reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

Dziewczyny karmienie lyzeczka narazie odpada bo wiecej jest na zewnatrz niz w buzi. Chyba ze znacie jakies metody????
Zuzia marchwinki nie lubila. Wczoraj zmieszlam wode ,taki specjalny plyn na odwodnienie o smaku jablkowym i troche kleiku ryzowego i szamala az sie uszy trzesly. Postanowilam zrezygnowac z mleka na 24 godziny i poskutkowalo. Kup jest o wiele mniej i sa zbite a nie wodniste.
Lekarz kazal czekac i jak pislam tu w USA nie podaja lekow na biegunke bo uwazaja to za niebezpieczne. Mala nie przytyla ale tez na szczescie nie schudla i wazy 5670 g a jutro konczy 4miesiace. Oczywisiec szczepienia nie bylo bo trzeba czekac az sie wszystko uspokoi. W poniedzialek jeszcze wizyta kontrolna u gastrologa , moze on cos pomoze.
Dziewczyny od kiedy wy wprowadzilyscie pokarmy stale??? I jak sie to robi?? JA mam tu przechlapane bo zadnej rodziny i nie ma kto podpowiedziec a przez tel to nie to samo.
Jak nauczyc dziecko jesc lyzeczka????

reklama
Dziwczyny jeszcze jedno pytanie troche nie na temat. Ile spia wasze maluchy. Bo moja mala od 3 tygodni przesypia cale noce budzi sie o 6 je i s.imy dlaej do 8 lub 9. Potem praktycznie po kazdym posilku , zabawa marudzenie i lulu. Czasami spi nawet do 18 godzin na dobe. No ale moze to ten wirus :( Albo odsypia pierwsze miesiace bo wtedy wogole nie spala :) i ja tez nie :(
Z gory dzieki za odpowiedzi

Kakarolina no to trzymam kciuki :) Moj synus tez dzisiaj mnie zadziwial:) Wypijal ladnie mleczko po 90/100ml z kaszka ryzowa wlasnie smakowa za kazdym razem ma inny smak zeby mu sie jeden nie znudzil dodatkowo wypil 70ml soku z marchwii i jablka oraz pol sloiczka marchew ziemniak:) Ale przed snem nie chcial mleczka a ja nie mam zamiaru go zmuszac cierpliwie poczekam az zglodnieje i z checia go nakarmie:) No karolina masz racje byl by z niego niezly babel jak by sie urodzilw terminie:)

Jasina ciesz sie ze przesypia ci noce to bardzo dobrze:) kazde dziecko powinno tak spa ale tak nie jest nawet u mnie wlasciwie to jak szymek zasypia mi o 20 to budzi sie okolo 2 w nocy na mleczko potem po 4 godzinach ale nad ranem przesypia okolo 6 godz wiec daje rade sie wysypiac bo jak maz idzie do pracy my leniu****emy do 10 czasem 11 w lozku:) Co do drzemek w dzien tez ok moje dziecko ma tak samo.ma conajmniej 4 drzemki w dzien czasem sa dluzsze a czasem kilkaminutowe ale wtedy jest zadowolony nie marudzi:)Nie martw sie wszytko jest ok a co do tej biegunki to zobaczysz ze przejdzie:)) Ja wprowadzilam 1 posilek tuz po skonczeniu 4 miesiecy kupilam kaszke ryzowo kukurydziana jablkowa z bebilon i moja pociecha uwielbia ja ja:) na poczatku dalam posmakowac pozniej dziennie po 70ml a teraz po 120 choc nie zawsze tyle smyknie:/ona jest juz z mlekiem wiec zastapilam nia jeden posilek mleka:)

jasina co do sposobu karmienia lyzeczka to chyba nie ma takiego czegos dziecko zamo zaskoczy ze jak sie zbliza mama z czyms w raczce to trzeba buzie otworzyc:)

