reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

Dziewczyny karmienie lyzeczka narazie odpada bo wiecej jest na zewnatrz niz w buzi. Chyba ze znacie jakies metody????
Zuzia marchwinki nie lubila. Wczoraj zmieszlam wode ,taki specjalny plyn na odwodnienie o smaku jablkowym i troche kleiku ryzowego i szamala az sie uszy trzesly. Postanowilam zrezygnowac z mleka na 24 godziny i poskutkowalo. Kup jest o wiele mniej i sa zbite a nie wodniste.
Lekarz kazal czekac i jak pislam tu w USA nie podaja lekow na biegunke bo uwazaja to za niebezpieczne. Mala nie przytyla ale tez na szczescie nie schudla i wazy 5670 g a jutro konczy 4miesiace. Oczywisiec szczepienia nie bylo bo trzeba czekac az sie wszystko uspokoi. W poniedzialek jeszcze wizyta kontrolna u gastrologa , moze on cos pomoze.
Dziewczyny od kiedy wy wprowadzilyscie pokarmy stale??? I jak sie to robi?? JA mam tu przechlapane bo zadnej rodziny i nie ma kto podpowiedziec a przez tel to nie to samo.
Jak nauczyc dziecko jesc lyzeczka????

reklama
Dziwczyny jeszcze jedno pytanie troche nie na temat. Ile spia wasze maluchy. Bo moja mala od 3 tygodni przesypia cale noce budzi sie o 6 je i s.imy dlaej do 8 lub 9. Potem praktycznie po kazdym posilku , zabawa marudzenie i lulu. Czasami spi nawet do 18 godzin na dobe. No ale moze to ten wirus :( Albo odsypia pierwsze miesiace bo wtedy wogole nie spala :) i ja tez nie :(
Z gory dzieki za odpowiedzi

Kakarolina no to trzymam kciuki :) Moj synus tez dzisiaj mnie zadziwial:) Wypijal ladnie mleczko po 90/100ml z kaszka ryzowa wlasnie smakowa za kazdym razem ma inny smak zeby mu sie jeden nie znudzil dodatkowo wypil 70ml soku z marchwii i jablka oraz pol sloiczka marchew ziemniak:) Ale przed snem nie chcial mleczka a ja nie mam zamiaru go zmuszac cierpliwie poczekam az zglodnieje i z checia go nakarmie:) No karolina masz racje byl by z niego niezly babel jak by sie urodzilw terminie:)

Jasina ciesz sie ze przesypia ci noce to bardzo dobrze:) kazde dziecko powinno tak spa ale tak nie jest nawet u mnie wlasciwie to jak szymek zasypia mi o 20 to budzi sie okolo 2 w nocy na mleczko potem po 4 godzinach ale nad ranem przesypia okolo 6 godz wiec daje rade sie wysypiac bo jak maz idzie do pracy my leniu****emy do 10 czasem 11 w lozku:) Co do drzemek w dzien tez ok moje dziecko ma tak samo.ma conajmniej 4 drzemki w dzien czasem sa dluzsze a czasem kilkaminutowe ale wtedy jest zadowolony nie marudzi:)Nie martw sie wszytko jest ok a co do tej biegunki to zobaczysz ze przejdzie:)) Ja wprowadzilam 1 posilek tuz po skonczeniu 4 miesiecy kupilam kaszke ryzowo kukurydziana jablkowa z bebilon i moja pociecha uwielbia ja ja:) na poczatku dalam posmakowac pozniej dziennie po 70ml a teraz po 120 choc nie zawsze tyle smyknie:/ona jest juz z mlekiem wiec zastapilam nia jeden posilek mleka:)

jasina co do sposobu karmienia lyzeczka to chyba nie ma takiego czegos dziecko zamo zaskoczy ze jak sie zbliza mama z czyms w raczce to trzeba buzie otworzyc:)

