-40 min. - żeby makaron był miękki jak się sprawdzi widelcem.
Łączny czas ok. 40-60 min. Można przyśpieszyć to gotując przez 10 min makaron i wtedy piec ok 20-30 min.

A jak się piecze polecam "Błotko z nieba"

10 dkg gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
2 jaja
bita śmietana
paczka herbatników/ rurki puste lub inne wafelki mało-słodkie

Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka i dodać mleko. Rondelek ustawić w większym garnku z wodą (łaźnia) i mieszając rozpuścić czekoladę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do czekolady i wymieszać na parze. Zdjąć i przestudzić i wymieszać z ubitą pianą z białek. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na górną półkę do schłodzenia. Przed podaniem przyozdobić bitą śmietaną i ciasteczkami. Bardzo słodki deser, ale pyszota :tak:

reklama
Bardzo dobrym pomysłem na szybki wbrew pozorom obiad jest domowa pizza.

- pół paczki drożdży (takich w kostce)
- pół / szklanka mleka (w zależności czy chcesz cienkie czy grube ciasto - na grube całą szklankę)
- mąka
- koncentrat pomidorowy mały
- szynka, pieczarki (najlepiej już podduszone) i inne dodatki wg gustów
- ser - nie polecam goudy - jest tłusta, za to pizzarella, salami i mozarella są super:tak:
- przyprawa do pizzy

Do dużego garnka wlać mleko o podgrzać. Zdjąć z gazu i wrzucić drożdże - rozpuścić je mieszając ręką. Dodać szczyptę soli. Dodać mąki - porcjami aż uzyskasz ciasto o jednolitej i plastycznej masie, ale nie rzadkiej. Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto i uformować cienki placek - można wałokować. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - ja korzystam z tej którą się wsuwa normalnie do piekarnika. Cisto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami, wyłożyć dodatki i ser - ilości wg upodobań i wstawić do piekarnika na 180 stopni na jakieś 10-20 min, najlepiej sprawdzać co 3 min czy ciasto już się upiekło i czy się nie przypala.
Smacznego.

Do góry