reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta naszych dzieci

A tak w ogóle to już piersią karmię tylko w nocy. Chciałam do końca maja skończyć karmić w dzień, a tu nawet samo tak się potoczyło, że Alusia sama nie chciała, bo już woli pokarmy stałe:) Do końca czerwca w ogóle chciałabym już skończyć karmić piersią, ale nie wiem jak mam się za to zabrać...Może jakieś rady?! Jak Wy to robiłyście???

Ja też czekam na rady,bo tez juz chce zakonczyc karmienie cycuszkiem :(

reklama
Moja kolezanka karmila do 9 mc,tez tylko w nocy pozniej, i zamiast cycka dawala wode. Tydzien awantury,ale nocki juz spokojne :) A w dzien to nie wiem... :) Ja konczylam dosyc wczesnie po 3 mc, i 1 karmienie piersia zamienilam na butle.. po kilku dniach drugie na butle i tak dalej.. a w nocy sama przestala chciec cycka, darla sie w nieboglosy,dostala butle,zjadla.. cisza.. i tyle bylo z cyckowania sie :)

Adis pije herbatki z hippa z dziekiej rozy, owocowe i soczki,kazdy musi miec dodatek marchwi, samo jabluszko np nie wchodzi!!

Ja karmilam cycem prawie dwa lata i tez nie wiedzialam jak sie zabarc to tego, zeby byl juz koniec!!! Wszyscy radzili zebym to zrobila od razu, poprostu ktoregos dnia skonczyla i juz, a nie tak stopniowo -tak tez zrobilam, bylo ciezko przez jakies dwa dni, potem juz tylko lepiej!!
Teraz natomiast moja polozna powiedziala zebym robila tak
rano poludnie wieczor noc
cyc cyc butla cyc
cyc butla butla cyc
cyc butla butla butla
butla butla butla butla

nie wiem jak sie powinno robic, ja stosowalam sie do obu metod i obie bylo ok;-)

No dobra, ale teraz pojawia się 2ga kwestia: nasze dzieci są już "duże" i rezygnując w tym momencie z piersi nie muszę już wprowadzać mleka modyfikowanego i chciałabym tego uniknąć. Ala je 2/3 posiłki mleczne + owoce + obiadek. Np. o godz. 8 kaszka lub jogurcik, 11 deserek. 13/14 obiadek, 16/17 deserek, 19 kaszka i o 20 cycus i spanko. Jakby dobrze pojadła tej wieczornej kaszki to powinno jej wystarczyć na całą noc. Spróbuje jej w nocy dać wodę w butelce, ale przypuszczam, że parę nieprzespanych nocek zaliczę,a pobudka będzie chyba o 5 rano .... Ale jeszcze przeczekam czerwiec, zwłaszcza, że u nas teraz dopiero zaczyna się ząbkowanie, nie chcę dokładać jej stresu... A Wy jak robicie??? Chcecie jako zamiennik wprowadzać mleko modyf???

Dziewczyny, czy są jakieś gotowe obiadki w których mięsko jest z wywarem?
Spotkałem się tylko z oznaczeniami "bez wywaru" na niektórych potrawkach bodajże Bobo Vity, a jakoś jasnych informacji o istnieniu wywaru w obiadkach nie ma.
Czy może poprostu dodawać samemu przyrządzony do gotowych zupek?

Ja juz nie karmie piersia w ciągu dnia,tylko w nocy.Wprowadzilam jakies 2 tyg temu mleko modyfikowane,gdyz maly nie przepada za kaszkami itp.Podaje butle tylko rano i wieczorem...maly wypija 250ml,bardzo mu smakuje :).A w nocy i tak cycek na okraglo,mimio iz tam za wiele juz nie ma :(.

ja piersia karmilam 4 miesiace...potem tylko butla.. przy czym od razu zaczelam podawac jej kaszki... Mimo tego w nocy i tak budzila sie kilkakrotnie na jedzenie...Dopiero teraz jest spokojniej.. Budzi sie raz na jedzenie, albo dwa trzy razy ale na picie (tyle ze wody nie chce, wiec podaje jej sokinp marchewkowy lub bananowy).. Jesli chodzi o jedzenie w ciagu dnia...Oliwcia je wszystko... Nabial, wędlinki, mięsko gotowane, warzywa, owoce, chlebek razowy... Oczywiscie podaje jej takze biszkopty, chrupki kukurydziane itp... Jest zdrowa, i dobrze sie rozwija :) Mleka modyfikowanego juz nie dostaje bo odrzucila sama.. Je tylko kaszki ale musza byc koniecznie bananowe w smaku... :D Na szczescie lubi produkty mleczne, wiec nie martwie sie powyższym :)

Mój synek tez pije mało mleka (modyfikowane) około 100 rano i plus minus to sam na noc, jada tez raz lub 2 razy kaszkę po 160 ml, no i troche (niestety) obiadu, deser. Do picia: wody samej nie polubił lub nie dalam mu okazji, za herbatkami tez nie przepada, wiec pije rozcienczone soczki w ilosci 100-200ml ale raczej musze go naprosic, juz nawet daje mu łyżeczką żeby tylko wypil, hmm dziwne:confused:

Dziewczyny, czy są jakieś gotowe obiadki w których mięsko jest z wywarem?
Spotkałem się tylko z oznaczeniami "bez wywaru" na niektórych potrawkach bodajże Bobo Vity, a jakoś jasnych informacji o istnieniu wywaru w obiadkach nie ma.
Czy może poprostu dodawać samemu przyrządzony do gotowych zupek?
Skoro jest napisane "bez wywru" to tak musi byc :) Nie psujmy,przeciez tak zdrowiej jest :)

reklama
Wiecie co dzieci chyba maja taki etap ze odstawiaja mleko ( no pewnie nie wszystkie ale ostatnio jak rozmawiam ze znajomymi to ten sam problem- dzieci nie chca mleka) Michal juz od jakiegos czasu nie chce za bardzo pic mleka ale kaszki i kleiki ladnie je dlatego pediatra radzila aby mleka nie wciskac tylko kaszki do woli ile chce tyle razy niech je. Jak bylismy z nim prywatnie to tez lekarz do mnie "a po co mu mleko? nie chce niech nie jje wazne ze kaszki itp je a zamiast mleka mozna dawac 2 razy zupke" Ogolnie Michal woli jesc lyzeczka jak mu daje smoczkiem odpycha butle a przeleje do miski i lyzeczka je dlatego juz rzadko mleko robie (praktycznie tylko przez sen nad ranem) czasem sie zdarzy ze gdzies tam w ciagu dnia ze 120 zje. a tak to kaszki kleiki zupki jogurty deserki chrupki herbatki itp ... dzis mu pierwszy raz danonka dalam bylam najpierw temu przeciwna ale czesc z was mnie przekonala ;-)

Do góry