reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dieta dla karmiacych :)

Agatka_BB tak jak pisalm dzis na obiadek byly TWOJE kotelciki -pyszne. A co najwazniejsze e dietetyczne, chiba ;D
NApewno bede je robic czesciej!
Prosze o nastepne pomysly :p
 
reklama
babeczki, to mam pomysl, moze bedziemy tutaj pisac przepisy na jedzonko dla mam karmiacych?????caly czas ktos tutaj pisze, ze chcialby pare przepisow, to moze zrobmy to same i stworzmy mala ksiazke kucharska.........
ja coprawda powoli zaczynam konczyc moja przygode z karmieniem piersia, ale chetnie sie podziele przepisami..............

a to na dobry poczatek!!!

cukinia pod mozarellowa piezynka

skladniki:

-2 male cukienie ( polecam male, bo lepiej sie je zapieka i jakos tak ladniej wygladaja :-), ale jak ktos ma duze to kroimy na pol i tez jest dobrze)
- 1 opakowanie mozarelli ( na opakowaniu ma byc napisane duza porcja)
- 1 op. ryzu ( optymalnie dla 2 osob jeden woreczek)
- pol szklanki bialego wina
- szklanka bulionu ( ja robie z kostki rosolowej)
- 4 zabki czosnku
- oliwa z pestek dynii ( moze byc oliwa z oliwek)
- ziola prowansalskie
- lyzka maki
- 2 lyzeczki serka homogenizowanego ( bieluch )......ja osobiscie dawalam mascarpone......

wykonanie:

1. Kroimy cukinie na male krazki i obsmazamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, dodajemy ziola prowansalskie, odkladamy
2. Gotujemy ryz, dodajac do wody 1\2 z polowy szklanki wina
3. W osobnym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy reszte wina, z maki i oliwy robimy zasmazke, dodajemy do bulionu z winem i robimy sosik :-)
4. Ukladamy w naczuniu cukinie, polewamy oliwa z pestek dynii luz zoliwek i kladziemy na to plastry mozarelli i zapiekamy 20 min. w tem. 180 stopni
5. podajemy cukinie z ryzem i polewany sosikiem!!!!!


smacznego!!!!!!1

jezeli chodzi o wino w tym przepisie, to odparowywuje calkowicie, zostaje tylko smak.......wiec procentow brak hihihih
 
Joaska coz za ekskluzywne jedzonko ;) kiedys sprobuje jak tylko zaopatrze sie w odopwiednie skladniki:)

Bardzo sie ciesze ze moje kotleciki smakowaly, pomysle jeszcze nad czyms i napisze. Dziewczyny piszcie co jecie dobrego nawet kaloryczne rzeczy, zawsze z nich mozna zrobic malo kaloryczne jedzonko tylko trzeba troszke pokombinowac.Dzielcie sie przepisami najwyzej razem bedziemy je modyfikowac :)
 
no no te kotleciki to nawet smaczne były i oczywiście zdrowe :) a na tą mozarellową pierzynkę to niestety się nie skuszę :( nie mogę nabiału w żadnej postaci :p
 
a ja zaczęlam wprowadzac do mojej diety coraz to nowe składniki, no i stało się moja maja dostała niesamowitej wysypki na twarzy - więc wracam do moich przennych bułeczek i gotowanego mięska. chyba że spróbuje tych kotlecików z kaszy gryczanej..., mam nadzieję że nie rozboli ją brzuch - bo podobna kasza "wzdyma"...
 
Dyda kasza gryczana rzeczywiscie jest bezpieczna wiec bez obaw :)
Ja jadam czasem jeszcze zapiekanke ktora robie tak:

Gotuje makaron,przypiekam jedna cebule na malej ilosci tluszczu, gotuje mieso mielone (mozna je wrzucic do wody i pozniej sitkiem odcedzac lub gotowac w druszlaku).Do zaroodpornego naczynia wkaladam na przemian makaron i zmieszana razem z miesem cebulke.Niekiedy robie takze sos beszamelowy na wodzie (2 lyzki wody,okolo 1 lyzki maki i pol szkalnki mleka: wode i make przysmarzamy okolo 2 min nastepnie wlewamy mleko i mieszajac stale czekamy az zgestnieje) i wtedy polewamy kazda warstwe.Mozna dodac takze ser zolty,ale on ma troche kalorii (ja robie to bardzo czesto bez sera i jest bardzo dobre). Jak poukladamy warstwy w naczyniu wkladamy do piekarnika na okolo 1h w temp 180.

Zycze smacznego i tak jak ostatnio czekam na opinie czy smakowalo:)

Pozdrawiam goraco
 
reklama
Mniam o jakich pysznościach tu piszecie ;D :D dziś chyba wypróbuje te placuszki z kaszy gryczanej, a innym razem ten przepis Agatki bo smakowicie sie zapowiada :p
 
Do góry