reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Pabla, wydaje mi się, że kontaktówka: marchew i jabłko są jednymi z mniej uczulających składników pokarmowych z tego, co wiem, zresztą od nich się zaczyna urozmaicanie pokarmów zupełnie malutkich dzieci przecież. A Lence nieustająco gratulujemy postępów - bystra dziewczyna, to i szybko załapała o co biega z tą łyżeczką i papkami:-)

reklama
Maks wczoraj jadł pierwszy raz marchewkę,szło nam nie źle jedzenie łyżeczką,ale on zaskakująco dobrze umie jeść łyżeczką.Dziś dałam mu kolejną porcję marchewki i jak przerwałam to był wielki płacz.Zdjęcia z naszego pierwszego jedzenia zamieszczę na zamkniętym.Za kilka dni dam mu jabłko.
Renia a mogłabyś mi napisać tą rozpiskę jaką dała ci lekarka,jeśli to dla ciebie nie problem.Moja z tego co wiem to jest za tym żeby wprowadzać w 6 mies,ale ja już teraz zaczęłam.Co lekarz to inne opinie bezsensu

tak jest, Lenka zuch dziewczyna i mamy słucha:-)
Surv mogłabyś napisać jakie zupki robisz?? Chciałabym zacząć bo młoda bardzo bardzo lubi. Wczoraj dałam marchewkę z ryżem i mlaskała aż miło:-). Będę wdzięczna za jakieś przepisy:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Będę wdzięczna za jakieś przepisy:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Zaczerpnięte ze strony Nestle jak dobrze pamiętam :
Powyżej 4. miesiąca

Krem ziemniaczany

• 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
  • 1,5 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj purée ryżowe. Dokładnie wymieszaj.
Mus jarzynowy

• 1 średnia marchewka (ok. 50g)
  • 120 ml wody
  • 1,5 łyżki stołowej Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, a następnie wraz z posiekanym koperkiem ugotuj w wodzie na małym ogniu na konsystencję miękkiej papki.
Dodaj purée ryżowe i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Zupka wielo-warzywna

• 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 150 ml wody
  • 2-3 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z purée ryżowym.
    Zupka z brokułów

• 100ml wody
    • 1 łyżka gotowanych brokułów
    • 1 łyżka stołowa Purée Ryżowe z ziemniakami i dynią
    Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości. Włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.

Renia a mogłabyś mi napisać tą rozpiskę jaką dała ci lekarka,jeśli to dla ciebie nie problem.

Też byłabym wdzięczna jakbyś umieściła swoją rozpiskę bo mój lekarz podobnie jak u Kamu sugeruje żeby wprowadzać od 5 miesiąca pokarmy my spróbowaliśmy nieco wcześniej.

A ja robię tak: kawałek korzenia pietruszki (taki z 5 cm), kawałeczek selera (połowę tego, co pietruszka), listek pora, pół solidnej marchewki i jeden duży ziemniak. To wszystko ścieram albo wstępnie rozdrabniam malakserem, żeby szybciej się ugotowało i gotuję w wywarze z 1 skrzydełka kurczaka. Gotuję aż bedzie miękkie zupełnie i miksuję (bez mięsa). wody do tego daję na oko, ale wychodzi jakieś 0,5 litra zupy po wygotowaniu.

alternatywnie może być jeszcze kawałek brokuła, no i pewnie szpinak też skoro jest w tych zupkach gotowych; ryżu nie daję, bo Florka nie potrzebuje dodatkowych zatwardzaczy przy problemach z kupami, oleju też nie, bo ma trochę tego tłuszczu w wywarze mięsnym. A i wymyśliłam sobie, że zupki bedę mrozić w woreczkach na pokarm, bo gotować po 100 gram codziennie to bez sensu;-)

Liwus, Surv - dzięki za przepisy, mi też sie przydadzą....mam zamiar poczekać jeszcze parę dni i próbować z zupkami...narazie chce jeszcze samą marchewkę wypróbować. Aczkolwiek z nia ostrożnie bo również nie chce małej zatwardzić, wprawdzie wypija mi codzień około 100 ml jakiejś herbatki czy soczku, naarzie kupy jak w zegarku co 3 dni i żadnych problemów z tym nie widzę, oby tak dalej.

dzięki dziewczyny :)
surv, dobry pomysł z tym mrożeniem, ja pomyślałam żeby włożyć do słoiczków po gerberze (wyparzonych oczywiście) i tak mrozić:-):-) ale tylko tak na 2-3 dni max
Jak ktoś chce ryż to myślę że można dodać troszkę kleiku ryżowego albo kukurydzianego który tak nie zatwardza.

Będę się szkolić :)

Ach wczoraj pierwszy raz nie odciągałam mleka w nocy (tzn. już nie miałam siły próbować bo przez ostatnie kilka nocy próbowałam jednak walczyć) i pierwszy raz od nie wiem kiedy jestem mega wyspana. Obudziłam się nawet wcześniej niż dziecko bo Ika spała smacznie do 10 rano:szok::szok::szok: (od 20-tej), ta laska mnie zadziwia

reklama
Mój maluszek dzisiaj zjadł papkę jabłkowo-bananową , całą dużą miseczkę . Było pycha.I wydaje mi się że nawet za mało, bo był rozczarowany że to już koniec. Także polecamy innym małym brzuszkom :happy:
A teraz robię zupkę do słoiczków tym razem zupka : marchew-por-seler-ziemniak.
Dzisiaj wieczorem też spróbujemy PRZYSMAKU NA DOBRANOC:-)

Do góry