Jasina z tą łyżeczką musisz próbować aż zaskoczy i się nie poddawać. załapie i jeszcze jej się spodoba. Spróbuj wziąć troszkę na łyżeczkę i zaczep o górną wargę. Potem daj jej chwilę na zorientowanie się co się dzieje i znowu. Ja dodatkowo mam taką łyżeczkę z dużo biało-czarną piłką i mały strasznie na nią zezuje i ją lubi. Tak samo z marchewianką podawaj ją aż zaskoczy bo prawie nie możliwe żeby dziecko nie lubiało slodkiej marchewki (choć zdarzają się wyjątki). Pokarmy stałe zaczęłam podawać jak skończył 4 ale początkowo to było właśnie takie zaczepianie dopiero od kilku dni je pół słoiczka. Co do spania to ekstra się masz że Ci noce przesypia. My budzimy się o 12 i 4 w nocy potem o 6 rano i udaje nam się przedrzemać do7. Wstajemy niewyspani i się bawimy. Potem mamy dwie drzemki po ok 1.5 godziny a między nimi około 3godzinne okresy aktywności. Teraz np gada sobie z misiem:-) bo mhyśli że to jego kumpel:-D. Dzisiaj podamy pierwszy raz kaszkę. Trzeba podtuczyć tego małego bo popodawałyście wagi i znów się martwię że Maksiu w tym towarzystwie najmniejszy. UFF ale sie rospisałam pozdraiam.

Dziewczyny ja mam teraz chwile zalamania. Becze jak glupia bo juz nie mam cierpliwosci :( do tego niejadka. Jak po 24h powrocilismy na mleko to nie dosc ze mala teraz go nie nawidzi i je polowe tego co przedtem to jeszcze ta pi....ona biegunka wrocila. Moze ona ma alergie na mleko???? Ale przeciez i tak ma hypoalergiczne. Zalamka ledwie wypila 40 ml i odmawia. Ja juz nie mam cierpliwosci tak z butla caly dzien :( Do tego mam obseje liczenia ile ona zje na dobe i zjada tylko polowe 350 ml :(
Pochwalila sie z tym spaniem. Tak jak pislam przesypiala noce od kilku tygodni. Ale ostatnie dwie noce to ciagle sie budzila :( Moze brzuszek ja boli :(
Lekarz powiedzial ze tu nie ma zadnych lekow na biegunke bo one rozwalaja dzieciom jelita.??? to ile ona ma sie meczyc z ta biegunka ????
Do Daria_ma a ty sie nie martwisz ze Twoj synek wypija tylko 420 ml?? to na prawde bardzo malo.
I od poczatku tak malo je???

kurcze jasina a może zmiana mleka na inne wchodzi w grę? Mój mały czasem na 8 godzin zjada 50-60ml i się nie martwię myśle że jak przyjdzie pora na kiełbasę to nadrobi :-)

jasina biedna ta twoja coreczka tak jak napisala karolina moze sprobuj zmienio dc mleko? a co to tego ile moj syn zjadl to przejmuje sie ale nie az tak.dzisiaj bylam u lekarza zbadal malego i powiedzial ze jest lekko przeziebiony dlatego mniej zjada wazne ze pije herbatke:)a pozatym od nocy wraca mu apetyt juz wypil juz 3 butle po cale 120ml plus pol sloiczka marchew ziemniak i 70 ml soku z mrchwi i jablka a do 2 w nocy bede liczyc dope:) zobaczymy.karolina ma RACJE JAK BEDZIE JUZ KIELBASKA TO DZIECIAKI TO NADROBIA:)

reklama
Podziwaiam Twoj optymizm :) Ja sie martwie caly czas i licze ile je na okraglo. Paranoja. To mleko co ona ma teraz to jest tak obrzydle w smaku ze sie jej nie dziewie bo jak sprobowalam to myslalam ze sie porzygam :) One ma rozlozone bialko zeby bylo latwo przyswajalne.W poniedzialek mam konsultacje u gastrologa i wtedy sie okaze co do mleka. To co kupuje to i tak kosztuje majatek bo mala puszka 30 dolcow a jak zmienia na inne hypoalericzne to juz na takie na zamowienie (specjalnie dla niej robione ) wiec nawet mnie nie bedzie stac. Chyba ze lekarz zaryzykuje i sprubujemy dawac zwykle mleko tzn nie hypoalergiczne.
To ile twoja pociecha je na dobe?????

Do góry