reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Ja dzisiaj właśnie dokupiłam do tej buteleczki Lovi smoczek do kaszki i leci ekstra. Także teraz mamy na zmianę smok i łyżeczkę do tej butelki. A mleczko też daję z TT ze smoczkiem 2.

Kaszka z Bobovity na dobry sen dla Natalki jest zdecydowanie fujjjj:baffled:, ale ryżowa z jabłkami na Humance mniamuśna :-D Zjadła dzisiaj po kąpieli 160ml! A to wyczyn nie lada jak na nią :szok:

Kasia no to się pozmieniały wytyczne dot. żywienia maluszków. Mój starszak (Twój pewnie też) wcinał samego cyca przez 6 m-cy i nic innego a teraz niektórzy lekarze już zalecają urozmaicenie diety po 4-tym :confused:
Życzymy Olgusi smacznej pierwszej zupki :-)

Maciunio to dopiero ma apetycik:szok::-D Natusia zjada 40ml jabłka z marchewką i ma dość na 3-4 godz :-p

Liwus, ale pyszności :tak:

reklama
Pabla super,ze idzie wam coraz lepiej z jabluszkiem.Trening czyni mistrza:tak:

No ten smoczek 3 z TT tez nam sie zatykal,pewnego wieczoru zdenerwowalam sie strasznie ,bo maly ciagnal i ciagnal chyba z pol godz,a jedzonka prawie nie ubywalo,ogolnie wieczorne karmienie zajmowala nam ok godz i Maciek sie predzej meczyl i zasypial niz wszystko wypijal,wiec sama dziurke powiekszylam.Teraz robimy 260ml mleka+ 6 miarek kleiku(az sie prawie w butli nie miesci) i to znika w 5 min,a jakby bylo wiecej to by i wiecej zszamal,ale chyba wiekszych butelek nie robia:sorry2:Dzisiaj trzeba bylo jeszcze 100ml dorobic.

ale maja apetyciki te nasze pociechy
aż skręca mnie z zazdrości, że większość juz pałaszuje słoiczki
kicrym nie jesteś osamotniona w cyckowaniu
tyle, że my już za moment dajemy marcheweczkę - zaczynam od poniedziałku
Kasiu a jednak lekarze zaczynają wprowadzać pokarmy wcześniej
już 6 mcy mleka i tylko mleka się "przeżarło"

No wygląda na to, że się zmieniły wytyczne...co nie znaczy, że za parę miesięcy nie będzie znowu na odwrót - generalnie porównując jak to było kiedyś i teraz dochodzę do wniosku, że tak naprawdę jest dość bez znaczenia, kiedy się wprowadza kolejne posiłki, bo każde pokolenie miało to inaczej a wszystkie przeżyły:-p Pozostaje więc tylko wybrać sobie zaufanego lekarza i "lecieć" jego planem:tak:
Jeśli o Lovi chodzi, to my nadal używamy do zupek, bo ma tę przewagę, że mozna ją jedną ręką obsługiwać, drugą odsuwając badawcze łapki dziecka, czy ocierając umorusaną buzię;-) Natomiast dziurka w łyżeczce jest za mała na jabłuszka (z tego co sprawdziłam produkują tylko w jednym rozmiarze te łyżeczki), więc te jemy normalnie, jak dorośli z miseczki.

Pieknie te nasze dzieciaczki szamaja.
Madzia jestem w szoku ile Macius je . Michalinka na noc ma 150ml mleczka i 3 lyzki kleiku. Kleik dodaje od 3dni i tez musialam powiekszyc dziurke w smoczku.

Ja też próbowałam powiększyć dziurkę sama w TT ale nic to nie dało. Za to ten trójprzepływowy Canpola jest spoko, tylko smoczek ma trochę inny kształt niz TT i mała początkowo nie chce pić ale jak poczuje mleko to pije. Dziś na śniadanie zrobiłam jej SINLAC na gęsto ale zjadła z 5-6 łyżeczek i koniec. Potem jeszcze przez godzinę robiłam podchody z butelką mleka ...ale w końcu wypiła 130 ml i padła jak kawka. Śpi już prawie 2,5 godz:szok: zrobiłam jej ten sinlac bo chce co dzień trenować z łyzeczką bo lekarka kazała jabłko co 2 dni dawać. Ale coś jej te gęste rzeczy nie podchodzą, kaszka i sinlac narzie były be...spróbuję jej dać na podwieczorek ale z butelki, zobaczymy czy wypije.

My tylko spróbowaliśmy jabłuszko ale teraz dalej jedziemy na samym cycu.
No ale teraz skoro mały coś wolniej przybiera to na pewno za tydzień zaczynamy wprowadzać. Nasz lekarz mówił o soczkach ale u nas cała rodzina niejadków i trochę się boje, że jak od słodkiego zaczniemy to brokuła i reszty nigdy nie polubi.

Co do zmian wytycznych to mój lekarz, dość młody zresztą stwierdził, że najlepsze są sprawdzone doświadczeniem metody bo te nowe teorie i badania na ich temat powstają po to by ktoś mógł zrobić doktorat. Przyznaje mu trochę racji bo wiem jakie naciągane teorie wyciągają ludziki by się doktoryzować i jak naciągane potrafią być badania. Zawsze można odpowiednio dobrać grupę ludzi do badania, zastosować odpowiednie narzędzia i parametry żeby wyszły innowacyjne badania co się równa nowy doktor.

pamietajcie dziewczyny ze komórki tluszczowe powstają tylko przez bardzo krótki okres zycia i ich ilosc sie juz nie zmniejszy,wiec chyba warto trzymac sie pewnych regul w karmieniu i wplywac n nawyki zywieniowe juz teraz

reklama
oj ja juz sie nie umiem doczekac pierwszej łyżeczki "czegoś nowego":tak:
no ale wizyta dopiero 3.XII a bez konsultacji nie chce nic podawać:sorry2:

a dawała któraś z was swojemu maluszkowi herbate z sokiem z Hippa ja małemu kupiłam taką butelke zobaczymy czy to bedzie chciał:-)

Do góry