reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieci

Kobietki napiszcie proszę jak wygląda codzienny jadłospis waszych pociech?Myślę ,że musze jakoś przestawić małej posiłki , u nas narazie jest tak:

rano ok.8ej - 210 ml mleka( ostatnio dodaje kakao - strasznie lubi)

ok.11ej skibka chleba z wedlina lub pasztetem itd

z nami o 14 , 15ej obiad( je juz to co my mamy,przewaznie ziemniaki i jakies warzywko , ale nawet kotleta zje)

o 17ej - deserek - i to jest 1/2 banana albo starte jablko , jak nie ma owocow to jest serek lub jogurt i pare sztuk biszkoptow,

i wieczorem po kapieli ok.19.30 - kaszka bobovita mleczno-ryzowa.

I tu pojawil sie problem od 3 dni caly dzien jest dobrze , Amelka bawi sie nie marudzi a wieczorem po kaszce gdy troszke herbatki wypije zaczynają się straszne wymioty!Wina kaszki to raczej nie jest , bo zajada ją od 5 m-ca życia i nigdy nie było problemów, ciekawe tylko ,że jak potem dam jej chlebka z masłem to jest wszystko ok, myślałam więc ,że moze zamienić jej kaszke z chlebkiem , i rano podawać kaszke a wieczorem chlebek.Jak to jest u Was?
Czy wasze maluchy przesypiają całą noc?Amelka usypia ok.21.30 i budzi się o 8ej rano.

reklama
Tea a może malutkiej nie smakuje kaszka.... może daj jej w to miejsce coś innego lekkiego. Butle mleka/.....\a swoją drogą długo już tak jest? Kiedy Ci wymiotuje.. w trakcie posiłku czy po. Jak po to jest przejedzona. Jak w trakcie może jej nie smakuje. A i jeszcze jedno.. jeśli wymiotuje po jedzeniu to może coś robi takiego co jej wywołuje ten stan... albo odstaw herbatkę i daj jej inne piciu np. wodę.

Ostatnia edycja:
Właśnie to jest dziwne , bo kaszki zawsze lubiła , żadnej nowości jej nie dałam , wymiotuje dopiero po zjedzeniu jakieś 10 minut. Przejedzona raczej nie jest , bo o 17ej dostaje tylko coś z owoców lub mały jogurcik. Chyba zamienię kaszkę z chlebkiem , obawiam się tylko żeby taki chlebek jej wystaeczył na całą noc , a z kaszki rezygnować całkowicie nie chcę.

A ile mcy ma malutka? Spróbuj jej podmienić kaszkę na coś innego. Chlebek na noc...wydaje mi się za mało. Kaszka może podrażnia jej brzuszek.

A u nas to wygląda tak:
ok 9 troszke mleczka się napije ok. 170 ml
ok 11 kaszka na gęsto
ok 14 obiadek je już to co my
ok 17 deserek serek albo budyń albo co jest w domu
ok 19 jedna kromka chlebka
i przed snem butelka mleka ( choć od paru dni nie chce już tego wieczornego mleczka)
i zazwyczaj przesypia całą noc do ok 8

U nas to dalej cyc na przebudzenie póżniej jakaś kanapeczka lub jajeczko. Około 11 owoc, 13-14 obiad na którym zależy od dnia raz zje 2 dania a raz tylko zupkę ale z mieskiem, okolo 16-17 jogurcik w między czasie lubi sobie podgryzac jabłko, chrupka lub biszkopta a na noc to moje dziecko uwielbia owsianke lub grysik. Aha i jak ma czas to jeszcze w ciagu dnia pociagnie cyca.

uU nas juz dobrze. Zmieniłam kolejność posiłków i teraz na 2 śniadanie dostaje kaszke , a wieczorem chlebek i jest ok, wiec przy tym schemacie juz zostaniemy.Pozdrawiam

U nas jest tak:
Rano ok 8-9 kaszka, lub kanapeczka z jajkiem, twarogiem lub tym co jest w lodówce
ok 13 zupka wazywna
ok 15 obiadek z mieskiem (przewaznie nasz, ale czasem jest to sloiczek)
ok 17 jakas rzekaska czyli jogurcik, owoc, kisiel, czy cos w tym stylu
ok 20 butla kaszy, czasem przed tym jeszcze kromeczka chleba z maselkiem
generalnie malo nie je a i tak nie przesypia nocy. Wstaje raz, czasem 2 razy. Przewaznie ok 1 i 5. Dostaje wtedy mleko, a o 5 kasze. Nie wiem już co mam z ta moja Ameleczka zrbic, tak bardzo chcialabym sie wyspac :/ zazdroszcze wam.

iza_jot mam identyczną sytuację na kolację Mała zje kaszkę tyle, że łyżeczką i to dużą porcję, a i tak obudzi się ok.24/1 wtedy daje jej 120ml mleka i ok.5/6-180ml. Jak nie dam jej o tej 24 bo np śpi dobrze to obudzi się o 4 na mleko. Też nie wiem co robić, żeby Ala przespała całą noc....

reklama
No to Zuzia mamy identycznie. U nas tak samo, nawet jak prześpi tą 24-1 w nocy, to i tak ok 3 będzie płakać :/
Nie pomaga nic, ja też jak mała nie jest bardzo zmęczona to daję jej gęstą kaszkę łyżeczką, czasem daję też mannę z owocami gotowaną na krowim mleku, zjada tego całą miseczkę a i tak się budzi :/ ja jak zjem taką porcję manny to jestem najedzona do rana hehe nie wiem o co kaman :/ chyba poprostu nasze maluchy tak już mają.

Do góry