Jasina z tą łyżeczką musisz próbować aż zaskoczy i się nie poddawać. załapie i jeszcze jej się spodoba. Spróbuj wziąć troszkę na łyżeczkę i zaczep o górną wargę. Potem daj jej chwilę na zorientowanie się co się dzieje i znowu. Ja dodatkowo mam taką łyżeczkę z dużo biało-czarną piłką i mały strasznie na nią zezuje i ją lubi. Tak samo z marchewianką podawaj ją aż zaskoczy bo prawie nie możliwe żeby dziecko nie lubiało slodkiej marchewki (choć zdarzają się wyjątki). Pokarmy stałe zaczęłam podawać jak skończył 4 ale początkowo to było właśnie takie zaczepianie dopiero od kilku dni je pół słoiczka. Co do spania to ekstra się masz że Ci noce przesypia. My budzimy się o 12 i 4 w nocy potem o 6 rano i udaje nam się przedrzemać do7. Wstajemy niewyspani i się bawimy. Potem mamy dwie drzemki po ok 1.5 godziny a między nimi około 3godzinne okresy aktywności. Teraz np gada sobie z misiem:-) bo mhyśli że to jego kumpel:-D. Dzisiaj podamy pierwszy raz kaszkę. Trzeba podtuczyć tego małego bo popodawałyście wagi i znów się martwię że Maksiu w tym towarzystwie najmniejszy. UFF ale sie rospisałam pozdraiam.

Dziewczyny ja mam teraz chwile zalamania. Becze jak glupia bo juz nie mam cierpliwosci :( do tego niejadka. Jak po 24h powrocilismy na mleko to nie dosc ze mala teraz go nie nawidzi i je polowe tego co przedtem to jeszcze ta pi....ona biegunka wrocila. Moze ona ma alergie na mleko???? Ale przeciez i tak ma hypoalergiczne. Zalamka ledwie wypila 40 ml i odmawia. Ja juz nie mam cierpliwosci tak z butla caly dzien :( Do tego mam obseje liczenia ile ona zje na dobe i zjada tylko polowe 350 ml :(
Pochwalila sie z tym spaniem. Tak jak pislam przesypiala noce od kilku tygodni. Ale ostatnie dwie noce to ciagle sie budzila :( Moze brzuszek ja boli :(
Lekarz powiedzial ze tu nie ma zadnych lekow na biegunke bo one rozwalaja dzieciom jelita.??? to ile ona ma sie meczyc z ta biegunka ????
Do Daria_ma a ty sie nie martwisz ze Twoj synek wypija tylko 420 ml?? to na prawde bardzo malo.
I od poczatku tak malo je???

kurcze jasina a może zmiana mleka na inne wchodzi w grę? Mój mały czasem na 8 godzin zjada 50-60ml i się nie martwię myśle że jak przyjdzie pora na kiełbasę to nadrobi :-)

jasina biedna ta twoja coreczka tak jak napisala karolina moze sprobuj zmienio dc mleko? a co to tego ile moj syn zjadl to przejmuje sie ale nie az tak.dzisiaj bylam u lekarza zbadal malego i powiedzial ze jest lekko przeziebiony dlatego mniej zjada wazne ze pije herbatke:)a pozatym od nocy wraca mu apetyt juz wypil juz 3 butle po cale 120ml plus pol sloiczka marchew ziemniak i 70 ml soku z mrchwi i jablka a do 2 w nocy bede liczyc dope:) zobaczymy.karolina ma RACJE JAK BEDZIE JUZ KIELBASKA TO DZIECIAKI TO NADROBIA:)

reklama
Podziwaiam Twoj optymizm :) Ja sie martwie caly czas i licze ile je na okraglo. Paranoja. To mleko co ona ma teraz to jest tak obrzydle w smaku ze sie jej nie dziewie bo jak sprobowalam to myslalam ze sie porzygam :) One ma rozlozone bialko zeby bylo latwo przyswajalne.W poniedzialek mam konsultacje u gastrologa i wtedy sie okaze co do mleka. To co kupuje to i tak kosztuje majatek bo mala puszka 30 dolcow a jak zmienia na inne hypoalericzne to juz na takie na zamowienie (specjalnie dla niej robione ) wiec nawet mnie nie bedzie stac. Chyba ze lekarz zaryzykuje i sprubujemy dawac zwykle mleko tzn nie hypoalergiczne.
To ile twoja pociecha je na dobe?????

Do góry