reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

reklama
a ja jutro dam Maciusiowi przecierek z jabłuszka i marchewki :laugh:

Maciuś ma trzy miesiące i trzy tyg. Co do przerw to jada w dzień co 3-4 godz a w nicy je tylko raz. Może gdybym póżniej go karmiła to by nie jadł ale tak dostaje butlę ok 19 i zazwyczaj niedługo po niej zasypia i spi do 3-4 wtedy budzi się na butlę i pozniej to juz co 3-4 godz. jedzonko w miedzyczasie herbatka, soczek i deserek

Za dwa tygodnie skończy 3 miesiace. Juz nie mogę sie doczekać żeby jej zgeścić. Ciekawa jestem czy bedzie jej smakowało ;D ;D ;D
Maja też je co 4 godziny a w nocy budzi się ok 3-4 a potem już po 3-4 mu daje

jsorbek ale wlasciwie dlaczego chcesz czekac do 3 miesiecy? a kleik raczej nie ma smaku tylko tyle ze mleczko jest gesciejsze a wlasciwie to z kleiku robia sie takie grudki.

Szczerze mówiąc to juz bym wspyła troche bo juz ma 11 tyg. skończone muszę po niedzieli kupić i pół łyżeczki wsypę od pół łyżeczki nic jej nie będzie następnego dnia znowu a potem zwiększę na łyżeczkę.

moje malenstwo od tygodnia chlipie soczek z marchewki, tzn. lyzeczke od herbaty lub dwie, a dzis wielki dzien...dostanie kropelke soku z jabluszka do tej marchewki. A w niedziele pierwsza zupka...taka delikatna z karpia i marchewki, ale jeszcze bez niczego, sam wywar.

reklama
redMayka, myślę że 1 miesiąc to trochę za mało żeby dawać coś innego niż mleczko.

Maluszek ma jeszcze niedostosowany układ pokarmowy do naszego jedzenia, nawet jak to jest tylko marcheweczka.
Piszesz, że chcesz dać dziecku wywar z karpia i marchewki??????? Nie wiem czy wiesz, ale generalnie ryby (nawet jak to wtylko zupka) można dziecku wprowadzać po 12 m-cu życia!

Ja karmiłam piersią, niedawno przestałam, i moja mała oprócz mojego mleka nie chciała nic, tak naprawdę pierwsze soczki i jabłuszka zaczęła jeść około 6 m-ca. Ale tak to jest przy piersi. Do tej pory je głównie kaszki na mleku modyfikowanym, deserki i lekkie warzywne zupki.

Wiem, że dzieci karmione z butelki, mają większe apetyty na nowości i to jest duża zaleta. Ale nie można przesadzać, przecież nawet na wszystkich produktach dla dzieci jest napisane "od 4 m-ca". I to trzeba przestrzegać.
Moja pediatra mówi, że właśnie wiele mam tak się spieszy z podawaniem nowości, dzieci owszem to jedzą, na razie nic im nie jest, ale ... no właśnie - konsekwencje tego pośpiechu są widoczne w poźniejszym czasie, w postaci alergii pokarmowej, uczuleń a nawet jakiś chorób wewnętrznych. A wynika to po prostu z niedojrzałości układu pokarmowego u maluszków.

Dziewczyny, nie spieszcie się tak z podawaniem innych rzeczy niż mleczka, jak dziecko ładnie przybiera na wadze, najada się - no to po co?!
Bo widzę w tym wątku tendencję w stylu - "a ja już daję ... to czy tamto"
Karmienie z buteleczki, do 4 m-ca spokojnie starcza dzieciaczkom, a potem można powoli wprowadzać soczki, przecierki, zupki. Najlepiej marcheweczki, jabłuszka, przede wszystkim ...POWOLI!!!
Proponuję zajrzeć na stronę np. http://www.nutricia.pl/klub_schemat_zywienia.php, tam jest taka fajna tabelka, jak karmić i co podawać dziecku w jakim wieku.

Do góry