reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

Elisha, ja już jestem całkiem śmiała w prowadzaniu nowości i raczej nie odczekuję za dlugo. A ile tej kaszki podałaś? Generalnie gdyby coś było nie tak jakieś bóle brzuszka albo zaparcia to już byś o tym wiedziała. Ja codziennie podawałam jakiś nowy produkt najpierw dwie potem 4 łyżeczki pół słoika i wreszcie jemy cały słoik zupki jarzynowej. Decyzja należy do Ciebie żeby nie było na mnie:-). A kaszki mogą trochę zapychać ale raczej układ pokarmowy sobie z nimi nieźle radzi? Ile ma Twoja dzidzia?

reklama
Synek ma 4 miesiące ,ogolnie dostawal caly czas ten kleik ryżowy i dzisiaj podalam mu ta kaszke z malinami ,troche sporo tego wciągnąl nie załowałam mu bo pomyslalam ze to jest jak kleik,teraz sie troszke boje bo on ma skaze białkową i moze przesadziłam ;/

kaszka już się strawiła i po krzyku. Mam nadzieję, że nic się nie stało. Daria myślisz że Twój mały już ząbkuję ja tam myślę że mam jeszcze na to czas. No a co do jedzenia to u nas znów strajk głodowy. najadł się na zapas i od wczoraj nic nie je:-)

Karolina ja juz sama nie wiem czy on zabkuje czy cos innego jest nie tak ale jest marudny i tyle.buziaki

Czesc dziewczyny! Moja mala nadal robi sluzowate kupy! Najpierw polecili jej nutramigen zebysmy sprobowlay przez weekend. Wczoraj bylysmy u gastrologa i bez zmian . Gastrolog wymyslil sobie nowe kosmiczn mleko Neocare ktore kosztuje fortune ok 600 dolcow na miesiac w Polsce 170 zl za puszke. Szalenstwo!! Jest to mleko dla totalnych alergikow. Dla dzieci co maja egzemy, wysypki , rzygaja, maja biegunki itp. Nie rozumiem czemu oni nie robia badan zeby sprawdzic czy dzieciak ma naprawde alergie pokarmowa??? Zaprotestowalam i powiedzilam ze chce sprobowac najzwyklejsze mleko bo ja mysle ze ona nie ma alergii. No i sie zgodzila i w czwartek idziemy znowu i sie okaze jak to jest naprawde. Ale wy pislayscie ze wsze dzieci mialy kupy o podobnej konsystencji wiec moze bedzie ok ( bo jak nie to nie wiem co zrobimy bo nas nie stac na to mleko :( ) Aha i niestety zmowu stracila na wadze od srody :( Kiedy ona bedzie wazyc chociaz 6 kg? I lekarz zabronil dawac pokarmy stale :( ILe wasze pociechy mialy jak im zaczelyscie dawac pokarmy stale??? Moja skonczyla 4 miesiace .Od wczoraj mala strasznie duzo spi :( nie wiem czy to normalne 18 godzin na dobe????
Mam jescze jedno pytanie: Jak sie bawicie z waszymi dziecmi?? Bo moja to wszystko szybko nudzi. Czasami rozbawiam ja tak ze sie smieje na glos ale od wczoraj jakas marudna jest i nic ja nie bawi.
MOze sie ze mna nudzi??? Jakie macie dla nich zabawy????

Jasina ja też myślę że się Maksiu ze mną nudzi:zawstydzona/y: bo jak tylko ktoś do nas przychodzi to sie śmieje prawie do łez. Kulamy się razem po podłodze bawimy się w samolocik opowiadam mu wierszyki i go łaskocze no i w kółko do niego gadam. Też czekam kiedy przekroczy 6kg a już ma prawie 5 miesięcy skończone.;-)Pokarmy stałe wprowadzam po skończeniu 4 miesięcy ale bardzo niewiele raczej symbolicznie. dopiero od tygodnia je słoiczek zupki a to i tak nie codziennie no i troszkę jablek jeszcze je. mam nadzieję że twojej małej się poprawi bo pozostanie Ci powrót do Polski bo u nas nie ma tak drogich mlek hihihi

