reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

No nic, jutro zrobię z cieplejszego mleka i postaram sie rozetrzeć te grudki. Moze będzie lepiej. Czyli jak ty Madzia dodajesz do 240 ml 3 łyżki to ja na 120 ml powinnam dodać 1,5 łyżki. Dalej będziemy testować, w końcu dojdziemy do jakiegos ładu.

reklama
zostan przy swoim mleku i do niego dodawaj kaszki

Rudka - problem polega na tym że mam za mało swojego pokarmu żeby jeszcze ściągnąć do kleiku czy kaszki. Cyckiem karmię i tak często bo w nocy ok. 2 , potem o 9 , następny posiłek to kleik ok. 11:30 i potem ok.14-15 zupka z cyckiem i ostatnie karmienie to tez cycek ok.19:happy:

ja tak sie wtrące :zawstydzona/y:mimo ze nie podaje jeszcze małemu nic nowego to tak dzisja poszłam do sklepu w celu rozeznania produktów i patrzałam na obiadki Hippa np marchew z ziemniakami i nie było soli:happy:także to chyba zależy od obiadku bo w niektórych była sól a w niektórych nie:baffled:

Ja dziś kupiłam zapasik awaryjny i po Waszych uwagach Hippa zbojkotowalam totalnie:-p No ale i tak się lekko nacięłam, bo w szpinaku z ziemniakami Bobovity jest olej, a w jabłuszkach z gruszkami cukier:baffled: I co mi po ekologicznie hodowanych jabłkach, jak je załatwią tym cukrem.....echh, jednak wolę gotować sama z owoców nieznanego pochodzenia chyba, a gotowe zostają awaryjnie jakby mnie choroba rozłozyła, czy czasu na gotowanie kompletnie zabrakło.

Dziewczyny powiedzcie proszę ile wasze maluchy jedzą deserków np. jabłuszko i marchewka tak na jeden raz a ile obiadków np. ziemniak i marchewka. :confused: Pytam bo nie wiem ile na raz mogę podać synkowi aby się najadł ? Podaję mu tak na oko 50 g ale to chyba za mało jako jeden posiłek. :sorry2:

Madziaczek ja daje tak na "oko", bo jak jest jeszcze glodna to daje cycusia. teraz mala nie je marchewki i jablka ze sloiczkow bo mamy od znajomych z ogrodu. Malej bardzo smakuja nawet troche kwasne jablka:tak:

Rudka - problem polega na tym że mam za mało swojego pokarmu żeby jeszcze ściągnąć do kleiku czy kaszki.
sory,zle sie wyrazilam,mialam na mysli to NAN HA, ja na bebiku robie kaszki
Magdziaczek ja zupki wprowadze na dniach,ale mi sie wydaje ,to moje zdanie,ze maly jest jeszcze za mlody zeby posilek mleczny mu zastepowac zupka,zupki traktowac bede jeszcze jakis czas jako dodatek,poznanie,smaku,urozmaicenie,mleko to podstawa,ale gdzies wyczytalam ze te sloiczki są tak skonstruowane ze jeden starcza na jeden posilek maksymalnie,dlatego sa takie male i nie powinno sie podawac wiecej

Magdziaczek ja zupki wprowadze na dniach,ale mi sie wydaje ,to moje zdanie,ze maly jest jeszcze za mlody zeby posilek mleczny mu zastepowac zupka,zupki traktowac bede jeszcze jakis czas jako dodatek,poznanie,smaku,urozmaicenie,mleko to podstawa,
dokładnie tak;-) Nam lekarz kazał dawać zupki po piersi, jako dodatek, a nie danie główne. Dziecko na początku i tak nie chce tego jeść, a i jego brzuszek musi się przyzwyczaić do nowego, więc cały słoiczek to sporo za dużo jak na poczatek. Florka powinna niby jeść 50 ml czyli mniej niż połowę słoika, ale zdarza się, że zje dużo mniej i też starcza, bo absolutnie nie chcę jej zmuszać, póki ma jeszcze pierś.

Ja daje zupki warzywnej ok. 60 ml jednak tą zupkę warzywną nieco rozcieńczam dlatego wychodzi taka pojemność. I po zupce zawsze daje cycka :happy: Taki jeden słoiczek zupki starcza mi na 2 posiłki czyli na 2 dni. Nie daje cycka jedynie wtedy jak daje kleik ( bo przecież jest na bazie mleka ). Kleik daje mniej więcej godzinę przed wieczornym karmieniem czyli po 18:00 , a potem po kąpieli po 19:00 jest jeszcze cycek. A tak w ogóle Adaś dzisiaj zjadł 150ml kleiku :szok: a przez ostatnie 2 dni jadł po 50ml.

sory,zle sie wyrazilam,mialam na mysli to NAN HA, ja na bebiku robie kaszki

Kupiłam dzisiaj NAN active 1 bo było w atrakcyjnej cenie - przynajmniej tak mi się wydaje. NAN HA jest głównie dostępne w aptekach.Więc zobaczymy jak Adaśko będzie tolerował ACTIVE :-)

Ostatnia edycja:
reklama
ja od dwóch dni daje Małemu ok godziny 15 ej zupkę, a po 17 ej deserek i planuje już to tak zostawić tylko z czasem zwiększać i urozmaicać posiłki;-) na razie daję tak jak piszą Dziewczyny ok połowę słoiczka;-) nie traktuje tego jako dużych posiłków, ale dzięki temu udaje mi się zgromadzić więcej mleka na "poważne" pory karmienia np. po kąpieli:happy: jutro planuję zakupić Nan i spróbuje Małemu podać, mam nadzieję, że obędzie się bez niemiłych niespodzianek:-D

Do góry