reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Haszi widze że nie mnie tylko kusi zapas słoiczków z lodówki:-D
Ja postanowiłam że po 5 miesiącu ale czy wytrzymam , nie wiem:-D
W środe ide do lekarki i zapytam ale ona bardziej obstawia ze do 6 miesiąca;-)
A dynie z ziemniakami tez mam w swojej spiżarce z Hippa:tak::-)

reklama
Ehh kusi, kusi dzisiaj ledwo się powstrzymałam :-p Jesteśmy dzielne i damy rade.

A tu coś dla mam na diecie bezmlecznej z sierpniówek za nikulą może którejs się przyda a nie czytała ^^

Mleka zastępcze

Mleko doskonałe do zup śniadaniowych, deserów, do zabielania i wypieków.

Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.

Mleko Jaglane
- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Mleko Kukurydziane
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody - gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.

Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

troche skomplikowane te przepisy...miód z solą:eek: musi byc ciezko na takiej diecie...a my co rusz wprowadzamy nowe,pare dni temu byl brokul i mały nim pryhal-dobrze ze bluza byla zielona- a dzis nowy smaczek-marcheweczka z ziemniakami Hippa-wyjatkowo mi posmakowała:)

Ja dzisiaj byłam w sklepie i zakupiłam słoiczki - deserki dla Adasia a poza tym kupiłam także Misiowy Ogródek puree ryżowe z dynią ponieważ moj Smyk wypiął się na kleik i jak je to mu się cofa :-( A w związku z tym że w tym misiowym ogródku nie ma cukru a w kaszkach owszem postanowiłam wypróbować to puree. Zobaczymy czy mu posmkuje...:-)

my od wczoraj zaczęliśmy marcheweczkę
całkiem ładnie moje szczęście buzię otwiera do nowości
nawet sam chwyta za łyżeczkę;-)
ja oczywiście mam większą radochę bo widok pomarańczowej buźki jest po prostu rozkoszny

uuuuu, mięsko....u nas jak dobrze pójdzie to moze za miesiąc....znów jesteśmy na jabłku, za 3 dni jabłko z marchewką...buźka narazie w miarę wiec testujemy jabłko. A po jabłku z marchewką zacznę warzywka, owoce moze potem. Aczkolwiek po 5 mcu juz można mięsko wprowadzać, więc myślę Beaa że mozesz próbowac.

My po konsultacji z panią dr nowe smaki wprowadzamy po 5 miesiącu, najpierw mamy zacząć od pojedyńczych warzyw, potem mieszane po2, na samym końcu owoce i dania z mięskiem, :tak:

reklama
U nas też wczoraj marcheweczka poszła w ruch.
Nie wytrzymałam jak mał krzyczał i chciał mi wyrwać łyżkę jak jogurt jadłam z nim na kolanach. Zresztą krzyczał też jak ktoś przy nim pił więc stwierdziłam, że skoro jest dość niewrażliwy brzuszkowo to sprawdzimy jak to będzie.
Wczoraj wszamał 2 łyżeczki i wrzeszczał o jeszcze dzisiaj 4 i dalej mu mało. Krzywi się, troche wypuszcza z użki ale je :)

Do góry