Czesc dziewczyny!!!! jasina zobaczysz wszystko bedzie dobrze a to ze twoja kruszynka jest spiaca nie ma co sie dziwic skoro malo zjada itp:( trzymam kciuki zeby sie to szybko zmienilo.ja z moim szymonkiem bawie sie roznymi sposobami.W sumie to mam dla niego mate edukacyjna i on lubu smiac i sie i gaworzyc do lusterka zawieszonego nad.bardzo lubi jak sie do niego mowi tak wiesz tak smiesznie.pozatym uwielbia jak mu na laptopie puszczam gummy bear-nuki i cho ka ka o:) znajdziesz to na youtube.co to stalych pokarmow to nie daje tak jeszce tylko wyrywkowo powoli coraz wiecej smakow daje sprobowac.jedyne to na stale dosypuje my kaszki smakowe do mleka.
pozatym mam PRROOOBBBLLLLEEM:((((((
W niedziele braklo mi mleka wiec moj maz polecial kupic ale musial wziasc w polskim sklepie<mieszkam w anglii> kupil bebilon polski odmiennik mojego mlkea Aptamil.I otoz od tej niedzieli cos sie dzieje:( marudny to malo powiedziane,byla raz podwyzszona temperatura,teraz to czesto ulewa mleko,dostal na brzuszku i pleckach wysypki duzo plamek czerwonych i do tego wszystkiegoma od wczoraj biegunke:( kupki sa bardzo zadkie i jak zawsze robil jedna na dzien tak teraz jest ich wiecej.nie wiem co robic mysle ze to przez ten polski odmiennik mleka ,juz mu go nie daje czekam na reakcje na razie nie daje mu nic oprocz mleka zeby sie mu zoladeczek uspokoil<biedactwo>,juz mi rece opadaja:( dziewczyny co o tym sadzicie czy to alergia na to mleczko????

nie dobrze Daria że tak Ci się dzieje. Ale nie może mieć dziecko alergii na mleczko tylko na laktozę. Wtedy mówi się o alergii ale oba mleczka i aptamil i bebilon mają laktozę. Oczywiście alergia może się pojawić w każdym momencie i objawia się min. zmianami naskórnymi najczęściej "szorstkie policzki" i coś tam na łokciach w zgięciach kolanowych - ale mały miałby to po obu mlekach. te mleczka mają bardzo podobny skład. Może się pojawić nietolerancja związana z przyzwyczajeniem i w tedy biegunka i ulewania jak najbardziej aż się brzuszek do nowego przystosuję. Dlatego nie zmienia się mleka od razu tylko poszczególne karmienia się nowym zastępuję i tak łagodnie przechodzi na nowe. Wróciłaś do starego mleczka nie podajesz nic innego to bardzo dobrze. Powinno się uspokoić. Ale gorączka jest podejrzana i chyba powinnaś to z pediatrą skonsultować bo z takimi maleństwami to strach. Może to po prostu alergia ale my tu lekarzami nie jesteśmy i się nie znamy:-)

Dziekuje za rade .bylam wczoraj u pediatry i co sie okazalo maly dostal trzydniowki :/ tak stwierdzil:/

reklama
Co u Was dziewczyny. jak jedzeniowe sprawy. U nas po chwilowej poprawie znów strajk głodowy. Mały o 7 zjadł 100 a o 12 70ml. Jak na dziecko, które skończylo 5 miesięcy trochę mało. Dodatkowo strasznie dziś to ulewa nawet godzinę po.normalnie mu się nie zdaża. Ach to jedzenie daje mi popalić. Z okazji ukończenia 5 miesiąca zaprosiliśmy p. doktor Okruszek waży 6 kg to według mnie nie za dużo wg lekarki znakomicie. Ech mam kryzys.

Do góry