babeczki, to mam pomysl, moze bedziemy tutaj pisac przepisy na jedzonko dla mam karmiacych?????caly czas ktos tutaj pisze, ze chcialby pare przepisow, to moze zrobmy to same i stworzmy mala ksiazke kucharska.........
ja coprawda powoli zaczynam konczyc moja przygode z karmieniem piersia, ale chetnie sie podziele przepisami..............
a to na dobry poczatek!!!
cukinia pod mozarellowa piezynka
skladniki:
-2 male cukienie ( polecam male, bo lepiej sie je zapieka i jakos tak ladniej wygladaja :-), ale jak ktos ma duze to kroimy na pol i tez jest dobrze)
- 1 opakowanie mozarelli ( na opakowaniu ma byc napisane duza porcja)
- 1 op. ryzu ( optymalnie dla 2 osob jeden woreczek)
- pol szklanki bialego wina
- szklanka bulionu ( ja robie z kostki rosolowej)
- 4 zabki czosnku
- oliwa z pestek dynii ( moze byc oliwa z oliwek)
- ziola prowansalskie
- lyzka maki
- 2 lyzeczki serka homogenizowanego ( bieluch )......ja osobiscie dawalam mascarpone......
wykonanie:
1. Kroimy cukinie na male krazki i obsmazamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, dodajemy ziola prowansalskie, odkladamy
2. Gotujemy ryz, dodajac do wody 1\2 z polowy szklanki wina
3. W osobnym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy reszte wina, z maki i oliwy robimy zasmazke, dodajemy do bulionu z winem i robimy sosik :-)
4. Ukladamy w naczuniu cukinie, polewamy oliwa z pestek dynii luz zoliwek i kladziemy na to plastry mozarelli i zapiekamy 20 min. w tem. 180 stopni
5. podajemy cukinie z ryzem i polewany sosikiem!!!!!
smacznego!!!!!!1
jezeli chodzi o wino w tym przepisie, to odparowywuje calkowicie, zostaje tylko smak.......wiec procentow brak hihihih