reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Dziewczyny, mam pytanko....jak robicie kaszkę? Czy tak jak jest na opakowaniu czyli woda w 40 stopniach ?? Bo ja do tej pory robiłam normalnie, czyli mam wodę przygotowaną w podgrzewaczu - taką raczej letnią i na niej robię mleko a potem dosypuje kaszki i mocno wstrząsam...
I drugie pytanie - jakich butelek używacie do podawania tej kaszki ( do mam któe daja z butelki ).
Dzis znów u mnie próba kaszki, ale do mleka dodałam tylko jedną łyżkę kaszki i wzięłam smoczek 3. No i mała ciągnęła, ciągneła i po długim czasie wyciągnęła 30 ml:szok: okazuje sie że ten smoczek mimo że większy to i tak mi sie zapycha..więc albo smoczek do dupy albo źle robię kaszke że zostają jakieś grudki i zapychają smoczek....bo mała chciała jeść ale kiepsko jej leciało....
Jabłka dzis troszki liznęła:tak:

reklama
Liwus: a te zupki pakowane osobiście w słoiczki ile dni w lodówce trzymasz? mi zawsze za dużo wychodzi, a trzymam tylko 2 dni, więc połowa potem w kuble ląduje:baffled:

Surv
ilość słoiczków mam na tydzień więc chyba część wezmę i zamrożę , a 1 będę mieć w lodówce. Jeszcze nie wiem na razie mam 6 słoiczków w lodówce i myślę czy one wytrzymają tyle dni.

Pabla- ja daje malej kaszke na noc, dodaje ja do mleka, no i oczywiscie mniej niz jest napisane na opakowaniu. Uzywam do tego butelek TT ze smoczkiem 6+.
Okolo poludnia daje Zainab kaszke- wowczas robie wg. przepisu na opakowaniu, na gesto, to juz zjada lyzeczka bo przez smok by nie przeszlo.

ale mi głównie chodzi o to, czy robicie kaszkę na takim dosyć ciepłym mleku?? Bo może ja robię za letnią i grudki sie robią i zapychają smok. Ja też daje przez smok 3 czyli taki po 6 mcu.

a hippa obiadki wszystkie sa dosalane
chamski chwyt marketingowy- dzieci chetniej jedza solone (nie wszystkie), a najgorzej jak dziecko sie przyzwyczai
potem innej firmy juz nie zje :baffled:
ja sie dre jak m kupi obiadki hippa

To mój Miki jakiś inny, bo wcinał wszystkie jak leci, choć najwięcej z Hippa - przyznam, że nie zauważyłam, że dosalają. Żadnym nie gardził:-D

Pabla ja sie przyznam,ze w ogole nie zwrac uwagi ile stopni ma woda,czy mleko.Po prostu,zeby nie bylo za gorace.A kaszka i tak bedzie miala grudki-to chyba nie zalezy od temperatury,po prostu kaszka taka jest.Smoczek tez nam sie czasem zatyka,wiec staram sie robic troszke rzadsze.Tak jak juz pisalam daje 3 lyzki kleiku (albo kaszki,ale na noc to raczej daje kleik)na 240ml mleka.Natomiast na sniadanko robie juz tak jak jest na opakowaniu napisane,ale to juz trzeba lyzeczka szamac.

Co do tej kaszki na sniadanie,to ja nie wiem,chyba mam wybitnego zarloka ,bo zwykle musze robic podwojna porcje,czyli z 300ml mleka,badz wody:szok:

My narazie mamy zapas obiadkow,a glownie marchewki z Bobovity i nigdzie nie jest napisane o soli,wiec chyba jest ok.

Ja sie przyznam ze rowniez nie czytalam etykiet:baffled:Przedwczoraj zakupilam soczki ,obiadki ,deserki hippa i dzis sparawdzilam i rzeczywiscie dosalaja i docukrzaja:baffled:
chyba sama zjem deserki a obiadki wyrzuce...trudno za glupote sie placi:tak:
Dzieki Roni za info:-)

jesli chodzi o kaszki to staram się robić wg wskazówek. Najpierw robię gęstą na części mleka (w miseczce), wtedy łatwiej grudki rozetrzeć a potem dolewam reszte mleka i gotowe:-), przez ten czas mieszania kaszka się ochładza i jest gotowa odrazu do picia

reklama
Noszę się z zamiarem kupna mleka modyfikowanego żeby mały miał do kleików , kaszek.. Jakie mleko byście mi poleciły? I co myślicie o mleku Enfamil Premium? Adaś do tej pory od czasu do czasu pił HUMANĘ 1 ( ale był uczulony ) oraz NAN HA w płynie i dobrze zniósł. Co polecacie?
zostan przy swoim mleku i do niego dodawaj kaszki,
ja kaszki robie rzadkie,mam butelke lovi smoczek 6+, kaszka kukurydziania i ryzowa nestle, do mleka (cieplejszego niz do karmienia) w ilosci 120-150ml dodaje łyzke jednej lub drugiej kaszki, wstrzasam w butelce przez minute i maly pije, nawet nie zauwaza ze tam jest kaszka i nie ma grudek i nic sie nie zatyka, z czasem bede weiecej dodawac
nie wiedzialam ze hipp dosala i dosladza,ale zawsze jak kupuje sloik to czytam czy jest sól i czy jest cukier-to zasada nr 1-po czytaniu tego forum

Do góry